Αντώνης Καρπετόπουλος: Ο Γιοβάνοβιτς έπεσε στην παγίδα του Μάντζιου

Στην επανεκκίνηση του πρωταθλήματος όλοι κοιτούσαν το «Βικελίδης», ελπίζοντας ο Άρης να φρενάρει τον Παναθηναϊκό. Ο Άρης τα κατάφερε με τον τρόπο του. Κι έκανε στην ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ ένα δώρο χριστουγεννιάτικο ένα μήνα πριν. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

O Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήθελε τη νίκη στο «Βικελίδης» κι αυτό το καταλάβαινες απ’ τη σύνθεση του Παναθηναϊκού. Ο Γιοβάνοβιτς προτίμησε τον Κώτσιρα απ’ τον Βαγιαννίδη μαζί με τους Σένκεφελντ, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς στην άμυνα, σκλήρυνε τη μεσαία γραμμή με τους Αράο και Τσέριν, κι έστειλε στην επίθεση τούς Μπερνάρντ, Μαντσίνι και Ιωαννίδη ποντάροντας και στη ρέντα του Βέρμπιτς, που σκόραρε με την εθνική του ομάδα. Τους κυνηγούς του «τριφυλλιού» έπρεπε να σταματήσει η τετράδα της άμυνας του Άρη (Οντουμπάγιο, Μοντόγια, Φαμπιάνο, Μπράμπετς) συνεπικουρούμενη απ’ τους χαφ, Νταρίντα, Βερστράτε και Ζιλ, που έχουν και ανασταλτικές ικανότητες: δεν ήταν δύσκολο και πάνω σε αυτό στήριξε τη νίκη του.

Αδυνατώντας να βρει φάσεις απ’ τους κυνηγούς του ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε να ανεβεί πολύ στο γήπεδο κι ο Παναγίδης αρχικά κι ο Μενέντες στη συνέχεια είχαν χώρους δράσης. Το ότι άνοιξε το σκορ ο Μορόν, εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του Μπρινιόλι στο 41’ (το δεύτερο μεγάλο του Ιταλού μετά απ’ αυτό που έκανε με τη Ρεν), είναι η τραγική ειρωνεία της ιστορίας. Ο Παναθηναϊκός δεν βελτιώθηκε ούτε στην επανάληψη και δέχτηκε το 2-0 απ’ τον Μενέντες στο 72’. Η παγίδα του Μάντζιου, που είχε αποφασίσει να αφήσει την μπάλα στον Παναθηναϊκό για να εκμεταλλευτεί την αργή αμυντική του γραμμή δούλεψε. Κι ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να ξαναδεί πολλά.

Εύκολα, παρά τις χαμένες ευκαιρίες

Η ΑΕΚ πέρασε μάλλον εύκολα απ’ το «Ζωσιμάδες»: το τελικό αποτέλεσμα (0-1) δεν λέει την αλήθεια για το ματς. Η απουσία του Λιβάι Γκαρσία και του Αραούχο δημιούργησε μία απορία για το ποιος θα ξεκινήσει σέντερ φορ – ο Αλμέιδα διάλεξε τον Τσούμπερ και δικαιώθηκε. Στον Ελβετό ήταν αρκετά επτά λεπτά για να κάνει το 0-1 κι αφού η ΑΕΚ είχε χάσει ήδη τρεις ευκαιρίες! Ο ΠΑΣ είχε σε όλο το ματς μία ευκαιρία – τεράστια, αλλά μία: στο 10’ ο Παμλίδης σημάδεψε το δοκάρι ανενόχλητος.

Ο Αλμέιδα οφείλει να προβληματιστεί για το πλήθος των χαμένων ευκαιριών της ΑΕΚ, αλλά και για το παιχνίδι με τη φωτιά στο τέλος: η «Ένωση» τελείωσε παίζοντας με 11 παίκτες στην περιοχή της κι ενώ ο ΠΑΣ κέρδιζε ασταμάτητα κόρνερ. Αλλά αν δει το ματς κανείς ψύχραιμα, δεν υπήρξε κανένα ζήτημα για το ποιος θα κέρδιζε: η ΑΕΚ είχε 22 τελικές προσπάθειες. Αυτή τη φορά η απόδοσή της πριν από ευρωπαϊκό ματς ήταν η πρέπουσα: για τις χαμένες ευκαιρίες η λύση λέγεται Λιβάι Γκαρσία κι Αραούχο. Αν λείπουν κι οι δύο υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε πόσα ματς μπορεί αυτό να συμβεί;

Μόνος του πάλι ο Φορτούνης

Ο Ολυμπιακός είχε πάλι την τύχη να δει τον Κώστα Φορτούνη να τον παίρνει απ’ το χέρι: το γκολ με το οποίο ο Φορτούνης υπέγραψε την ανατροπή ήταν καταπληκτικό – το τέταρτο στη σειρά όμορφο γκολ του στα τρία τελευταία ματς. Αλλά η εξάρτηση απ’ τον Φορτούνη αρχίζει να γίνεται μεγάλη. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είπε στο τέλος ότι η χρησιμοποίηση παικτών, που δεν έχουν αγωνιστεί πολύ, έπαιξε ρόλο στην κακή εικόνα. Ο Μαρτίνεθ ψάχνει ειδικά μέσους κι επιθετικούς που να δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν έστω τον Φορτούνη.

Με τον Παναιτωλικό ξεκίνησαν οι Μπιέλ, Μασούρας και Γιόβετιτς κι έπαιξαν κι ο Ποντένσε, ο Καρβάλιο, ο Ελ Καμπί κι ο Μπρίνιτς: μόνο θετικό η ζωηράδα του Μασούρα, που είναι μέσα στα δύο απ’ τα τρία γκολ κι ο Ελ Καμπί που ξαναβρήκε δίχτυα – κατά τα άλλα όλα ήταν λίγα. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ απ’ το πρώτο γκολ του Χατζηθεοδωρίδη, αλλά νωρίς (μόλις στο13’) και γύρισε το ματς με αυτογκόλ του Οικονόμου και τη «ζωγραφιά» του Φορτούνη πριν βγει το ημίχρονο. Αλλά στο δεύτερο η απόδοσή του ήταν ακόμα χειρότερη: πλην του γκολ του Ελ Καμπί στο 70′ δεν υπάρχει τίποτα άξιο αναφοράς.

Οι πολλές λύσεις του ΠΑΟΚ

Το ίδιο βράδυ ο ΠΑΟΚ έδειχνε όλη την επιθετική του ποιότητα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κράτησε εκτός αρχικής ενδεκάδας τούς πιο πολλούς παίκτες που είχαν πάει στις εθνικές ομάδες – τον Μπάμπα, τον Κουλιεράκη, τον Ζίβκοβιτς, τον Κωνσταντέλια, τον Σαμάτα κτλ. Αλλά ο ΠΑΟΚ έχει 22 βασικούς κι αυτό φαίνεται: με τον Τάισον να κάνει ένα μεγάλο ματς, με τρεις διαφορετικούς κι όχι τόσο συνηθισμένους σκόρερ (Μουργκ, Οζντόεφ, Ράφα Σοάρες) με τον Ντεσπόντοφ να σκοράρει από κόρνερ χάρη στην ολιγωρία του τερματοφύλακα Χόβαν και με τον Πάμπλο Γκαρσία να αποθεώνεται, ο ΠΑΟΚ έφτασε σε μία άνετη νίκη δείχνοντας ότι ίσως είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Είναι έτοιμος να «τρέξει» το μεγάλο σερί του -ήδη το κάνει- κι η ερώτηση που τον ακολουθεί είναι αν θα αντέξει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα χωρίς να τρομάξει πάλι όταν πλησιάσει την κορυφή.

Πολλά και ωραία

Γεμάτα γκολ τα υπόλοιπα ματς. Την Παρασκευή ΟΦΗ και Βόλος (1- 1) μοιράστηκαν γκολ και βαθμούς και χάρη στο VAR: κανείς δεν μου φάνηκε ευχαριστημένος. Χθες ο Αστέρας έκανε την καλύτερή του εμφάνιση στη σεζόν κερδίζοντας την Κηφισιά με 3-1 πιο εύκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό σκορ: ο Αναστασίου πρέπει λίγο να ξαναδεί τον τρόπο προσέγγισης των παιχνιδιών της ομάδας του που επιτρέπει πολλά. Στη Λαμία είχαμε το πιο όμορφο και γεμάτο φασεις ματς: ο Ατρόμητος προηγήθηκε με 2-0, αλλά πλήρωσε ένα χαμένο πέναλτι κι οι γηπεδούχοι γύρισαν το ματς. Διαμόρφωσε το 3-3 με ένα δεύτερο πέναλτι ο Βέργος. Κι ο Ατρόμητος, που χτύπησε δύο πέναλτι, πήρε μία ισοπαλία έχοντας παράπονα απ’ τη διαιτησία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News