Αντώνης Καρπετόπουλος: Οι τεσσάρες του Ολυμπιακού, οι τριάρες του ΠΑΟΚ και η δύσκολη αποστολή του Παναθηναϊκού

Ο Ολυμπιακός έδινε απέναντι στον Άρη το πιο δύσκολο εντός έδρας ματς του φέτος για το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να κερδίσει τον Βόλο. Ο Παναιτωλικός έπρεπε να κερδίσει τον ΟΦΗ κι η Λαμία δεν ήταν δυνατόν να ξαναχάσει από νεοφώτιστη. Η 6η αγωνιστική ξεκίνησε με ματς που κουβαλούσαν κάμποσα «πρέπει». Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος στη SportDay της Πέμπτης (28/09).

O Ντιέγκο Μαρτίνεθ αντιμετώπισε τα ματς με την Κηφισιά και τον Άρη σαν να είναι δύο ημίχρονα του ίδιου παιχνιδιού: στο πρώτο κράτησε στον πάγκο παίκτες για να μπουν στο δεύτερο. Επέστρεψαν απέναντι στον ανεβασμένο στις μέρες του Άκη Μάντζιου, Άρη, οι δύο που στην αρχή της σεζόν έχουν παίξει πιο πολύ στην επίθεση πλαισιώνοντας τον Ελ Καμπί, δηλαδή ο Μασούρας κι ο Φορτούνης.

Απ’ τους πολλούς νεοφερμένους που επί της ουσίας δοκίμασε με την Κηφισιά ο Μαρτίνεθ διάλεξε τον Σολμπάκεν για τη βασική 11άδα και στη φάση του 1-0 η επιλογή του δικαιώθηκε: άλλοι στην εξέλιξη της φάσης κοίταζαν τον Μπράμπετς, που έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα μετά το γύρισμα του Μασούρα, άλλοι την ωραία κούρσα και την πάσα του Φορτούνη στον Έλληνα διεθνή – αλλά όλα τα λεφτά ήταν το καταπληκτικό άνοιγμα του Νορβηγού στον χώρο.

Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στο ίδιο χρονικό σημείο που είχε προηγηθεί και με την Κηφισιά, αλλά ο Άρης είναι άλλου τύπου ομάδα. Αν κι ακίνδυνος επιθετικά στο πρώτο ημίχρονο και μολονότι έχασε τον Μπράμπετς από τραυματισμό, ανασυντάχτηκε κι ισοφάρισε στην πρώτη ευκαιρία που έκανε στο ματς με ένα καταπληκτικό σουτ του Πάρντο, που μπήκε στη θέση του Οντουμπάγιο. Ο Ολυμπιακός, που δεν έψαξε όσο θα έπρεπε το δεύτερο γκολ στο πρώτο ημίχρονο, φάνηκε να μπλέκει και θα είχε μπλέξει πολύ περισσότερο αν ο Νταρίντα μόνος απέναντι στον Πασχαλάκη σε μία υποδειγματική αντεπίθεση δεν σημάδευε το δοκάρι.

Συναγερμός

Η φάση αυτή χτύπησε καμπανάκι συναγερμού πρώτα στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Μαρτίνεθ άλλαξε τους Σολμπάκεν και Μασούρα με δύο παίκτες που παίζουν με την μπάλα πιο πολύ: τον Μπιέλ και τον Ποντένσε, που πήγε στα δεξιά για να συνεργαστεί με τον Ροντινέι, πράγμα που επέτρεψε στον Φορτούνη να γίνει τρίτος χαφ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε πρώτα μέτρα με καλύτερη κατοχή μπάλας και μετά το ματς.

Την άμυνα του Άρη άνοιξε ο Ελ Καμπί που μπορεί στο ξεκίνημα (όπως με τη Φράιμπουργκ) να έχασε ένα γκολ σε γύρισμα του Φορτούνη, αλλά όταν άρχισε να παίρνει μπάλα σωστά, την άμυνα του Άρη την κατέστρεψε. Πέτυχε το 2-1 με κεφαλιά μετά από χτύπημα κόρνερ του Φορτούνη και το 3-1 με προβολή μέσα απ’ τη μικρή περιοχή μετά από γύρισμα του Ροντινέι. Σκοράρει και χαίρεται.

Άνετα

Ο γηπεδούχος δεν τράβηξε χειρόφρενο μετά το 3-1, παρ’ όλο που είχε κριθεί το ματς. Ο Γιόβετιτς, που δείχνει κι αυτός να παίζει για το γκολ, όσο ο Ελ Καμπί, έκανε το 4-1 κι αφού ο Μπιέλ έχασε ένα γκολ που δεν χάνεται, ο καλύτερος ίσως του ματς, αλλά κι ο πιο εξαντλημένος, ο Φορτούνης, ανέλαβε να χτυπήσει ένα πέναλτι, που όμως ο Κουέστα έπιασε: του το έχει ξανακάνει. Η τέταρτη τεσσάρα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη ήρθε μετά από ένα πραγματικά καταιγιστικό παιχνίδι στο τελευταίο μισάωρο: όσο παίζουν όλοι, γίνονται καλύτεροι.

Τριάρα

Κι ο ΠΑΟΚ πάει από τριάρα σε τριάρα. Μετά το 3-1 στα Γιάννενα ήρθε το 3-0 με τον Βόλο – σαν σε προπόνηση. Ο Λουτσέσκου έπρεπε να διαλέξει κυρίως αυτούς που αρχικά θα έπαιζαν στην επίθεση, καθώς μεσοεπιθετικοί κι επιθετικοί που ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν έχουν παίξει πολλοί και δεν υπάρχουν κουρασμένοι και ξεκούραστοι: διάλεξε σωστά κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς βλέποντας τη φάση του δεύτερου γκολ.

Ο Τάισον έτρεξε πάνω από 40 μέτρα με την μπάλα στα πόδια κι ο Μουργκ σπρίνταρε δίπλα του για να πάρει την πάσα και να τελειώσει το ματς. Είχε προηγηθεί μία ακόμα ασίστ του Βραζιλιάνου: από ένα δικό του χτύπημα φάουλ ο Κουλιεράκης βρήκε την μπάλα όπως ήθελε για να ανοίξει το σκορ και να σκοράρει, όπως στο Ελσίνκι. Ο Λουτσέσκου ήθελε κι ένα γκολ του Σαμάτα για να ξεμπλοκαριστεί: ήρθε κι αυτό. Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στη Λεωφόρο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση διότι σκοράρει.

Ισοπαλίες

Ισοπαλίες στα άλλα δύο ματς. Ο Παναιτωλικός κι ο ΟΦΗ είχαν 41 τελικές προσπάθειες: το 1-1 αδικεί και τους δύο. Κηφισιά και Λαμία κράτησαν το καλύτερο για το τέλος. Η Κηφισιά μοιάζει να έχει ειδικότητα στα γκολ στις καθυστερήσεις. Δεν είναι κακό.

ΠΑΟ, ΑΕΚ

Η εμβόλιμη 6η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα, όπου υπάρχουν στο πρόγραμμα τα ματς του Αστέρα Τρίπολης με τον Παναθηναϊκό, της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο και του Πανσερραϊκού με τον ΠΑΣ. Θυμίζω ότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός έχασε στην Τρίπολη κι η ΑΕΚ κέρδισε πολύ δύσκολα τον Ατρόμητο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θέλω να πω πως ίσως για το «τριφύλλι» και την «Ενωση» τα ματς γίνουν δύσκολα – και γράφω «ίσως» διότι έχουν κι οι δύο υπέρ τους το προγνωστικό.

Η αποστολή του Παναθηναϊκού είναι πιο δύσκολη απ’ αυτήν της ΑΕΚ. Κυκλοφορεί πολύ ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα παρατάξει μία αρχική 11άδα πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που είδαμε στο ντέρμπι με τους «κιτρινόμαυρους». Αναμένεται να ξεκινήσουν Πάλμερ-Μπράουν, Μλαντένοβιτς, Παλάσιος, Σπόραρ κι ίσως κι οι Τσέριν κι Αράο. Μου μοιάζουν πολλές οι αλλαγές αυτές. Φέτος, ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα γεμάτο ρόστερ, αλλά το να αλλάζει τόσο μία ομάδα σε εκτός έδρας ματς είναι ρίσκο. Υπάρχει θέμα κούρασης; Είμαστε ακόμα στον Σεπτέμβριο – δεν το πιστεύω. Ίσως τον Γιοβάνοβιτς τον προβληματίζει ότι επί των ημερών του στον Παναθηναϊκό δεν κέρδισε ποτέ στην Τρίπολη και θέλει να δει μία διαφορετική ομάδα να αγωνίζεται εκεί απ’ την περσινή, που έχασε.

Κι η ΑΕΚ θα έχει αλλαγές στην αρχική της 11άδα. Όμως, αυτή έχει πάντα. Όπου κι αν παίζει και με όποιον κι αν παίζει η ΑΕΚ, ο Αλμέιδα αποφεύγει να στείλει στο γήπεδο δύο φορές την ίδια 11άδα: η εντολή στη δική του περίπτωση είναι όποιος παίζει να τρέχει. Τον Ατρόμητο τον περιμένει ένα δύσκολο βράδυ. Τέλος, έχω περιέργεια να δω το Πανσερραϊκός – ΠΑΣ. Η ομάδα του Γκαρσία με έχει εντυπωσιάσει. Ωστόσο, δύο σερί νίκες εντός έδρας για νεοφώτιστο είναι δύσκολη υπόθεση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News