Μιρτσέα Λουτσέσκου: Ένας προπονητής που ήξερε πως να βάζει τις ομάδες στον… ποδοσφαιρικό χάρτη
Πέφτει η αυλαία, σήμερα (4/11), στην προπονητική καριέρα του Μιρτσέα Λουτσέσκου, ενός προπονητη που ήξερε να αναγεννά στο μέγιστο τις ομάδες του.
Μια μερά μετά την λύση συνεργασίας του με την Ντιναμό Κιέβου (3/11), ο Μιρτσέα Λουτσέσκου ανακοίνωσε την απόσυρση του από τους πάγκους. Έτσι μπήκε τέλος σε μια πολύ ιδιαίτερη προπονητική καριέρα που είχε το κάτι διαφορετικό. Ένας προπονητής που έγινε γνωστός στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, όχι για τις δαπανηρές μεταγραφές και τους τίτλους στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, αλλά για την μοναδική του ικανότητα να μεγαλώνει τους «μικρούς».
Mircea Lucescu dzisiaj zakończył karierę trenerską (1979-2023)
Mistrzostwo 🇷🇴 🏆🏆
Puchar 🇷🇴🏆🏆🏆
Superpuchar 🇷🇴🏆
Mistrzostwo 🇹🇷 🏆🏆
Mistrzostwo 🇺🇦 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
Puchar 🇺🇦🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
Superpuchar 🇺🇦🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
Superpuchar 🇷🇺 🏆
Puchar UEFA 🏆
Superpuchar UEFA 🏆… pic.twitter.com/sPIbxEdI1t— Kamil Rogólski (@K_Rogolski) November 3, 2023
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Κατά την πορεία του ως ποδοσφαιριστής «έχτισε» τον μύθο του στην αγαπημένη του Ντιναμό Βουκουρεστίου με την οποία κατέκτησε 7 πρωταθλήματα Ρουμανίας. Κρέμασε τα παπούτσια του το 1982 έχοντας στην «πλάτη» του 400 συμμετοχές και 90 γκολ.
Ο Ρουμάνος ήταν έτοιμος να προπονήσει προτού σταματήσει να προπονείται ο ίδιος καθώς στην Κονβινούλ Ουνεδοάρα, τελευταία ομάδα που αγωνίστηκε, είχε τον ρόλο του παίκτη-προπονητή.
Ο Λουτσέσκου είχε πολύ καλό όνομα στην χώρα του με αποτέλεσμα να του προταθεί ως πρώτη προπονητική θέση αυτή της χώρας του, παραμένοντας εκεί για μια πενταετία. Πρώτος του σύλλογος η «δική» του Ντιναμό Βουκουρεστίου με την οποία πανηγύρισε ένα κύπελο Ρουμανίας το 1986 αλλά και ένα «νταμπλ» στην τελευταία του σεζόν το 1990.
Ακολούθησε η περιπλάνηση του στην Ιταλία όπου έμαθε πολλά αλλά δημιούργησε και μια καλή εικόνα για την δουλεία του όντας τεχνικός της Πίζα, της Μπρέσια και της Ρετζίνα. Επιστρέφει στην πατρίδα του για μια σεζόν (1997-1998) για λογαριασμό, όμως, Ραπίντ με την οποία σήκωσε ένα κύπελο. Έτσι, παίρνει το χρίσμα από τους ανθρώπους της Ίντερ ώστε να γίνει ο αναμορφωτής του συλλόγου. Εκεί όμως δεν τα κατάφερε τερματίζοντας την όγδοη.
LUCESCU Inter Milano pic.twitter.com/y8ckUPZsWN
— Batuhan (@batuhancetinx) April 21, 2020
Ο δρόμος του τον οδηγεί και πάλι στην Ραπίντ με την οποία θα πάρει ένα Σούπερ Καπ Ρουμανίας. Την επόμενη σεζόν μετακομίζει στην Πόλη για λογαριασμό της, κυπελούχου Ευρώπης, Γαλατά με την οποία κρατά την παράδοση του και κατακτά σε δυο σεζόν το Σουπερ Καπ Ευρώπης (2000-2001) και ένα πρωτάθλημα Τουρκίας (2001-2002). Αν και η πορεία του ήταν επιτυχημένη θα αντικατασταθεί από τον Φατίχ Τερίμ, υπογράφοντας στην «μισητή» Μπεσικτάς, όπου κι εκεί πήρε ένα πρωτάθλημα την πρώτη του, κιόλας, χρονιά.
Η απόδοση των ομάδων του αλλά και η συνέπεια του στο να «φέρνει» τίτλους τον έκαναν ιδανική περίπτωση για να αναλάβει το πρότζεκτ που ετοίμαζαν στην Σαχτάρ Ντόνετσκ. Με τους Ουκρανούς, ο Βαλκάνιος τεχνικός είχε το απόλυτο ταίριασμα και η κοινή τους πορεία ήταν χρυσή.
Στα 12 χρόνια που ήταν κάτοικος Ντόνετσκ κατάφερε να μετατρέψει την Σαχτάρ από μια άσημη ουκρανική ομάδα σε υπολογίσιμο αντίπαλο για τους «μεγάλους» της Ευρώπης. Γέμισε την τροπαιοθήκα του συλλόγου με οχτώ πρωταθλήματα, έξι κύπελα και φυσικά το κύπελο UEFA το 2009 απέναντι στην Βέρντερ Βρέμης του Αλέξανδρου Τζιόλη.
Mircea Lucescu at Shakhtar …
UEFA Cup (2009) 🏆
Ukraine Premier League: 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
Ukraine Cup: 🏆🏆🏆🏆🏆🏆#UEL pic.twitter.com/KeFPNaEgU4— UEFA Europa League (@EuropaLeague) May 23, 2016
Στην διαδρομή του με την Σαχτάρ ανέδειξε μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Γηραιά Ήπειρο, τροφοδοτώντας με παίκτες του μεγαλύτερους συλλόγους. Ανάμεσα στα ονόματα που εργάστηκαν με τον Ρουμάνο είναι οι Μικταριάν, Γουίλιαν και Φερναντίνιο.
Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και στην δική μας περίπτωση το τέλος ήρθε το 2016 όταν μετά την ολοκλήρωση της σεζόν ήρθε η ώρα της Ζενίτ, όπου κι εκεί πανηγύρισε ένα κύπελο Ρωσίας.
Σε ένα διάλειμμα από το συλλογικό ποδόσφαιρο ο Λουτσέσκου ανέλαβε τις τύχες της Τουρκίας από το 2017 εως το 2019. Τελευταίος σταθμός την μακροσκελέστατης καριέρας του ήταν η, μεγάλη αντίπαλος της Σαχτάρ, Ντιναμό Κιέβου. Πιστός στα ραντεβού του με την επιτυχία κατέκτησε ένα ακόμα νταμπλ την σεζόν 2021-2022.
Μια ιστορία που φανερώνει τι είδους άνθρωπος είναι ο Μιρτσέα έρχεται με την υπόθεση άρνησης της θέσης στην εθνική Ουκρανίας. Ο λόγος όμως που απέρριψε την θέση ήταν γιατι ήθελε να αποφύγει μια άλλη πιθανή σύγκρουση με τον γιο του, Ραζβάν, ο οποίος τότε ήταν ο προπομνητής της Εθνικής Ρουμανίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα