ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Τι περιμένουμε από τους Έλληνες αθλητές
Σημαντικοί αριθμοί της διοργάνωσης, που άνοιξε επίσημα τις πύλες της με την τελετή έναρξης και ξένοι αθλητές, οι οποίοι θα τραβήξουν τα βλέμματα και μπορούν να χαρίσουν μεγάλες στιγμές και ρεκόρ.
Με την τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, άνοιξε η αυλαία των 16ων Παραολυμπιακών Αγώνων. Του θεσμού, που άρχισε το μακρινό 1960 στη Ρώμη, εξελίχτηκε στην πάροδο των χρόνων κι έφτασε ν’ αποτελεί δικαίως τη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση για τους αθλητές με αναπηρίες. Στο Τόκιο θα διεξαχθούν κι αυτοί στις ειδικές συνθήκες λόγω του κορονοϊού, θα τους λείψει η εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά τα κοινωνικά μηνύματα, όπως η σημασία της ενασχόλησης ενός Α.Με.Α με τον αθλητισμό, παράλληλα με τη δύσκολη καθημερινότητά του, θα περάσουν ισχυρά γι’ άλλη μια φορά.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που φιλοξενούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα 4.000 αθλητές κι αθλήτριες, έχουν πάντα τη δική τους αίγλη και χαρίζουν ξεχωριστές συγκινήσεις. Οι φίλοι του αθλητισμού μπορούν να περιμένουν πολλές όμορφες στιγμές στα συνολικά 22 αθλήματα και τα 539 events μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Να προσδοκούν ρεκόρ και έντονο συναγωνισμό και φυσικά να ελπίζουν σε υψηλές διακρίσεις κι από την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα.
Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976 στο Τορόντο, ενώ από το 1988 λαμβάνουν μέρος με επίσημες εθνικές αποστολές. Στο Τόκιο θα καταγράψουν τη …13η συμμετοχή τους, αλλά κάθε άλλο παρά προληπτικοί γίνονται με τον συγκεκριμένο αριθμό. Άλλωστε, είναι …13 και οι αθλητές της σημερινής αποστολής, που ήδη έχουν κατακτήσει τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες! Ωραία σύμπτωση, δε νομίζετε; Στην ιαπωνική πρωτεύουσα μετέχουν συνολικά 44 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και 4 συνοδοί αθλητές. Θ’ αγωνιστούν σε 11 αθλήματα, που είναι τα ακόλουθα: Στίβος, Κολύμβηση, Άρση Βαρών σε πάγκο, Μπότσια, Ξιφασκία με Αμαξίδιο, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Αντισφαίριση με Αμαξίδιο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ποδηλασία και Τζούντο.
Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς ότι θα προκύψουν νέοι Έλληνες 1οι Παραολυμπιονίκες, στους 16, που μέχρι σήμερα έχουν κατακτήσει τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο… Ούτε αν η χώρα θα συγκεντρώσει περισσότερα από τα 13 μετάλλια (5 χρυσά, 4 αργυρά, 4 χάλκινα), που είχε πάρει το 2016 στο Ρίο καταλαμβάνοντας την 24η θέση στον σχετικό πίνακα, που είναι η δεύτερη καλύτερή θέση στον θεσμό μετά την 20η στο Πεκίνο… Είναι βέβαιο ωστόσο, ότι ο πήχης έχει τοποθετηθεί και φέτος ψηλά και υπάρχει ο στόχος της κατάκτησης πολλών μεταλλίων.
Προσδοκία για μετάλλια από την πρεμιέρα
Οι πρώτες χαρές μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να έρθουν από την αυριανή πρεμιέρα της διοργάνωσης. Στην κολύμβηση, την ξιφασκία με αμαξίδιο και την επιτραπέζια αντισφαίριση συμμετέχουν Έλληνες αθλητές.
Η κολύμβηση κατ’ αρχάς, είναι άθλημα, στο οποίο παραδοσιακά έχει επιτυχίες η χώρα στους Παραολυμπιακούς και στο Τόκιο η αποστολή είναι υψηλών απαιτήσεων. Ανάμεσα στους συνολικά τέσσερις Έλληνες αθλητές, που την 1η μέρα θα πάρουν μέρος στα προκριματικά της κολύμβησης είναι ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Ρίο, Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης και ο κάτοχος τριών μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες Αριστείδης Μακροδημήτρης. Το απόγευμα της Τετάρτης θα διεξαχθούν οι τελικοί και υπάρχει προσδοκία για τα πρώτα ελληνικά μετάλλια. Οι υπόλοιποι δύο αθλητές είναι ο Γεράσιμος Λιγνός και ο Αλέξανδρος Λεργιός. Στον τελικό, λόγω μικρής συμμετοχής, έχει προκριθεί ήδη ο Δημήτρης Καρυπίδης.
Στην ξιφασκία με αμαξίδιο και συγκεκριμένα στην σπάθη Β’ κατηγορίας αγωνίζεται ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Ρίο, Πάνος Τριανταφύλλου, ενώ στην σπάθη Α’ θα εκπροσωπηθούμε από τον Βασίλη Ντούνη. Φυσικά υπάρχουν ελπίδες για μετάλλιο και στην ξιφασκία, μάλιστα οι δύο πρωταθλητές δείχνουν ικανοί ακόμη και για πρωτιά στη σπάθη.
Τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στα γκρουπ της κλάσης 6 των ορθίων αρχίζει αύριο και ο Μάριος Χατζηκυριάκος στην επιτραπέζια αντισφαίριση.
Συγκινήσεις μάς περιμένουν και τις επόμενες ημέρες και ειδικά σε στίβο, κολύμβηση και μπότσια.
Στην κολύμβηση εμφανίζει υψηλές φιλοδοξίες και η Αλεξάνδρα Γκιάτη-Σταματοπούλου, που «τρέχει» στα 50μ. και 100μ. ελεύθερο. Ασφαλώς βλέπει βάθρο κι ένας αθλητής σαν το Χαράλαμπο Ταϊγανίδη με τα 10 μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στο συγκεκριμένο άθλημα (4 χρυσά, 4 ασημένια, 2 χάλκινα).
To μπότσια είναι υποψήφιο να χαρίσει νέα μετάλλια στην Ελλάδα, όχι μόνο στο ομαδικό (τριπλή η συμμετοχή με Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Άννα Ντέντα και Αναστασία Πυργιώτη), αλλά και στο ατομικό. Ο Πολυχρονίδης, σημαιοφόρος της Παραολυμπιακής Ομάδας το 2016, ήταν στο Ρίο 2ος στο ατομικό της κατηγορίας BC3, ενώ θυμίζουμε ότι στα ζεύγη της ίδιας κατηγορίας ήταν «χρυσός» στο Λονδίνο και «χάλκινος» στο Ρίο. Είναι από τα φαβορί και στο Τόκιο, έχει 1-2 πολύ δύσκολους αντιπάλους και μπορεί να πάει για το χρυσό.
Στο στίβο εκφράζει μεγάλο μέρος των ελληνικών ελπίδων ο Στέλιος Μαλακόπουλος. Ο Θεσσαλονικιός είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο μήκος και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην κατηγορία Τ62 με 6.87μ.
Ανάλογες οι προσδοκίες κι από τον Αθανάσιο Κωνσταντινίδη, που πριν από πέντε χρόνια στη Βραζιλία είχε κατακτήσει συνολικά δύο μετάλλια στους Παραολυμπιακούς, ένα χρυσό στη σφαιροβολία F32 και ένα ασημένιο στη ρίψη κορίνας στην ίδια κατηγορία. Στους Αγώνες του Ρίο είχε σημειώσει και παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα με βολή στα 10.39 μέτρα και ως γνωστόν είναι μαζί με την Ντέντα σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στο Τόκιο.
Σε άλλη κατηγορία της σφαιροβολίας (την F20) μπορεί να φτάσει στο πόντιουμ των νικητών ο Ευστράτιος Νικολαΐδης, ενώ δύο Παραολυμπιονίκες, ο Γιάννης Σεβδικαλής στα 400μ. και ο Μανώλης Στεφανουδάκης στο ακόντιο έχουν επίσης πιθανότητες για μετάλλιο.
Ιδιαίτερα φιλόδοξος εμφανίζεται και ο Νίκος Παπαγγελής στην ποδηλασία. Παίρνει μέρος σε τρία αγωνίσματα, θεωρητικά έχει περισσότερες πιθανότητες για μετάλλιο στην ποδηλασία δρόμου.
Πολύ δυνατή η αποστολή και στην άρση βαρών σε πάγκο. Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος, ο Πασχάλης Κουλούμογλου και ο Κωνσταντίνος Δήμου θα κυνηγήσουν τις ψηλότερες θέσεις.
Ξένοι αθλητές που μπορούν να κλέψουν την παράσταση
Σε κάθε τέτοια διοργάνωση υπάρχουν φυσικά και οι ξένοι αθλητές, που εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους, άλλοι σπουδαίοι και έμπειροι αθλητές που εγγυώνται συναγωνισμό και θέαμα, όπως κι εκείνοι που μπορούν να μετατραπούν σε μεγάλη έκπληξη των αγώνων. Εμείς θα αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένα πολύ δυνατά ονόματα, τα οποία είναι υποψήφια να κλέψουν την παράσταση.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας τοποθετείται άνετα ο Γερμανός άλτης του μήκους Μάρκους Ρεμ. Στα 32 του πια ο ακρωτηριασμένος «χρυσός» Παραολυμπιονίκης, αλλά με άλματα σταθερά πάνω από τα 8 μέτρα τα τελευταία χρόνια είναι πρωταθλητής Γερμανίας και μέλος της εθνικής ομάδας αρτιμελών.
Η Αμερικανίδα Οκσάνα Μάστερς εντυπωσιάζει σε δύο μέτωπα. Είναι πέντε φορές Παραολυμπιονίκης και δεν αγωνίζεται μόνο στους θερινούς αλλά και στους χειμερινούς Αγώνες. Το 2012 είχε ντεμπουτάρει στο Λονδίνο κατακτώντας χάλκινο μετάλλιο στην κωπηλασία, όμως τα τελευταία της αθλήματα είναι η ποδηλασία δρόμου το καλοκαίρι και το σκι αντοχής το χειμώνα. Συνολικά είναι 8 φορές Παραολυμπιονίκης με δύο χρυσά, τρία ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια.
Στην κολύμβηση ο Ντάνιελ Ντίας θέλει να κλείσει εντυπωσιακά την πλούσια καριέρα του. Ο Βραζιλιάνος σταρ έχει την ευκαιρία να γίνει ο πιο διακοσμημένος Παραολυμπιακός κολυμβητής όλων των εποχών στο Τόκιο 2020 και θα το καταφέρει αν προσθέσει τρεις ακόμη πρωτιές στη συλλογή του, η οποία περιλαμβάνει 14 χρυσά, επτά αργυρά και τρία χάλκινα. Έτσι θα περάσει τον κάτοχο του σχετικού ρεκόρ, τον Μάικ Κένι, ο οποίος έχει κερδίσει 16 χρυσά.
Η Τζέσικα Λονγκ από τις ΗΠΑ έχει κατακτήσει 23μετάλλια στον θεσμό. Στην πισίνα του Τόκιο θέλει να μεγαλώσει την τροπαιοθήκη με τα 13 χρυσά, τα έξι αργυρά και τα τέσσερα χάλκινα μετάλλια, ενώ βλέμματα θα τραβήξει στην κολύμβηση και η Χούσναχ Κουκουντάκβε από την Ουγκάντα, που είναι μόλις 14 ετών, θ’ αγωνιστεί τόσο στα 50μ όσο και στα 100μ ελεύθερο και γίνεται μόλις η δεύτερη αθλήτρια της χώρας με συμμετοχή στο άθλημα.
Ο Σίγκο Κουνιέντα θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία στο τένις με αμαξίδιο κι έχει τη σφοδρή επιθυμία να χαρίσει κορυφαία διάκριση στη διοργανώτρια χώρα. Επέστρεψε φέτος στο νούμερο 1 του κόσμου, έχει τεράστια ιστορία Παραολυμπιακών διακρίσεων με χρυσό στο διπλό στην Αθήνα το 2004 και χρυσό στο μονό στο Πεκίνο 2008 και το Λονδίνο 2012. Το 2016 ο Ιάπωνας είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο κι αυτό του έχει μεγαλώσει την όρεξη για να επανέλθει στους τίτλους σε οικείο έδαφος.
Το 2016 εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα το τρίαθλο και είχε στις πρωταγωνίστριες την Αλίσα Σίλι. Η Αμερικανίδα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 2016 στο Ρίο, ενώ είναι τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Paratriathlon (2015, 2016, 2018) κι έχει 12 πρωτιές στις διοργανώσεις ITU World Paratriathlon.