Γιώργος Χελάκης: Η πρόσληψη του Τερίμ συνδέεται απολύτως με μεταγραφές τον Ιανουάριο...

Στον βαθμό που ο Γιοβάνοβιτς δεν έδινε το «πράσινο φως» για ενίσχυση, ε, τότε στα μάτια μου μοιάζει κατανοητή η απόφαση για την απομάκρυνσή του. Γράφει στη SportDay ο Γιώργος Χελάκης.

Ένα πράγμα χρειαζόταν επιπλέον ο Παναθηναϊκός για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από τόσα χρόνια. Μεταγραφική ενίσχυση στις θέσεις που πονούσε.

Του χρειαζόταν οπωσδήποτε ένας πολύ καλός στόπερ για να καλύψει το κενό του Μάγκνουσον. Aπό κει και πέρα το πράγμα σηκώνει πολλή συζήτηση κι οι απόψεις διίστανται. Και εσωτερικό χαφ θα μπορούσε να αναζητήσει ο Παναθηναϊκός, απ’ τη στιγμή που ο Βιλένα στάθηκε κατώτερος των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν με τη μεταγραφή του. Πολλή κουβέντα γίνεται και για τη θέση του σέντερ φορ. Ας μείνουμε όμως στα βασικά.

Ο Φατίχ Τερίμ, από μόνος του, δεν μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις κατάκτησης του πρωταθλήματος. Αν, όμως, η παρουσία του συνδυαστεί με δύο-τρεις τρανταχτές μεταγραφές, τότε το πράγμα μπορεί και να αλλάζει. Αν και συζήτηση ανάμεσα στον Τούρκο προπονητή και τον Γιάννη Αλαφούζο έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, μου μοιάζει τελείως απίθανο να ήρθε χωρίς προίκα ο σπουδαίος προπονητής απ’ τη γειτονική χώρα. Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι στις επόμενες εβδομάδες οι «πράσινοι» θα προχωρήσουν σε μία-δύο τρανταχτές μεταγραφές, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα σχετίζονται με τον Τερίμ και όσους τον προξένεψαν. Έτσι γίνεται πιο εύκολα κατανοητή η επιλογή του διοικητικού ηγέτη του «τριφυλλιού».

Ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν είναι ικανός να πάρει το πρωτάθλημα είναι μία πολύ ρηχή δικαιολογία για την απομάκρυνσή του. Στον βαθμό, όμως, που ο Σέρβος κόουτς –πάντα διστακτικός στις μεταγραφές– δεν έδινε το «πράσινο φως» για να γίνουν, ε, τότε στα μάτια μου μοιάζει κατανοητή η απόφαση για την απομάκρυνσή του.

Κανένας δεν αμφιβάλλει για το βαρύ όνομα και την τεχνογνωσία του 70χρονου Τούρκου προπονητή. Ωστόσο στον Παναθηναϊκό δεν τον έφεραν για να φτιάξει γενικά κι αόριστα μία πολύ καλή ομάδα. Αυτή υπάρχει σε γενικές γραμμές. Ο ίδιος καλείται να της δώσει ένα… φύσημα για να φτάσει στην κορυφή και να πάρει τον τίτλο. Έρχεται, όμως, άγνωστος μεταξύ αγνώστων χωρίς να ξέρει τίποτα ούτε για τον Παναθηναϊκό ούτε συνολικά για το ελληνικό πρωτάθλημα. Χρόνος για να πάθει και να μάθει δεν υπάρχει. Είναι υποχρεωμένος να τα μάθει όλα πολύ γρήγορα, να διαπιστώσει πού υπάρχουν κενά και να κάνει εισηγήσεις. Κάπου εδώ αρχίζει να σκέφτεται κανείς πως ορισμένα πράγματα έχουν ήδη «τρέξει» πριν ο Τερίμ βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό.

Για τον τρόπο με τον οποίον απομακρύνθηκε ο Γιοβάνοβιτς τα έχουμε ήδη γράψει. Η απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου είναι περίπου βέβαιο ότι συνοδεύεται με τη διάθεση για ηχηρές μεταγραφές. Άλλωστε δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι με αυτό το συγκεκριμένο δυναμικό θα τα κατάφερνε καλύτερα κάποιος άλλος εκτός του Γιοβάνοβιτς. Επομένως η πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ με μεταγραφές συνδέεται και μάλιστα σε θέσεις όπου ο προκάτοχος του θεωρούσε ότι η ομάδα ήταν πλήρης και δεν τις χρειαζόταν…

Προσοχή…

Να ξεκαθαρίσω κάτι απ’ την αρχή. Δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα στο ότι ο Παναθηναϊκός έχει Τούρκο προπονητή στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Το αντιμετωπίζω σαν να είχε δύο Σέρβους ή δύο Ολλανδούς. Μου κάνει ακριβώς το ίδιο. Θεωρώ μάλιστα απαράδεκτο όποιο σύνθημα ακουστεί με βάση την εθνικότητα του Φατίχ Τερίμ. Ισα-ίσα πιστεύω ότι -κάτω από προϋποθέσεις- η παρουσία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού μπορεί να βοηθήσει για να κατανοήσουμε περισσότερο μία μερίδα του τουρκικού λαού και αντιστρόφως μία μερίδα του λαού της γειτονικής χώρας να κατανοήσει εμάς. Όταν λέμε πως ο αθλητισμός μάς φέρνει πιο κοντά πρέπει και να το εννοούμε.

Από κει και πέρα δεν αποκλείω καθόλου να αξιοποιηθεί η παρουσία του Τούρκου προπονητή για να προκύψουν πολιτικά οφέλη. Το σημειώνω διότι από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έγινε και γνωστοποιήθηκε τηλεφώνημα προς τον Τερίμ, προκειμένου να τον συγχαρεί. Ο, δε, προπονητής του Παναθηναϊκού έκανε ήδη την πρώτη δήλωση που συνάντησε επικριτικά σχόλια. Μίλησε για λαούς που μοιράζονται την ίδια θάλασσα. Είναι σαφές οτι το ρήμα που χρησιμοποίησε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μπορεί ο προπονητής του Παναθηναϊκού να το έκανε με την καλύτερη πρόθεση, αλλά γεγονός είναι ότι η φράση του αυτή παρεξηγήθηκε. Η άποψη ότι αθλητισμός δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το θέμα είναι πώς κάθε φορά ο αθλητισμός παρεμβαίνει στην πολιτική και σε ποια κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι η παρουσία των Αταμάν και Τερίμ στους «πράσινους» πάγκους θα σταθεί αφορμή ώστε να έρθουμε πιο κοντά κι όχι για να χυθεί εθνικιστικό δηλητήριο. Ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα το επιχειρήσουν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News