ΠΑΟΚ: Οι δυο όψεις τους ακραίου ροτέισον του Λουτσέσκου
Ο ΠΑΟΚ έφτασε στη τελευταία διακοπή για εθνικές ομάδες όντας στο -5 από την κορυφή και στην επόμενη φάση του Conference League από την 4η αγωνιστική με τον Λουτσέσκου να κάνει 9 αλλαγές από Ευρώπη σε πρωτάθλημα. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.
Η πέμπτη σεζόν του Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει κάνει πράγματα που ο ίδιος παραδέχθηκε πως δεν τα είχε κάνει ποτέ μέχρι τώρα στην προπονητική του καριέρα.
Και έχουμε φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου, με τον ΠΑΟΚ να είναι, στο πρωτάθλημα, στο -5 από την κορυφή, έχοντας χάσει τρεις βαθμούς με ένα γκολ στο 97′ και ένα στο 98′, και στην Ευρώπη να έχει προκριθεί από τον όμιλο πιο γρήγορα από ποτέ στην ιστορία του, καθώς το πέτυχε την τέταρτη αγωνιστική, και μάλιστα με ισοπαλία.
Και για να γίνει όλο αυτό, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει πάει το ροτέισον σε… άλλο επίπεδο. Για τρίτη φορά φέτος, ο προπονητής του ΠΑΟΚ έκανε εννιά αλλαγές από ματς σε ματς. Για να δώσω ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, αυτό σημαίνει πως σε δυο αναμετρήσεις, ο Δικέφαλος παρατάχθηκε με συνολικά 20 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στην αρχική του ενδεκάδα.
Ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται πως αυτό είναι ακραίο για μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Απαραίτητο σε ένα βαθμό, αλλά και πάλι ακραίο. Εκ του αποτελέσματος, ο τρόπος διαχείρισης του ρόστερ από τον Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να κριθεί πετυχημένος. Ήταν δεδομένο πως θα υπήρχαν μεταπτώσεις στην απόδοση μιας ομάδας που έχει αλλάξει βασικό κορμό το καλοκαίρι και ο προπονητής της κάνει ροτέισον τέτοιου βαθμού. Καθόλου δεδομένο δεν ήταν η βαθμολογική συγκομιδή.
Ο Λουτσέσκου κοιτάζει ξεκάθαρα την ουσία. Ο τεχνικός του Δικεφάλου θεωρεί πως λίγο πριν τα μισά της σεζόν, η ομάδα του θα ρολάρει, κάτι που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν όταν «έχτιζε» ομάδα. Το ροτέισον στο οποίο προχωρά κάθε φορά, αποτελεί μια μίξη επιλογής και ανάγκης. Ειδικά στο κέντρο της άμυνας και στους δυο μεσοαμυντικούς.
Διότι στην επίθεση το ροτέισον μοιάζει λογικό έτσι όπως έχει γίνει, με τον ΠΑΟΚ να βλέπει τον Σαμάτα να σκοράρει στα δυο τελευταία παιχνίδια, τον Ζίβκοβιτς να είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, τον Κωνσταντέλια να… ρίχνει σαγόνια στο πάτωμα και τον Τάισον να συνδυάζει ποιότητα και αντοχές που σε κάνουν να το βγάζεις το καπέλο.
Στο κέντρο της άμυνας, ο Λουτσέσκου έχει χρησιμοποιήσει έξι διαφορετικά δίδυμα σε έντεκα αγώνες πρωταθλήματος. Δεν πρέπει να έχει γίνει κάτι αντίστοιχο από προπονητή, όχι φέτος αλλά τα τελευταία χρόνια. Στη μεσοαμυντική γραμμή, υπάρχουν συγκεκριμένα δίδυμα που μπαινοβγαίνουν στην ενδεκάδα.
Η όλη κατάσταση, δεν είναι εύκολο θα φέρει συνοχή. Η άλλη όψη του νομίσματος έχει να κάνει με ένα θέμα που ταλαιπώρησε τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια και αφορά το κομμάτι των μυικών τραυματισμών. Αυτοί έχουν φέτος ελαχιστοποιηθεί και είναι κάτι που μπορεί να έχει περάσει «ψιλά» αλλά μόνο… «ψιλό» δεν είναι.
Και μέσα σε όλα, ο Λουτσέσκου ακόμα περιμένει την ενσωμάτωση του Μάρκος Αντόνιο και την «εμφάνιση» του Ντεσπόντοφ, με τον Βούλγαρο να έχει δυο γκολ και τρεις ασίστ με το μίνιμουμ της απόδοσής του.
Ως που μπορεί να φτάσει ο ΠΑΟΚ; Θα το αλλάξω το ερώτημα. Από τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου, ποια είναι η ομάδα που έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης; Αυτή είναι η ερώτηση – κλειδί…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο
- Μάικ Τζέιμς για Ιτούδη: «Είχα χάσει τον σεβασμό μου - Ο,τι κι αν έλεγε, σκεφτόμουν... 'σκάσε'»
- Βεζένκοφ: «Πιθανό το σενάριο να αλλάξει εθνική ομάδα ενόψει Eurobasket - Αυτή είναι η επικρατέστερη χώρα»
- ΠΑΕ Άρης: «Τι ακριβώς εννοείτε κ. Λανουά όταν λέτε touch»;
- Μπόμπι Μόροου: Ο λευκός Αμερικανός που συνέχισε την παράδοση του Όουενς