Εθνική Ελλάδας: Τα 14 χρόνια χωρίς μετάλλιο έχουν αιτίες!
Η Εθνική Ελλάδας απογοήτευσε και στο Μουντομπάσκετ βγάζοντας στην επιφάνεια όλα τα θέματα που την έχουν αποδυναμώσει. Η ανάλυση του Παύλου Δεπόλα στην Sportday της Κυριακής (3/9).
Να το πάρουμε απ’ τα Παγκόσμια; Τέταρτο συναπτό στο οποίο θα… καταταγούμε δίχως αγώνες, μια και αποκλειστήκαμε στους «16» και θα καταλήξουμε στο άτυπο γκρουπ 9-16.
Να το πάρουμε απ’ τις πιο πρόσφατες διοργανώσεις; Αποκλεισμός της Εθνικής Ελλάδας πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ δεχόμενοι 107 πόντους και κυρίως 17/31 τρίποντα απ’ τη Γερμανία, αποκλεισμός φέτος δεχόμενοι απ’ τη Λιθουανία 92 με 15/24, με έντεκα εξ αυτών να έρχονται στο δεύτερο ημίχρονο.
Από μία ομάδα με ακόμα περισσότερες, έξι τον αριθμό, σημαντικές απουσίες… Προφανώς Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν έχουν άλλες ομάδες, σίγουρα οι απώλειες των Νικ Καλάθη και Κώστα Σλούκα δεν
ήταν εύκολο και δεν γινόταν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό, αλλά κι αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι φυλλορροούμε από βασικότατα στελέχη (την ώρα που π.χ. ο Κρίσταπς Πορζίνγκις είναι παρών στο Μουντομπάσκετ και στηρίζει την εθνική Λετονίας από κοντά, εν αντιθέσει με άλλους που αποτέλεσαν όλο το καλοκαίρι ξένα σώματα και δεν έγραψαν έστω κάτι για τα μάτια του κόσμου), είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσει την ομοσπονδία κι επιτέλους να σταματήσει.
Η Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό τουρνουά
Δεκατέσσερα χρόνια δίχως μετάλλιο κι αντί να πλησιάζουμε στο βάθρο, απομακρυνόμαστε. Η γενιά του ’90 οδεύει προς αποστρατεία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δύσκολα θα είναι παρών Ιούνιο
μήνα του χρόνου στο Προολυμπιακό τουρνουά, για το… ίδιο το Προολυμπιακό απαιτούνται πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, αν θέλουμε να το διοργανώσουμε στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πάρουμε το εισιτήριο για το Παρίσι.
Στις Φιλιππίνες ο τραυματισμός και του Κώστα Μήτογλου παραμονές του πρώτου τζάμπολ στάθηκε καταδικαστικός.
Οι επιλογές του Ιτούδη στην Εθνική Ελλάδας
Εξαρχής όμως η επιλογή να πάμε με τόσο λίγους ψηλούς ήταν ρισκαδόρικη και τελικά μείναμε με έναν μονάχα κλασικό τέτοιο με εμπειρίες υψηλού επιπέδου, τον Γιώργο Παπαγιάννη – που ήταν
απογοητευτικός (και) απέναντι στη «Λιέτουβα», με ένα ριμπάουντ σε 29 λεπτά και κακές άμυνες. Ο Κώστας Παπανικολάου έχει 1/17 τρίποντα μετά τα προ τετραετίας 2/14, ο Νίκος Ρογκαβόπουλος
δεν έκανε το πολυαναμενόμενο ξεπέταγμα.
Η δε επιλογή του Δημήτρη Ιτούδη να προστατέψει τη ρακέτα έδωσε πληθώρα ελεύθερων τριπόντων κι οι Λιθουανοί -όπως πέρυσι οι Γερμανοί- τα έβαλαν όλα.
Ο Έλληνας παίκτης…
Η μέρα της μαρμότας, σε μπασκετική έκδοση… Μας ζόρισαν μέχρι κι οι Ιορδανοί με τους Νεοζηλανδούς, απ’ τις ΗΠΑ (που τα είδαν όλα επί 37’ με το Μαυροβούνιο) χάσαμε με κάτω τα χέρια. Όλοι οι παρόντες στη Μανίλα είναι άξιοι συγχαρητηρίων και έδωσαν ό,τι είχαν, ωστόσο για να μη στρουθοκαμηλίζουμε, ας παραδεχτούμε για αρχή ότι το σύγχρονο μπάσκετ μάς έχει ξεπεράσει και πως ο μέσος Έλληνας παίκτης δεν κάνει πολλά απ’ τα βασικά του αθλήματος.
- O Γιώργος Παπαγιάννης δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος του, παρά την τρομακτική λειψανδρία στη φροντ λάιν.
- Δεύτερο συνεχές Παγκόσμιο, που ο Κώστας Παπανικολάου σπάει τα καλάθια και δεν καταφέρνει να βοηθήσει επιθετικά.
- Εκ του αποτελέσματος, η επιλογή του Λευτέρη Μποχωρίδη αποδείχτηκε λανθασμένη και ο γκαρντ του Άρη μάλλον περίσσευε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο
- Μάικ Τζέιμς για Ιτούδη: «Είχα χάσει τον σεβασμό μου - Ο,τι κι αν έλεγε, σκεφτόμουν... 'σκάσε'»
- Βεζένκοφ: «Πιθανό το σενάριο να αλλάξει εθνική ομάδα ενόψει Eurobasket - Αυτή είναι η επικρατέστερη χώρα»
- ΠΑΕ Άρης: «Τι ακριβώς εννοείτε κ. Λανουά όταν λέτε touch»;
- Μπόμπι Μόροου: Ο λευκός Αμερικανός που συνέχισε την παράδοση του Όουενς