Γιώργος Χελάκης: Η κυβέρνηση έκανε δύο συναντήσεις με τον Τσέφεριν και θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε...
Όταν πας να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα ακόμα μεγαλύτερο, αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις ή δεν θέλεις να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στη SportDay για όσα έγιναν στον Βόλο και για την έλευση του Κάρλος Καρβαλιάλ…
Το θέαμα στο Πανθεσσαλικό, προχθές το απόγευμα, ήταν θλιβερό. Γονείς να σκαρφαλώνουν με τα παιδιά τους στα κιγκλιδώματα του σταδίου για να πηδήξουν πάνω απ’ αυτά και να αποφύγουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η ρίψη δακρυγόνων απ’ την αστυνομία. Υπήρχαν γονείς που πετούσαν τα παιδιά τους στον αέρα απ’ τη μία πλευρά για να τα πιάσουν κάποιοι άλλοι απ’ την άλλη. Ο κίνδυνος από ασφυξία ή από τραυματισμό, πάνω στα κάγκελα, ήταν υπαρκτός. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Η εικόνα αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως όσοι θέλησαν να εισέλθουν μέσα στο γήπεδο προς το τέλος του αγώνα καθαγιάζονται κι απαλλάσσονται των ευθυνών τους. Πρόκειται για ανεύθυνους που θεωρητικά είχαν απέναντί τους, τους υπεύθυνους για την αποκατάσταση της τάξης και την επικράτηση της ηρεμίας ώστε να ολοκληρωθεί κανονικά η αναμέτρηση. Την ελληνική αστυνομία. Όταν πας, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα ακόμα μεγαλύτερο, αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις ή δεν θέλεις να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Σημαίνει επιχειρησιακή ανετοιμότητα κι επιπόλαια αντιμετώπιση της κατάστασης.
Έχει γίνει πλέον καθεστώς από την πλευρά της αστυνομίας να αντιμετωπίζει κάθε μικρό ή μεγαλύτερο περιστατικό στα γήπεδα κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων. Αυτή μάλιστα την πρακτική της η αστυνομία τη χαρακτηρίζει ως «ενδεδειγμένη ενέργεια». Το αναφέρει ακριβώς έτσι σε ανακοίνωσή της μετά τα γεγονότα στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Θεωρεί δηλαδή ενδεδειγμένη ενέργεια την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που προκάλεσαν προβλήματα, όπως αυτά τα οποία σας παραθέσαμε στην αρχή του κειμένου, προφανώς. Θεωρεί ενδεδειγμένη ενέργεια αυτό που είδαμε να καταγράφεται σε βίντεο. Άνδρες των ΥΜΕΤ να βρίσκονται στις εξέδρες και να πετούν δακρυγόνα και χημικά απ’ τις εξέδρες στο γήπεδο.
Θα βρεθεί άραγε κάποιος υπεύθυνος να μας εξηγήσει τι ακριβώς είδαν τα μάτια μας και γιατί; Ή μήπως θα την πληρώσουν πάλι κάποιοι… τροχονόμοι, όπως έγινε με τους φασίστες απ’ την Κροατία που διέσχισαν όλη τη χώρα ανενόχλητοι για να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια και να γίνουν όσα τραγικά έγιναν; Αν κρίνουμε απ’ τη σιωπή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να πάρουμε εξηγήσεις. Υπάρχει μία σιωπή λες και η αστυνομία ό,τι και να κάνει είναι καλώς καμωμένο και δεν υπόκειται σε κανενός είδους κριτική, αλλά και σε κανενός είδους υποχρέωση να δίνει εξηγήσεις για τα έργα και τις πράξεις της.
Εδώ και πολύ καιρό ο Ολυμπιακός καταγγέλλει ότι το ποδόσφαιρο έχει περιπέσει σε καθεστώς ανομίας και διαφθοράς. Δεν μιλάει γενικά κι αόριστα, αλλά με διευθύνσεις και ονόματα. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να πάρει θέση. Απ’ την πλευρά της υπάρχει απόλυτη σιωπή. Υπάρχουν μόνο δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που συνοδεύονται από παχιά λόγια και καμία πράξη. Λες και το ποδόσφαιρο ως κοινωνική δραστηριότητα δεν απασχολεί κανέναν ή ότι μαζί του ασχολούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που δεν τους πιάνουν τα ραντάρ του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Ετσι μοιραία φτάνουμε να υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί και πάλι με το θέμα μόνο όταν θα υπάρξει ένας ακόμα νεκρός…
Από κάτω…
Τα δημοσιεύματα απ’ το εξωτερικό επιμένουν ότι ο Ολυμπιακός έφτασε σε συμφωνία με τον Πορτογάλο τεχνικό Καρβαλιάλ και τον φέρνει στον Πειραιά. Ήταν περίπου αναμενόμενο, μετά τη βαριά ήττα απ’ τη Φράιμπουργκ, ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα προχωρούσαν σε αντικατάσταση του προπονητή Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ανεξάρτητα απ’ τις προθέσεις του, αλλά κι απ’ τις αντικειμενικές δυσκολίες, πέρασε κάτω απ’ τον πήχη των προσδοκιών.
Προσπάθησε,αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, αλλά δεν κατάφερε να δώσει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή στη νέα ομάδα του Ολυμπιακού. Οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ αποτελούν μία δικαιολογία, αλλά δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν όλα. Μία ομάδα, που έχει νέους παίκτες στο ρόστερ της, βελτιώνεται σιγά-σιγά. Ο Ολυμπιακός μοιάζει να έφτασε στο πικ της απόδοσης του πριν από περίπου ένα-ενάμιση μήνα κι από κει και πέρα άρχισε να εμφανίζει μία σημαντική πτώση που συνοδεύτηκε από κακά αποτελέσματα και βαριές ήττες.
Οπωσδήποτε, ο χρόνος δεν στάθηκε σύμμαχος στον Ισπανό προπονητή, αλλά και ο ίδιος δεν παρουσίασε ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, δεν έδωσε στην ομάδα του μία αγωνιστική ταυτότητα. Αυτό που μας έμεινε απ’ τον Ολυμπιακό μέχρι τώρα ήταν η υψηλή απόδοση του Φορτούνη και για ένα διάστημα η αντίστοιχη υψηλή απόδοση του Ποντένσε. Αν έβγαζες αυτούς τους δύο, λίγα πράγματα με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον έμεναν. Κατά συνέπεια η αντικατάστασή του ήρθε ως φυσιολογικό επακόλουθο.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είτε ο Καρβαλιάλ, είτε οποιοσδήποτε άλλος θα έχουν εύκολο έργο. Πολλά θα εξαρτηθούν απ’ την ποιότητα των παικτών που θα έρθουν τον χειμώνα για να καλύψουν υπαρκτά κενά στο κέντρο της άμυνας και στη μεσαία γραμμή.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα