Αντώνης Καρπετόπουλος: Σκληροί αντίπαλοι, αλλά ιδανικοί...

Στην τελευταία διαβολοβδομάδα της χρονιάς που έχουν μπροστά τους για την Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στην Μπολόνια με τη Βίρτους και ο Παναθηναϊκός στο Μοντεκάρλο με τη Μονακό. Τα δύο αυτά παιχνίδια μοιάζουν κατά παραγγελία των δύο προπονητών. Αυτά που θα ήθελαν για διαφορετικούς λόγους ο Αταμάν και ο Μπαρτζώκας. Γράφει στη SportDay ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

O Γιώργος Μπαρτζώκας μου φάνηκε ο περισσότερο ψύχραιμος στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού μετά την ήττα από τη Βαλένθια. Ο προπονητής του Ολυμπιακού την απέδωσε βασικά στην απουσία του Πίτερς υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ άλλων φέτος ο Ολυμπιακός έχασε τρεις φορές βασικούς του παίκτες γιατί αυτοί ήταν στο μαιευτήριο περιμένοντας να γίνουν μπαμπάδες.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού τόνισε ότι η απουσία του Αλεξ Πίτερς ήταν καθοριστική στον αγώνα με τους Ισπανούς, παραδέχτηκε ότι η απόδοση του Ολυμπιακού (στο δεύτερο δεκάλεπτο ειδικά…) δεν ήταν η πρέπουσα αλλά δεν έδειξε να χάνει την αισιοδοξία του. Νομίζω ότι ο βασικός λόγος που αυτό συνέβη είναι ότι είδε για μία ακόμα φορά την άμυνα του Ολυμπιακού να λειτουργεί.

Βεζένκοφ

Ό,τι ο Ολυμπιακός θα βασιζόταν λίγο περισσότερο φέτος στην άμυνα του σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια το ξέραμε από το καλοκαίρι. Ο Μπαρτζώκας είχε αποφασίσει ν’ αντικαταστήσει τον Σλούκα με τον Γκος και όταν ο Βεζένκοφ ανακοίνωσε ότι θα φύγει δεν έψαξε έναν παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά (ένα χαρισματικό σουτέρ δηλαδή) αλλά κάποιον που να μπορέσει να προσθέσει στην ομάδα περισσότερο μέγεθος και σκληρότητα στη θέση «τέσσερα».

Έτσι επιλέχθηκε ο Σίκμα και με το ίδιο ακριβώς κριτήριο νομίζω ότι προχώρησε και στην επιλογή του Πετρούσεφ, που με την Βαλένθια πάντως φάνηκε εντελώς ανέτοιμος. Για τη σκληράδα του επιλέχτηκε και ο Μπραζντέκις, νομίζω και ο Μήτρου Λονγκ που θα δούμε προσεχώς.

Παρκέ

Όλες αυτές οι επιλογές έχουν ένα απλό αποτέλεσμα: ο Ολυμπιακός είναι μία από τις λίγες ομάδες στην Ευρωλίγκα που μπορούν να μαρκάρουν όταν βρίσκονται στο παρκέ όλοι οι παίκτες του. Δεν υπάρχει πεντάδα του Ολυμπιακού φέτος στην οποία ο αντίπαλος να διακρίνει παίκτη με δυσκολίες στην άμυνα για να τον «χτυπήσει». Βέβαια το κόστος αυτής της επιλογής ο Ολυμπιακός το πληρώνει στην επίθεση.

Στην Ευρωλίγκα είναι δύσκολο να βρεις (ειδικά περιφερειακό…) που να είναι εξίσου καλός σε άμυνα και επίθεση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι λίγοι χαρισματικοί σκόρερ οι οποίοι κυκλοφορούν στην άμυνα απλώς προσπαθούν. Ο Μπαρτζώκας δεν έχει παίκτες που απλά προσπαθούν στην άμυνα, αλλά παίκτες που σε αυτή δίνουν την ψυχή τους.

Συνέχεια

Νομίζω πως ο κόουτς του Ολυμπιακού θ’ αρχίσει να ανησυχεί για την συνέχεια στην Ευρωλίγκα μόνο όταν δει αυτή την άμυνα να υποφέρει. Το ό,τι ο Ολυμπιακός εξαιτίας απουσιών μπορεί να έχει προβλήματα στην επίθεση το ξέρει και το ‘χει δει και στη διάρκεια της χρονιάς αλλά αυτό με το συγκεκριμένο υλικό είναι πάρα πολύ δύσκολο ν’ αλλάξει. Θα πρέπει για να συμβεί κάτι τέτοιο η ομάδα να φορμαριστεί και μάλιστα εντυπωσιακά.

Υπό αυτό το πρίσμα το παιχνίδι με τη Βίρτους προκύπτει την κατάλληλη στιγμή. Η ιταλική ομάδα είναι μία κατεξοχήν επιθετική ομάδα, όχι γιατί ρίχνει κατοστάρες, αλλά γιατί το παιχνίδι στην επίθεση της έχει σειρά. Η Βίρτους σε πολλά θυμίζει τον περσινό Ολυμπιακό. Μπορεί να μην έχει την αποτελεσματικότητα που είχε πέρσι ο Ολυμπιακός αλλά είναι μία ομάδα στην οποία όλοι ψάχνουν την έξτρα πάσα και που λειτουργεί στην επίθεση με μία λειτουργική ιεραρχία.

Υπάρχει Σενγκέλια, υπάρχει Μπιλινέλι, υπάρχει ο Χάκετ που οργανώνει χωρίς να εκβιάζει τελικές προσπάθειες, υπάρχει ο Λούντμπεργκ που μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να τ’ αλλάξει όλα. Αλλά η Βίρτους είναι μία ομάδα που ολυμπιακός ξέρει πως παίζει στην επίθεση και ως εκ τούτου πρέπει να περιμένουμε ότι θα την βραχυκυκλώσει. Αν δεν το κάνει, τότε ναι πέρνα μία κρίση αγωνιστική και μάλιστα σοβαρή.

Τζέιμς

Τελείως διαφορετική είναι η περίπτωση του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός πέρασε με νίκη από τη Γαλλία διότι απέναντι στη Βιλερμπάν ο Σλούκας απλοποίησε τα πράγματα. Με την επιστροφή του Χουάντσο ο Αταμάν βρήκε ένα ακόμα χρήσιμο παίκτη και η εμπιστοσύνη που έδειξε στον Κώστα Αντετοκούνμπο δείχνει ότι έχει τους πάντες στο μυαλό του. Ο Τούρκος σίγουρα χάρηκε βλέποντας την ομάδα του να κερδίζει με τον Γκραντ να παίρνει αναπνοές –είχε κι ένα μικροπρόβλημα τραυματισμού- και τον Ναν να κάνει λίγα. Ο Αταμάν επενδύει στην ελπίδα ότι ο ΠΑΟ θα βρει μία νίκη κόντρα σε μία ομάδα τετράδας: αν αυτή έρθει και σε εκτός έδρας ματς μπορεί ο ΠΑΟ να βρει το… γκάζι που ψάχνει. Η Μονακό είναι ακριβώς αυτού του τύπου αντίπαλος. Ο ΠΑΟ μπορεί να βρει κάμποσους παίκτες ικανούς στο ρόλο του ήρωα της μιας βραδιάς. Η Μονακό έχει μόνο τον Τζέιμς.

Φωτιά με φωτιά

Από όλους τους βαθμούς που έχει πετάξει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ αυτοί που έχασε στο Αγρίνιο πονάνε πιο πολύ. Κυρίως γιατί η ΑΕΚ κατάφερε να μην κερδίσει ένα ματς στο οποίο προηγήθηκε με 2-0 και το έλεγχε απόλυτα. Στο τέλος του ματς γίνεται κατανοητό πως η φάση κλειδί του αγώνα ήταν αυτή του 35΄. Σε αυτό το λεπτό ο Παναιτωλικός που έχανε με 0-2 κι έμοιαζε να σκέφτεται ήδη το επόμενο ματς κέρδισε πέναλτι όταν ο Μουκουντί κλώτσησε μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ τον Μλάντεν άνευ λόγου: ο Ζοάο Πέδρο ευστόχησε κι έβαλε τον Παναιτωλικό στο ματς.

Η ομάδα του Πετράκη είδε τους Γκαρσία και Ελίασον να δίνουν το προβάδισμα στην ΑΕΚ στο πρώτο εικοσάλεπτο και τον Γκατσίνοβιτς να αστοχεί σε τρεις περιπτώσεις. Επιστρέφοντας στο ματς κατάλαβε πως έχει ελπίδα να πάρει βαθμό και τον πήρε γιατί ο Μπαλτασάρα μ’ ένα άπιαστο σουτ ισοφάρισε στο 65’ και γιατί στο διάστημα που απόμεινε ο Παναιτωλικός έπαιξε άμυνα με νύχια και με δόντια. Η ΑΕΚ κόλλησε στις χαμένες ευκαιρίες του πρώτου ημιχρόνου και τελείωσε το ματς με γεμίσματα που δεν είχαν νόημα.

Και ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη φωτιά στις Σέρρες αλλά πήρε τη νίκη. Μετά από ένα νωθρό και χωρίς ευκαιρίες πρώτο ημίχρονο ο Ελ Αραμπί στο 65ο λεπτό, έλυσε το «Γόρδιο Δεσμό» εκτελώντας άψογα ένα πέναλτι που κέρδισε ο Μασούρας από τον Δεληγιαννίδη. Ο Ολυμπιακός είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, δεν κινδύνευσε υπερβολικά για τα μέτρα του και είχε ως πολυτιμότερο πιθανότατα τον σκόρερ του που στο μισάωρο που αγωνίστηκε έκανε πάρα πολλά. Βέβαια το ότι δεν βρήκε δεύτερο γκολ κράτησε το ματς ανοιχτό μολονότι ο Πανσερραϊκός δεν είχε την συνηθισμένη του σπιρτάδα. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να προσπεράσει τον ΠΑΟΚ. Που έχει ένα μόλις βαθμό παραπάνω από τους διώκτες του αλλά παίζει πιο ωραίο ποδόσφαιρο από όλους.

Φερεντσβάρος

Ομολογώ ότι μου κάνουν εντύπωση οι αναλύσεις και οι προβλέψεις που γράφονται από χθες για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φερεντσβάρος. Οχι τόσο διότι είναι αντικειμενικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τις αρετές της ομάδας της Βουδαπέστης, όσο επειδή είναι εντελώς αδύνατον να έχει κάποιος εικόνα του Ολυμπιακού τον Φεβρουάριο που θα γίνουν τα παιχνίδια. Μιλάμε για έναν Ολυμπιακό, που αν ισχύουν όσα μαθαίνουμε, θα κάνει τουλάχιστον τέσσερις μεταγραφές τον Ιανουάριο αποκτώντας ποδοσφαιριστές που προορίζονται για τη βασική του ενδεκάδα. Αν καθώς φαίνεται είναι έτοιμος να αλλάξει τη μισή του ομάδα πως γίνεται να εκτιμήσει κανείς σε τι κατάσταση θα είναι το Φεβρουάριο;

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News