Ολυμπιακός: Ο Μαρέφκα του 1982 ονομαζόταν... Δέδες
Σαράντα δύο χρόνια πριν από τα… θαυμαστά έργα του Σλοβάκου Μαρέφκα στο πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός είχε πέσει θύμα μίας ακόμα μεγαλύτερης διαιτητικής ληστείας. «Δράστης» ήταν ο Κώστας Δέδες, στον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στις 13 Ιανουαρίου 1982.
Θα μπορούσε να σταθεί κανείς στο σπάνιο φαινόμενο της ανατροπής του 0-2, σε 3-2 από τον Παναθηναϊκό, ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση. Ή στον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, που πέτυχε και τα τρία γκολ του «τριφυλλιού».
Ωστόσο, ο νοκ άουτ αγώνας Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στις 13 Ιανουαρίου 1982 στη Λεωφόρο, έμεινε στην Ιστορία μόνο λόγω της διαιτησίας. Της κακής διαιτησίας, για την ακρίβεια, του Καλαματιανού Κώστα Δέδε, ο οποίος καταλόγισε τρία πέναλτι υπέρ των «πρασίνων», ενώ ακύρωσε άδικα ένα γκολ της πειραϊκής ομάδας ως οφσάιντ! Τύφλα να ‘χει ο Σλοβάκος Μαρέφκα, δηλαδή, που τα έκανε ρόιδο στο πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ.
Θα πείτε, «μα αν τα πέναλτι ήταν σωστά;». Δεν ήταν, όμως, τουλάχιστον τα δύο από τα τρία. Κι αυτό μπορεί να διαπιστώσει και ο πιο αντικειμενικός κριτής από το όχι καλής ποιότητας βίντεο με τα στιγμιότυπα που έχει διασωθεί. Εξίσου αμφιλεγόμενη ήταν και η απόφαση του επόπτη, Βασίλη Βουράκη (δεξιά στην κεντρική φωτογραφία, αριστερά είναι ο Νίκος Ζλατάνος), να σηκώσει το σημαιάκι στο γκολ του Τάσου Μητρόπουλου στο 15′, αποτρέποντας το 3-0 για τον Ολυμπιακό. Ούτε οφσάιντ φαίνεται να υπάρχει ούτε χέρι του διεθνή μεσοεπιθετικού, όπως ισχυρίστηκε αργότερα ότι είδε ο (Πειραιώτης) διεθνής διαιτητής και κατά συνθήκην επόπτης σ’ εκείνο το ματς…
Όσο για τις φάσεις των πέναλτι; Στο πρώτο, που καταλογίστηκε στο 2′, ο Άγγελος Αναστασιάδης πρώτα κάνει φάουλ στον Πέτρο Μίχο και μετά ανατρέπεται (αν ανατρέπεται, επειδή το βίντεο δεν βοηθάει). Στο δεύτερο, στο 63′, ο Τάκης Περσίας βρίσκει πρώτα μπάλα στο τάκλιν που κάνει στον Λάκη Κατσιάκο. Ας δεχθούμε, πάντως, ότι αυτή η φάση ήταν δύσκολη για τον διαιτητή.
Για το τρίτο, στην παράταση (96′), δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση. Ο Ντόρου Νικολάε δεν προλαβαίνει την μπάλα και κάνει επικίνδυνη προβολή στον εξερχόμενο Νίκο Σαργκάνη και αντί για το καταφανές επιθετικό φάουλ, ο Δέδες καταλογίζει πέναλτι! Με αυτό το πέναλτι ο διαμόρφωσε ο Χαραλαμπίδης το 3-2 που χάρισε στον Παναθηναϊκό την πρόκριση στους «16».
Ήταν ένα τρελό ματς, που μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ και σημάδεψε μια γενιά φιλάθλων. Ιδίως εκείνων ήταν μαθητές και την κοπάνησαν πριν το σχόλασμα για να προλάβουν τη σέντρα, που είχε οριστεί στις 2 το απόγευμα. Όσοι άργησαν έστω και λίγο να πάνε στα σπίτια τους, δεν πρόλαβαν το 0-1 από τον Περσία στο 1′, το χαμένο πέναλτι του Αναστασιάδη στο 3′ (απέκρουσε ο Σαργκάνης) και το 0-2 από τον Νίκο Αναστόπουλο στο 6′!
Τουλάχιστον πρόλαβαν τα… κατορθώματα του Δέδε, ο οποίος έκανε έξαλλους τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σταύρος Νταϊφάς, χαρακτήρισε «κατάρα του αθλητισμού» τον τότε γγΑ, Κίμωνα Κουλούρη. Ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, Μιλτιάδης Μαρινάκης (πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη της πειραϊκής ΠΑΕ), τα έβαλε με τον Βουράκη στον οποίο είπε ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για την ακύρωση του γκολ του Μητρόπουλου. Ζήτησε, μάλιστα, να καταγραφούν όσα είπε στο φύλλο αγώνα για να τον καλέσει ο αθλητικός δικαστής, όμως ο Δέδες δεν τόλμησε να αναφέρει τίποτα.
Πιο παραστατικός ήταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Νίκος Βαμβακούλας. «Το περίμενα αυτό που έγινε. Πριν αρχίσει το παιχνίδι είχα πει στους συμπαίκτες μου ότι θα δώσετε δυο-τρία πέναλτι εις βάρος μας», είχε πει στον Δέδε στα αποδυτήρια, ενώ στρεφόμενος στον Βουράκη, του είπε μες στα νεύρα του ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν θα είχαν άδικο να προκαλέσουν ζημιές στο χρυσοχοείο που διατηρούσε στον Πειραιά. Γεγονός που έκανε τον διαιτητή να ζητήσει προστασία από την Αστυνομία.
Ας σημειωθεί ότι υπερένταση του αγώνα ήταν τόσο μεγάλη, που στοίχισε τον θάνατο ενός 42χρονου φιλάθλου του Ολυμπιακού από καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν επεισόδια στην κερκίδα, παρότι βρίσκονταν εκεί οπαδοί και των δύο ομάδων.
Ένταση και λόγω… Μπουμπλή
Το ντέρμπι αυτό ήταν ένα θορυβώδες επεισόδιο μιας σεζόν που ήταν ήδη ταραγμένη λόγω της «υπόθεσης Μπουμπλή». Δηλαδή της παράνομης ελληνοποίησης του Αργεντινού μέσου του Παναθηναϊκού, Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος είχε αγωνιστεί (ως Μπουμπλής) και στον περιβόητο αγώνα της 13ης Ιανουαρίου 1982.
Ο Ολυμπιακός κυνηγούσε την υπόθεση στα αθλητικά όργανα από τον καιρό που πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή, τον Δεκέμβριο του 1979. Ωστόσο, δεν βρήκε δικαίωση παρά μόνο τον Μάρτιο του 1982, όταν το ΑΣΕΑΔ έκανε δεκτή την (τρίτη κατά σειρά) προσφυγή του και: 1) ακύρωσε το δελτίο του παίκτη, 2) μηδένισε τον Παναθηναϊκό στο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, 3) αφαίρεσε δύο βαθμούς από τους «πράσινους» από τη βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε τις αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ με την αιτιολογία ότι η σύνθεσή του δεν ήταν νόμιμη. Το «τριφύλλι» συνέχισε στο Κύπελλο και το κατέκτησε (νικώντας στον τελικό την ΑΕΛ με 1-0) και η υπόθεση «Μπουμπλή» τελεσιδίκησε στις 26 Ιουνίου 1982, λίγες ημέρες πριν το μπαράζ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στον Βόλο, για την ανάδειξη του πρωταθλητή (οι Πειραιώτες νίκησαν με 2-1).
Η νέα σύνθεση του ΑΣΕΑΔ έβγαλε μια μεσοβέζικη απόφαση. Ακύρωσε το δελτίο του Μπουμπλή, επειδή η ΕΠΟ δεν είχε ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία (είχε εκδώσει το δελτίο προτού παραλάβει την «μπλε» κάρτα απ’ την ομοσπονδία της Αργεντινής). Έκρινε όμως ότι ο παίκτης είχε αγωνιστεί νόμιμα στο ματς της 13ης Ιανουαρίου, αφού εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε ενεργή απόφαση ανάκλησης του δελτίου του!
Σάλος και με την υπόθεση Ορφανίδη
Πριν την κορύφωση της υπόθεσης Μπουμπλή, είχε ξεσπάσει η περίεργη υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας του Γιώργου Ορφανίδη. Αναφερόμαστε φυσικά στον προσφάτως εκλιπόντα ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, της ομάδας με την οποία κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός στον γύρο των «16», ύστερα από την επεισοδιακή πρόκριση επί του Ολυμπιακού.
Πριν από τον πρώτο αγώνα στο Καυτανζόγλειο, λοιπόν, ο Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Καστοριάς, Γιώργος Χαλκίδης, του είχε προσφέρει χρήματα (200.000 δραχμές ως προκαταβολή του συνολικού ποσού, που έφτανε τα 2 εκατομμύρια) για να έχει μειωμένη απόδοση!
Σε κασέτες που έβγαλε στη δημοσιότητα ο Ηρακλής, ο Χαλκίδης ακουγόταν να μιλά στον Ορφανίδη ως εντολοδόχος του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Η αντίδραση του μετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός (και αδελφού του προέδρου της, Γιώργου Βαρδινογιάννη) είναι η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στον πρόεδρο της Καστοριάς, ο οποίος προφυλακίστηκε. Η αθλητική δικαιοσύνη όμως… κουκούλωσε την υπόθεση. Ναι μεν ο Χαλκίδης κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας, όμως ο Παναθηναϊκός αθωώθηκε, μια και δεν αποδείχθηκε εμπλοκή του στην υπόθεση.
Απαλλακτική ήταν για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και η απόφαση των ποινικών δικαστηρίων, όπου οδηγήθηκε αργότερα η υπόθεση. Όλο το ανάθεμα έπεσε στον Χαλκίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών. Και κανείς δεν έμαθε πώς ο πρόεδρος της Καστοριάς θα μπορούσε να είχε δείξει τέτοιο ενδιαφέρον για την έκβαση των αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού με τον Ηρακλή.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Ιανουαρίου
2009: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Θανάσης Σαραβάκος, παλαίμαχος διεθνής επιθετικός του Πανιωνίου (1950-66) και πατέρας του Δημήτρη Σαραβάκου.
1999: Ο Μάικλ Τζόρνταν ανακοινώνει το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας στο μπάσκετ για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1993), δηλώνοντας «κατά 99,9% σίγουρος» ότι αυτήν τη φορά δεν θα επιστρέψει. Θα το κάνει, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2001, όταν θα πάρει μεταγραφή στους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, με τους οποίους θα παίξει μέχρι το καλοκαίρι του 2003.
1997: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εμφανίζεται για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον αγώνα πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακός (2-0). Εκτός από τα υβριστικά συνθήματα, οι οπαδοί της Ένωσης υποδέχονται τον Σερβοέλληνα τεχνικό των «ερυθρόλευκων» πετώντας του κέρματα, πλαστικά μπουκάλια, ένα ασημένιο ρολόι και χαρτονομίσματα των πέντε χιλιάδων δραχμών στα οποία έχουν τυπώσει τη μορφή του.
1991: Ο διαιτητής Σταύρος Ζακεστίδης διακόπτει στο 85ο λεπτό το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός (1-2) στη Νέα Φιλαδέλφεια, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει προκαλέσει στο γήπεδο η ρίψη ενός δακρυγόνου από θεατή. Πριν την έναρξη του αγώνα, σκοτώνεται έξω απ’ το γήπεδο από φωτοβολίδα ο 17χρονος οπαδός του Ολυμπιακού, Γιώργος Παναγιώτου. Το ματς θα επαναληφθεί ένα μήνα αργότερα στη Ρόδο και η ΑΕΚ θα επικρατήσει με 1-0.
1989: Πεθαίνει ο καθηγητής διαιτησίας, Νίκος Σαββαρής. Ήταν ο πρώτος παλαίμαχος διαιτητής που καθιέρωσε τον σχολιασμό των αμφισβητούμενων φάσεων στην ελληνική τηλεόραση, μέσω της εκπομπής της ΕΤ2, «Τρίτο Ημίχρονο», που παρουσίαζε ο Στράτος Σεφτελής.
1984: Ο παλαίμαχος άσος της «χρυσής» ομάδας της Παναχαϊκής στα ’70s, Θέμης Ρήγας, εντοπίζεται νεκρός στην μπανιέρα του σπιτιού του στο Ψαροφάι. Ήταν μόλις 38 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται σε ασφυξία από διαρροή φωταερίου με το οποίο λειτουργούσε ο θερμοσίφωνας του μπάνιου του.
1980: Με ηγέτη τον Μίμη Δομάζο, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός νικά 2-0 τον Ολυμπιακό στο μεγάλο ντέρμπι πρωταθλήματος στη Λεωφόρο. Οι «πράσινοι» προέρχονταν από διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα, αλλά αρχής γενομένης από τη νίκη τους στο ντέρμπι, θα κάνουν ένα αήττητο σερί 17 αγώνων, που θα τους φέρει μια ανάσα απ’ τον τίτλο.
1962: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν σημειώνει 73 πόντους, ρεκόρ μέχρι τότε για το ΝΒΑ, στη νίκη των Φιλαδέλφεια Γουόριορς επί των Σικάγο Μπουλς με 135-117. Ενάμισι μήνα αργότερα θα σημειώσει το ιστορικό ρεκόρ των 100 πόντων, το οποίο παραμένει ακατάρριπτο.
1941: Ο Έλληνας πυγμάχος, Αντώνης Χριστοφορίδης, αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα ελαφρά βαρέα βάρη, όταν νικά στο Κλίβελαντ τον Αμερικανό, Μέλιο Μπετίνα. Ο Σμυρνιός στην καταγωγή αθλητής διατηρεί δύο φορές τον τίτλο, όταν νικά τους Ίταλο Κολονέλο και Τζόνι Ρομέρο, αλλά θα τον χάσει στις 22 Μαΐου 1941, με την ήττα του από τον Γκας Λέσνεβιτς.
1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Ένα από τα θέματα της επιτροπής είναι η ανεύρεση πόρων. Η μεγαλύτερη δωρεά είναι αυτή του Γεωργίου Αβέρωφ, 920.000 χρυσών δραχμών, για την περάτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου.
1859: Γεννιέται στην Πάτρα ο Κωστής Παλαμάς, κορυφαίος Έλληνας ποιητής και παράλληλα πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Ξεχωριστή θέση στο πλούσιο έργο του κατέχει ο Ολυμπιακός Ύμνος, τον οποίο μελοποιεί ο Κερκυραίος συνθέτης, Σπύρος Σαμάρας, και ακούγεται σε κάθε Τελετή Έναρξης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα