Ολυμπιακός: Δεν ρίσκαρε ο Αλμέιδα, θα ρισκάρει ο Μαρτίνεθ;

Οι δύο προπονητές του μεγάλου ντέρμπι μπορούσαν να ρισκάρουν για τη νίκη, αλλά κανείς δεν το τόλμησε και είχαν -όπως φαίνεται– τους λόγους τους… Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος στη SportDay της Τρίτης (19/09).

H μισή Ελλάδα -τουλάχιστον- παρακολούθησε το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Μετά το σφύριγμα της λήξης, ο κάθε ένας από εκείνους που βρέθηκαν στο γήπεδο ή στήθηκαν μπροστά απ’ την τηλεόραση, έχει κάτι να πει γι’ αυτό που είδε. Η ισοπαλία που στα δικά μου μάτια ήταν ένα δίκαιο αποτέλεσμα, έφερε τους δύο προπονητές στο μικροσκόπιο.

Έγινε τεράστια συζήτηση για τις αλλαγές του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στη διάρκεια του β’ μέρους. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να αντιληφθούν για ποιον λόγο ο Ισπανός τεχνικός σε ένα χρονικό σημείο που η ομάδα του πατούσε καλά στο γήπεδο αποφάσισε ν’ αλλάξει όλη του την επιθετική τετράδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να δημιουργήσει και απλώς να παίξει για να κρατήσει τον έναν βαθμό. Απ’ την άλλη πλευρά, αρκετοί φίλοι της ΑΕΚ αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο ο Ματίας Αλμέιδα μάζεψε τα γκέμια μετά το 1-0, τοποθέτησε τους παίκτες του πίσω απ’ την μπάλα και τελικά το πλήρωσε με το γκολ της ισοφάρισης. Και οι μεν που κρίνουν τον Μαρτίνεθ και οι δε που σχολιάζουν τον Αλμέιδα, έχουν δίκιο σε μία θεωρητική προσέγγιση.

Για ό,τι συμβαίνει στο χορτάρι, όμως, υπάρχει μία λογική, σωστή ή λάθος. Ο κόουτς της ΑΕΚ -για παράδειγμα- ήταν λογικό να σκεφτεί πως απ’ τη στιγμή που η ομάδα του προηγήθηκε, αλλά σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια δέχτηκε γκολ, είναι καλό να μαζευτεί και να ψάξει την κόντρα στο δεδομένο ανέβασμα του Ολυμπιακού προς την επίθεση με στόχο την ισοφάριση. Η σκέψη είχε λογική, αλλά δεν τον δικαίωσε πάνω στο χορτάρι.

Απ’ την άλλη πλευρά, ο κόουτς των «ερυθρολεύκων» ήξερε πριν καν απ’ τη σέντρα πόση… βενζίνη έχουν στο ρεζερβουάρ οι παίκτες του. Ο Ποντένσε για παράδειγμα ήταν για να παίξει το πολύ ένα ημίχρονο και τελικά έμεινε στο γήπεδο μία ώρα. Μπορεί η παρουσία του και μόνο, όπως και του Φορτούνη αντίστοιχα, να αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να είναι πιο προσεκτικοί οι αντίπαλοι, αλλά πλέον στον κάθε πάγκο με την παρακολούθηση των παικτών μέσω των GPS που είναι τοποθετημένα πάνω τους, ξέρουν ανά πάσα στιγμή πόσες δυνάμεις έχει ο καθένας και τι μπορεί να δώσει.

Είναι ξεκάθαρο πως κι οι δύο προπονητές βλέποντας το ματς σταδιακά να σβήνει, συμβιβάστηκαν με την ιδέα της ισοπαλίας. Δεν έπαθαν και τίποτα, σε τελική ανάλυση με τον έναν βαθμό, ενώ σε ενδεχόμενη ήττα θα ηχούσαν από «καμπανάκια» μέχρι… καμπάνες. Αμφότεροι γνωρίζουν πως μεθαύριο περιμένουν τις ομάδες τους πολύ απαιτητικά ευρωπαϊκά ματς. Επρεπε, λοιπόν, να βάλουν κι αυτή την παράμετρο στην εξίσωση, όπως και το ότι θα έπρεπε να κρατήσουν ζεστούς κάποιους παίκτες απ’ τον πάγκο που σίγουρα θα τους χρειαστούν.

Και κάτι ακόμη. Όταν ο Μαρτίνεθ στο δεύτερο ημίχρονο αποφασίζει να βγάλει απ’ το παιχνίδι τον Φορτούνη στο 70’ και να βάλει τον Ιμπόρα, αμέσως μετά ο προπονητής της «Ενωσης» αποσύρει τον Αραούχο για να βάλει τον Γαλανόπουλο. Δεν ήξερε ο Ισπανός ότι χωρίς τον αρχηγό στο γήπεδο η ομάδα του δύσκολα θα απειλήσει; Δεν ήξερε ο έτερος κόουτς ότι χωρίς τον δικό του αρχηγό, η ΑΕΚ θα χάσει πολύ απ’ την επιθετική της ισχύ; Το ήξεραν, όπως ξέρουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι εμείς που απλώς βλέπουμε το ματς απ’ την καρέκλα ή την πολυθρόνα μας και… αναθεματίζουμε, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην 4η αγωνιστική. Ψυχραιμία…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News