Παναθηναϊκός: Η διαφορά με πέρυσι και το ποδόσφαιρο που γεμίζει τον κόσμο

Η «πεντάρα» στον Πανσερραϊκό, η ποιότητα στη μεσοεπιθετική γραμμή και ο διαφορετικός Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρυσι. Οι δύο όψεις του νομίσματος για μία ομάδα που εφέτος χτίστηκε από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να δείξει την εξέλιξή της και το μεγάλωμά της.

Σε κάθε «πεντάρα» του Παναθηναϊκού στο τρέχον πρωτάθλημα έρχεται η κουβέντα για τη διαφορετικότητα που παρουσιάζουν οι «πράσινοι» όσον αφορά στην παραγωγή φάσεων και γκολ. Κι έρχεται σε αντιδιαστολή με την εικόνα της αμυντικής τους γραμμής. Με τον Πανσερραϊκό δεν είχαν πρόβλημα, όπως δεν είχαν πρόβλημα με Ατρόμητο και Παναιτωλικό, τις άλλες δύο «πεντάρες» εφέτος. Με τη Ρεν, όμως, που ακόμα είναι νωπό το συγκεκριμένο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός «πλήρωσε» αυτό που τον ακολουθεί από την αρχή της σεζόν: «τέτοια γκολ δεν έτρωγε πέρυσι».

Η διαφορά με τον περσινό Παναθηναϊκό

Ναι, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: «τέτοιες νίκες δεν έπαιρνε πέρυσι». Μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός δεν έχει χοντρή γκέλα στο πρωτάθλημα. Παίρνει τα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια, χωρίς πρόβλημα και μάλιστα με χαρακτηριστικά άνεση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλά την έχει «πατήσει» στα ντέρμπι.

Αν βγάλουμε από την κουβέντα το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που δεν τελείωσε και έχουμε μόνο ως κρατούμενο την εξαιρετική εικόνα του πρώτου ημίχρονου, αλλά αιωρείται κι αυτό το «what if» αν συνέχιζε το ντέρμπι μετά το γκολ του Καμαρά, ο Παναθηναϊκός έχει την ήττα από την ΑΕΚ και την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ.

Με την ΑΕΚ είχε κακή βραδιά, δεν άξιζε κάτι διαφορετικό, πρόκειται για μία ξεκάθαρη κατάσταση. Με τον ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, είχε φάσεις, δεν τις εκμεταλλεύτηκε, τον «πλήγωσε» ο Δικέφαλος του Βορρά.

Η σιγουριά στην επίθεση

Σε αυτό χρειάζεται ισορροπία η ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Επιβλητικός στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια, όχι αποτελεσματικός στα μεγάλα. Αλλά όλοι καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα: ο εφετινός Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς χτίστηκε με διαφορετικό πλάνο στο μυαλό. Να γίνει μία ομάδα που θα προσφέρει θέαμα, θα πετυχαίνει επιβλητικές νίκες, αλλά συνάμα θα παρουσιάζεται ευάλωτος πίσω.

Κι αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα, μετά τον τραυματισμό του Μάγκνουσον και την άμυνα ανάγκης που έχει στα τελευταία παιχνίδια. Είναι μία γενικότερη διαπίστωση, είναι η αγωνιστική του ταυτότητα.

Αυτός ο Παναθηναϊκός σου βγάζει τη σιγουριά ότι θα το βρει το γκολ. Ο περσινός Παναθηναϊκός σου έβγαζε τη σιγουριά ότι δεν θα το φάει το γκολ. Θα πει κάποιος πιο αποτελεσματικός αυτός της προηγούμενης σεζόν που τέτοιες μέρες ήταν αήττητος στο πρωτάθλημα. Θα πει κάποιος άλλος πιο ελκυστικός ο εφετινός, για αυτές τις βραδιές, τις… καλοκαιρινές του Οκτώβρη, με γεμάτη Λεωφόρο, ωραίο ποδόσφαιρο, πέντε γκολ στον αντίπαλο και τρία δοκάρια. Μία «μηχανή» παραγωγής γκολ και φάσεων που κάποια στιγμή θα βρει και τη σταθερότητα πίσω.

Εϊναι πώς το βλέπει ο καθένας. Γκολ και κρατάς το αποτέλεσμα, ή συνεχίζεις για το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο. Μέρος της εξέλιξης είναι αυτό και ο Παναθηναϊκός με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο εξελίσσεται. Επέστρεψε στην κανονικότητα, μεγαλώνει ξανά και δημιουργεί τις συνθήκες για νίκες βάσει μεγέθους. Σημαντικό κι αυτό: να πηγαίνεις γήπεδο και να φεύγεις χορτάτος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News