Παναθηναϊκός: Η «πράσινη» κυριαρχία και η «εισβολή των ηλιθίων»

Ένα ντέρμπι που το καθόρισε ο Παναθηναϊκός με την αστοχία και τις αδυναμίες του, μία χαμένη ευκαιρία για μία δίκαιη νίκη του τριφυλλιού και μία… παράσταση στο φινάλε του αγώνα που δείχνει πανικό και ρίχνει στάχτη στα μάτια.

Είναι η εισβολή των ηλιθίων –κατά τον Ουμπέρτο Έκο– ή είναι μία ακόμα κίνηση τακτικής για να βάλει μπουρλότο στο πρωτάθλημα σε ένα από αυτά τα περιβόητα mind games; Ερώτημα που θα απαντηθεί σε βάθος χρόνου, απαντήσεις όμως από αυτά που είδαμε χθες στο γήπεδο της Λεωφόρου, πήραμε.

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος του ΠΑΟΚ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα κι αν αυτή τη στιγμή μιλάμε για 2-2 και όχι για νίκη των «πράσινων» οφείλεται καθαρά στην αστοχία των ποδοσφαιριστών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο ΠΑΟΚ, τρομερός σε ανοιχτό γήπεδο, αν βρει τις προϋποθέσεις σε «σκοτώνει», το έκανε δύο φορές και σκόραρε (μπορούσε και τρίτη στην ευκαιρία-λάθος επιλογή του Σαμάτα λίγο πριν από το 2-2). Ο Παναθηναϊκός τρομερός σε παιχνίδι υπομονής, το έκανε με τη Βιγιαρεάλ, δεν το έκανε με την ΑΕΚ όπου έχασε με κάτω τα χέρια, πήρε στο τέλος το λιγότερο από αυτό που θα ήταν δίκαιο. Δεν διαφωνεί ουδείς πως το τελικό αποτέλεσμα είναι το λιγότερο από αυτό που αποκαλούμε δικαιοσύνη. Η ήττα θα ήταν ένα αποτέλεσμα εκτός πραγματικότητας, βάσει συνολικής εικόνας.

Mind games ή άλλοθι για να καλυφθούν οι αδυναμίες;

Αντί να μιλάμε, όμως, για τη ματσάρα της Λεωφόρου, στεκόμαστε στις δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου. Έμπλεος οργής για τη διαιτησία (μόνο αν δεν έχεις δει το παιχνίδι παίρνεις στα σοβαρά όσα είπε), τον πειθαρχικό έλεγχο του διαιτητή, αλλά και τα παραπάνω δευτερόλεπτα που κράτησε στις καθυστερήσεις κι έφεραν το γκολ του Γερεμέγεφ.

Για το πρώτο, μακάρι ο Πορτογάλος ρέφερι που σφύριξε στη Λεωφόρο να κληθεί και σε άλλα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Για το δεύτερο, παραθέτουμε δύο φωτογραφίες γιατί όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «μία εικόνα, χίλιες λέξεις». Ή, «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς».

Τότε, στην πρώτη φωτό, ο ΠΑΟΚ έκανε λόγο για την αγωνιστική αδυναμία του Παναθηναϊκού που έψαχνε άλλοθι. Τότε ο ΠΑΟΚ είχε βρει μπόσικο τον Παναθηναϊκό που ήταν στα χειρότερά του. Τώρα, γίνεται σημαία κάτι παρόμοιο από πλευράς Δικεφάλου και εύλογα γεννάται το ερώτημα: Ο ΠΑΟΚ θέλει να κρύψει τη δική του αδυναμία; Ρητορικό.

Οι δύο αδυναμίες του Παναθηναϊκού

Κατά τα λοιπά, δύο πράγματα πρέπει να δουλέψουν στο Κορωπί για την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά τη διακοπή. Το ένα είναι τα τελειώματα. Πέρυσι σε αρκετά ματς δεν έβγαζε φάσεις, φέτος βγάζει, αλλά δεν τα βάζει. Το δεύτερο είναι τα γκολ που δέχεται και πέρυσι δεν δεχόταν. Η άμυνα ήταν ένα από τα στοιχεία εκείνα που ξεχώρισαν στον Παναθηναϊκό της περασμένης σεζόν, αλλά στη τρέχουσα υπάρχουν αδυναμίες και ανισορροπίες που κοστίζουν. Ειδικά στο χθεσινό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός αντί να έχει στο νου του πως θα «καθαρίσει» ένα δικό του παιχνίδι, έβαζε έξτρα πίεση κυνηγώντας το σκορ.

Σε αυτά προσθέστε και την περίπτωση Γερεμέγεφ. Μία έξτρα λύση που ήρθε από τον πάγκο και έκρινε το αποτέλεσμα στη Λεωφόρο. Αξίζει περισσότερες ευκαιρίες, το πώς θα τις βρει είναι δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δεν μπορεί να πάρει θέση βασικού τη δεδομένη χρονική στιγμή με τον Φώτη Ιωαννίδη στα καλύτερά του, αλλά σίγουρα αποτελεί μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση που έρχεται να ενισχύσει την επιθετική αυτοπεποίθηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

«Δήλωση» πρωταθλητισμού στο Καραϊσκάκη

Η δύσκολη συνέχεια είναι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που έρχεται μετά τη διακοπή. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση του Παναθηναϊκού, ο οποίος ήδη είναι πίσω από την πρώτη θέση -με χρωστούμενο παιχνίδι- και σε αντίθεση με πέρυσι κυνηγάει, δεν τον κυνηγούν. Έτσι όπως έχει η κατάσταση, ο Παναθηναϊκός θα δώσει στο Φάληρο το πιο κρίσιμο (μέχρι το επόμενο) παιχνίδι στο πρωτάθλημα. Και είναι μία ευκαιρία να «φωνάξει» δυνατά ότι πηγαίνει για τον τίτλο. Δήλωση πρωταθλητισμού.

ΥΓ: Και κάτι τελευταίο: Αν ήθελε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να… πάθει Λουτσέσκου θα το έκανε πέρυσι που είχε κάθε λόγο, ειδικά μετά τα όσα έγιναν στο ντέρμπι των πλέι οφ με την ΑΕΚ. Χθες αντέδρασε όπως θα αντιδρούσε οποιοσδήποτε όταν προσβάλλουν τη δουλειά και την προσπάθειά του. Και επειδή κόπτεται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Λουτσέσκου, ας μας πει τι έχει κάνει γι’ αυτό τόσα χρόνια που εργάζεται σε αυτό εκτός από το να «ανάβει φωτιές».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News