Γ. Χελάκης: Πάμε για έναν θαυμάσιο μπασκετικό χειμώνα

EUROKINISSI

Nα προετοιμαζόμαστε για έναν θαυμάσιο μπασκετικό χειμώνα. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη sportday της Κυριακής (08/10).

Πέρα απ’ τη νίκη του Ολυμπιακού, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας επί του Παναθηναϊκού, το πιο  σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι «πράσινοι» εγκατέλειψαν τον ρόλο του κομπάρσου και κάνουν  βήματα για να επανέλθουν εκεί που ήταν πριν από ορισμένα χρόνια. Στο πρώτο παιχνίδι για την  Ευρωλίγκα έχασαν και πάλι απ’ τον Ολυμπιακό, αλλά η ήττα έχει σχετική σημασία.

Δεν επρόκειτο για την καταστροφή που υπέστησαν πριν από μία εβδομάδα στη Ρόδο. Μεγαλύτερη  σημασία έχει ότι η τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στις δύο ομάδες έχει κλείσει. Αυτό δεν σημαίνει πως ο  Ολυμπιακός έπαψε να είναι η σπουδαία ομάδα που ήταν πέρυσι κι επειδή δεν έχει τον Βεζένκοφ και τον  Σλούκα είναι μικρότερης δυναμικότητας φέτος απ’ ό,τι ήταν πέρυσι. Κάθε άλλο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, διαφοροποιώντας ακόμα περισσότερο το παιχνίδι της ομάδας του, είναι σε  θέση να μας παρουσιάσει πάλι ένα εξαιρετικό σύνολο με παίκτες που παίζουν το μπάσκετ που ορίζει ο  προπονητής τους χωρίς κάποιο κεφάλι να ξεχωρίζει απ’ τα υπόλοιπα. Ο Παναθηναϊκός του Αταμάν κινείται σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Θα στηριχτεί στην ποιότητα των παικτών του και στον επιθετικό  τους οίστρο.

Ο Τούρκος προπονητής θα έχει να διαχειριστεί κάποια σπουδαία ονόματα με βαρύ βιογραφικό και  κάποιους παίκτες στοιχήματα που έρχονται από το Γιούροκαπ. Ο χρόνος δεν θα είναι σύμμαχος στην  προσπάθειά του για να συνθέσει ένα σύνολο με ποιότητα κι ικανό να διεκδικήσει την επάνοδο στην  κορυφή. Οπως φάνηκε απ’ το παιχνίδι στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου, οι «πράσινοι» έχουν τους  παίκτες για να επιχειρήσουν και πάλι το άλμα προς την κορυφή και φυσικά έχουν τον κόσμο.

Δεκαεπτά χιλιάδες οπαδοί τους κατέκλυσαν τις εξέδρες περιμένοντας να δουν αν είναι ανταγωνιστική η  ομάδα τους. Κι επειδή την είδαν, δεν έμειναν στην ήττα, αλλά στο τέλος χειροκρότησαν την προσπάθειά  της και μάλιστα χωρίς ακρότητες προς τον αντίπαλο. Θα ήταν λάθος, παρασυρμένοι απ’ το σπουδαίο  παιχνίδι που είδαμε, να μη σταθούμε σε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός.

Ο Παναθηναϊκός, με τις επενδύσεις που έκανε η διοίκηση του και τους παίκτες που ήρθαν, έχει τα  περιθώρια να επιχειρήσει πάλι το άλμα προς την κορυφή. Το πού θα φτάσει είναι πολύ νωρίς να το  συζητήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό.

Τα δεδομένα στην Ευρωλίγκα αλλάζουν απ’ τη μία στιγμή στην άλλη κι ο προχθεσινός πρωταγωνιστής  μπορεί να βρεθεί να δίνει μάχη για την είσοδό του στην οκτάδα. Σημασία έχει πως στη χώρα μας έχουμε  δύο ομάδες με εντελώς διαφορετική λογική, που σημαδεύουν στον ίδιο στόχο. Προς το παρόν ο  Ολυμπιακός φαίνεται να πλεονεκτεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο ελληνικό μπάσκετ υπάρχει και πάλι  ισχυρός ανταγωνισμός. Ας ετοιμαστούμε για σπουδαία ματς ανάμεσα στους «αιώνιους» αντιπάλους και  στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News