Αντώνης Καρπετόπουλος: Τώρα όμως πάρε παίκτες, Γιώργο Μπαρτζώκα

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ο λόγος που ο Ολυμπιακός έχει άμεση ανάγκη από προσθήκες παρά τις δύο μεγάλες νίκες επί της Μακάμπι και του Ερυθρού Αστέρα στην Euroleague. Γράφει στη SPORTDAY ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Οι δύο νίκες του Ολυμπιακού στην Euroleague αυτή τη διπλή αγωνιστική δημιούργησαν ερωτηματικά για το αν οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται ενίσχυση. Όσο κι αν οι προπονητές του συλλόγου λένε ότι η ομάδα είναι στην αγορά κτλ., είναι φανερό ότι όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει, οι αποφάσεις για προσθήκες πάνε πιο πίσω.

Εγώ πάλι λέω ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση ακριβώς επειδή κέρδισε τα ματς με τη Μακάμπι και τον Ερυθρό Αστέρα, δύο ομάδες αξιοσέβαστες και ικανές να βρεθούν στη δεκάδα. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το γιατί.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που όταν η ομάδα του κερδίζει είναι πάντα χειμαρρώδης στις συνεντεύξεις Τύπου, είπε στο τέλος του παιχνιδιού με τον Αστέρα το εξής: «Δεν θα πάρουμε παίκτη πιεζόμενοι απ’ την κοινή γνώμη, διότι αν έχουμε αμφιβολία για την ανάγκη του αυτό δεν θα δουλέψει ούτε για εκείνον, ούτε για εμάς. Ρίξτε μία ματιά στις ‘σούπερ ενισχύσεις’ που γίνονται. Είναι όλες οι ομάδες στην αγορά, οι μισές σίγουρα επειδή έχουν προβλήματα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι άμεσα ένας παίκτης μπορεί να μας δώσει κάτι».

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχει δίκιο σε αυτή την παρατήρηση. Προφανώς, όποιος νομίζει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει έναν ή δύο παίκτες που ξαφνικά στα μέσα Νοεμβρίου θα του αλλάξουν επίπεδο κάνει λάθος.

Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάρει πολλά από νέους παίκτες. Ο κόουτς έχει δίκιο. Αυτό που δεν βλέπει είναι ότι οι παίκτες που πρέπει να βρει τώρα, θα τον βοηθήσουν μετά από έναν μήνα προσαρμογής, όταν θα υπάρχει πάλι ανάγκη. Διότι είναι μεγάλη η πιθανότητα οι απουσίες να συνεχιστούν.

Κάταγμα

Ο ίδιος ο Μπαρτζώκας αποκάλυψε προχθές το βράδυ ότι κι ο Παπανικολάου είχε πρόβλημα κι ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πιθανότατα δεν θα αγωνιζόταν στο ματς με τους Σέρβους. Ο Ολυμπιακός, εδώ και καιρό, χάνει έναν παίκτη μετά από κάθε παιχνίδι.

Σαφώς και υπάρχει μία κάποια ατυχία: ο τραυματισμός του Μιλουτίνοφ π.χ. είχε ένα κάταγμα στο δάχτυλο του ποδιού του – δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ευπάθειας. Οι άλλοι τραυματισμοί, όμως, δεν είναι τυχαίοι. Στην περίπτωση του ΜακΚίσικ έγινε κάτι λάθος ήδη απ’ το καλοκαίρι.

Ο Γκος έχασε πέρυσι δέκα παιχνίδια της Ρεάλ στην Ευρωλίγκα. Ο Σίκμα το ίδιο: ο Αμερικανός δεν είναι πια ο… βιονικός παίκτης που το 2020 αγωνίστηκε στα 34 ματς της Αλμπα στη διοργάνωση. Ο Παπανικολάου, που έκανε ένεση για να παίξει, θυμίζω ότι είχε προβλήματα και πέρυσι.

Καταπόνηση

Δεν φταίνε ούτε οι παίκτες, ούτε οι γιατροί, ούτε η ατυχία. Φταίει η καταπόνηση. Το καταλαβαίνεις αν δεις τι συμβαίνει και σε άλλες ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός απ’ την αρχή της χρονιάς έχει δύο τραυματίες. Ο Αστέρας ήρθε στην Αθήνα προχθές χωρίς τέσσερις παίκτες μεταξύ των οποίων έλειπε κι ο Νέιπιερ, που έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Ο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν δεν έχει καιρό τώρα τον Πάντερ. Η Μακάμπι είχε στερηθεί για πάνω από έναν μήνα τον Μπόλντγουιν. Η Αρμάνι τον Μπάρον. Απ’ τη Φενέρ έλειψαν ξαφνικά πέντε παίκτες σε τρία παιχνίδια. Η Εφές δεν έχει τον Μπράιαντ και τον Πλάις. Η Μπάγερν τον Λούτσιτς.

Ολοι έχουν απώλειες. Αναγκαιότητα Το πρόβλημα του Ολυμπιακού φυσικά είναι κι οι τραυματισμοί. Αν δεν υπήρχαν, το μπάσκετ που θα έπαιζε θα ήταν καλύτερο και καλύτερα θα ήταν και τα αποτελέσματα. Ομως ο κανόνας στην Ευρωλίγκα είναι οι απουσίες και για να αντιμετωπίσει μία ομάδα τις απουσίες χρειάζεται να έχει μεγάλο ρόστερ.

Ο Σφαιρόπουλος, που διαχείριση κρίσεων λόγω τραυματισμών έκανε κι όταν ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό, είπε ότι το να έχει μία ομάδα μεγάλο ρόστερ είναι ευλογία. Είναι κάτι περισσότερο από ευλογία: αναγκαιότητα. Ο Ολυμπιακός όσο πιο γρήγορα κάνει προσθήκες τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση που θα προκύψει από απουσίες.

Μακάρι να μην προκύψει ποτέ, αλλά με ευχές δεν γίνεται δουλειά, δουλειά γίνεται όταν υπάρχουν παίκτες.

Μπράβο

Αν ο Ολυμπιακός είχε χάσει τα δύο παιχνίδια με τη Μακάμπι και τον Αστέρα θα είχε μόλις 3 νίκες και 6 ήττες. Δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνεται η παραμικρή συζήτηση για την ανταγωνιστικότητά του. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η τύχη του θα ήταν ανάλογη με της περσινής Αρμάνι που -χτυπημένη από τραυματισμούς- δεν κατάφερε να μπει οκτάδα παρά το μεγάλο μπάτζετ.

Αλλά ο Ολυμπιακός δεν είναι αυτή η περίπτωση. Με 7-8 παίκτες ο Μπαρτζώκας κατάφερε να πάρει και τα δύο ματς και μπράβο του. Τώρα, όμως, οι παίκτες πρέπει να γίνουν δώδεκα.

Η συζήτηση ότι δεν υπάρχουν Ελληνες διαθέσιμοι κι οι ξένοι δεν μπορούν να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει νόημα. Ας χρησιμοποιούνται στο ελληνικό πρωτάθλημα οι Ελληνες που στην Ευρωλίγκα δεν αγωνίζονται, ο Πάπας, ο Τανούλης, ο Αμπότζι κτλ.

Στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός χρειάζεται παίκτες. Όχι για να είναι ανταγωνιστικός – ανταγωνιστικός είναι ήδη. Αλλά για να είναι πλήρης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News