Γιώργος Χελάκης: Πώς θα σπάσουν τα «οδοφράγματα» του Φαν Μπόμελ στη ρεβάνς;

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στη SportDay της Πέμπτης (24/08) για τη ρεβάνς της ΑΕΚ με την Αντβέρπ και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ματς η Ένωση θα πρέπει να πάρει περισσότερα πράγματα από τον δεξιό της μπακ.

Οχι, το πρόβλημα στην Αμβέρσα δεν είναι ότι η ΑΕΚ δέχτηκε γκολ απ’ τους Βέλγους. Γκολ είχε δεχτεί κι απ’ τους Κροάτες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ σε δύο παιχνίδια, κάνοντας ανατροπή και στα δύο. Το πρόβλημα είναι πως δεν κατάφερε να σκοράρει. Ούτε όταν οι Βέλγοι έπαιζαν κανονικά, ούτε όταν έμειναν με δέκα κι οχυρώθηκαν στην άμυνά τους.

Αυτή η οχύρωση είναι που προβληματίζει. Διότι ο Φαν Μπόμελ αποδείχτηκε… μάνα καημένη στην οχύρωση. Εβαλε τρίτο στόπερ κι έκλεισε όλους τους χώρους. Εκεί ήταν που η ΑΕΚ δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει. Κυκλοφορούσε την μπάλα έξω απ’ την περιοχή της Αντβέρπ, αλλά μέσα σε αυτή δύσκολα μπορούσε να τη φέρει. Ο Αλμέιδα το παραδέχτηκε στις δηλώσεις του μετά την αναμέτρηση. Είπε ότι περίσσεψαν οι σέντρες κι έλειψαν τα σουτ.

Η αλήθεια είναι πως όσες φορές σούταραν οι παίκτες της «Ενωσης», βρισκόταν κάποιο σώμα Βέλγου να κοντράρει την μπάλα. Κι αν ο Φαν Μπόμελ είναι μάστορας στο να αμύνεται με δέκα παίκτες, ποιος μας λέει ότι θα ντραπεί να το κάνει με 11; Αλλωστε, το ξέρει καλά πως η ΑΕΚ στο γήπεδό της θα πιέσει. Δεν του στοιχίζει τίποτα να στηθεί απ’ την αρχή αμυντικά και να σπεκουλάρει με το αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο που συγκροτούν ο Βίντα κι ο Μουκουντί. Η Αντβέρπ -και σε αυτό έχει δίκιο ο Οφερμαρς– δεν είναι ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί να παίξει στους ομίλους βασισμένη στην άμυνά της. Αυτή ήταν που της έδωσε πρωτάθλημα την περσινή χρονιά. Το στοίχημα για τον Ματίας Αλμέιδα είναι να βρει τον τρόπο για να διασπάσει την αμυντική της γραμμή. Δύσκολη δουλειά, μετά το προχτεσινό αποτέλεσμα. Οτι οι «κιτρινόμαυροι» είναι καλύτερη ομάδα απ’ την Αντβέρπ, δεν μπαίνει καν στη συζήτηση. Φάνηκε και στο πρώτο παιχνίδι. Μόνο που τώρα, έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα.

Η διαπίστωση περί ανωτερότητας δεν λέει πολλά πράγματα. Αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος να αποπροσανατολίσει. Να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ΑΕΚ θα πάρει την πρόκριση. Δεν είμαι αυτής της άποψης. Χρειάζεται δουλειά και σχεδιασμός για να σπάσει το αμυντικό τείχος των Βέλγων. Και τύχη, το δίχως άλλο.

Ο Αλμέιδα έχει πάντα το πλεονέκτημα να φέρνει παίκτες απ’ τον πάγκο ώστε να αυξάνει την ένταση, ακόμα και να αλλάζει τον τρόπο του παιχνιδιού της ομάδας του. Η πίεση ψηλά είναι μόνιμο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι της κι ειδικά για τη ρεβάνς, μοιάζει μονόδρομος. Είδαμε όμως πόσο υπερέβαλαν εαυτούς οι στόπερ της για να σταματήσουν τον ταχύτατο Μούγια, που μπήκε στη θέση του σκόρερ Γιάνσεν. Σε αυτό το παιχνίδι, η ΑΕΚ επιβάλλεται να πάρει περισσότερα πράγματα απ’ τον δεξιό της μπακ. Ο Σιντιμπέ ήταν κατώτερος του αναμενομένου. Ο Γκατσίνοβιτς έμεινε στα απαραίτητα κι ο Τσούμπερ δεν βρήκε πεδίο δράσης. Για να έρθει η πρόκριση, δεν θα πρέπει να εμφανιστούν «μαύρες τρύπες» στην 11άδα της.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News