Ραντιβόι Κόρατς: Όταν ο θρύλος του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ πέτυχε 99 πόντους σε ένα ματς
Οι σημερινοί σαραντάρηδες έμαθαν τον Ραντιβόι Κόρατς από την ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ που έφερε το όνομά του. Υπήρξε θρύλος του αθλήματος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, χάρη σε επιτεύγματα σαν αυτό της 14ης Ιανουαρίου 1965.
Το όνομα του Ραντιβόι Κόρατς δεν πρέπει να λέει πολλά στους νεότερους φίλους του μπάσκετ, οι οποίοι δεν πρόλαβαν την ευρωπαϊκή διοργάνωση που έφερε το όνομά του και καταργήθηκε το 2002.
Αλλά και οι εκπρόσωποι της γενιάς των σημερινών σαραντάρηδων που την πρόλαβαν, δεν έχουν παραστάσεις από τον θρύλο του μπάσκετ της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Διότι έλαμψε εκτυφλωτικά την εποχή που το άθλημα δεν καλυπτόταν τηλεοπτικά με την ΟΚΚ Μπέογκραντ και την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Κι έχασε τη ζωή του μόλις στα 30 του χρόνια, σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 2 Ιουνίου 1969.
Έστω κι αν έζησε λίγο, όμως, ο Κόρατς πρόλαβε να πετύχει πολλά. Και ένα από τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματά του, καταγράφηκε στις 14 Ιανουαρίου 1965, όταν σημείωσε 99 πόντους στον θρίαμβο της ΟΚΚ Μπέογκραντ επί της σουηδικής Άλβικ με 155-57, για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης! Λίγο ακόμα δηλαδή και θα είχε φτάσει τους 100, που είχε σημειώσει τρία χρόνια νωρίτερα στο ΝΒΑ ο Γουίλτ Τσάμπερλεν.
Πρόκειται για ρεκόρ επίτευξης πόντων από έναν παίκτη στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί ούτε στα χρόνια της Ευρωλίγκας (αν μπορεί η «κλειστή» λίγκα να θεωρηθεί συνέχεια του παραδοσιακού Κυπέλλου Πρωταθλητριών). Ο Κόρατς έκανε πάρτι σαν σήμερα το 1965 και μάλιστα χωρίς να έχει στη διάθεσή του τα τρίποντα, τα οποία θα εισάγονταν στο μπάσκετ πολλά χρόνια αργότερα.
«Κανείς δεν γνώριζε ότι είχε φτάσει τους 99 πόντους», έχει δηλώσει ο βετεράνος Σέρβος δημοσιογράφος, Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψε το ξεχασμένο φύλλο αγώνα της ιστορικής κόντρας της ΟΚΚ με την Άλβικ. Όπως είναι ευνόητο, εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν υπολογιστές με προγράμματα που περνούσαν αυτόματα τους πόντους. Τους κατέγραφε μόνο ο σημειωτής που καθόταν στη γραμματεία.
Κι εκείνος, πάντως, αποκλείεται να είχε προλάβει να κάνει την πρόσθεση την ώρα που ο αγώνας παιζόταν και ο Κόρατς σκόραρε χωρίς σταματημό, ώστε να δώσει… σήμα μπας και δινόταν έξτρα βοήθεια για την κατοστάρα. «Σημείωνε απλώς, δύο πόντοι για το Νο 5, δύο πόντοι για το Νο 5», συμπληρώνει ο Στάνκοβιτς. Όπως προκύπτει από το φύλλο αγώνα, πάντως, μία από τις τρεις άστοχες βολές του Κόρατς στο ματς, χάθηκε στο τελευταίο λεπτό. Και θα ήταν αρκετή για να κάνει πιο εντυπωσιακό το ρεκόρ του.
Ο μεγάλος Γιουγκοσλάβος άσος (ο οποίος, σημειωτέον, σούταρε τις βολές με το παρωχημένο στιλ… χύνω τα νερά) είχε πετύχει 71 πόντους και στο πρώτο ματς με την Άλβικ στη Στοκχόλμη, που είχε βρει νικήτρια την ΟΚΚ με 136-90. Συνέχισε το κρεσέντο του και στους προημιτελικούς κόντρα στην πρωταθλήτρια Ελλάδας, ΑΕΚ, με 37 πόντους στην ήττα της ομάδας του με 85-78 στην Αθήνα και 42 στη νικηφόρα ρεβάνς του Βελιγραδίου (101-84).
Ο Κόρατς πέτυχε 56 πόντους και στον δεύτερο ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Βελιγράδι, όπου η ΟΚΚ νίκησε 113-96 και λίγο έλειψε να ανατρέψει το -23 του πρώτου αγώνα. Τερμάτισε, έτσι, τη σεζόν του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με μέσο όρο 54,8 πόντους ανά αγώνα.
Καλαθομηχανή χωρίς διεθνές χρυσό
Ο Ραντιβόι Κόρατς γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1938 στην πόλη Σόμπορ, της σημερινής επαρχίας της Βοϊβοντίνα στη Σερβία. Όπως όλοι οι μεγάλοι σκόρερ της εποχής, αγωνιζόταν στην πάουερ φόργουορντ και είχε τρομερή ικανότητα να διεισδύει στην αντίπαλη ρακέτα.
Για να καταγραφούν όλα τα κατορθώματά του στο μπάσκετ χρειάζονται… τόμοι, αλλά αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα τέσσερα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας με την ΟΚΚ Μπέογκραντ (ομάδα που υπάρχει ακόμα, αλλά έχει μείνει μακριά απ’ τους τίτλους απ’ την εποχή του Κόρατς), οι τέσσερις τίτλοι πρώτου σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και το έπαθλο του MVP του Ευρωμπάσκετ του 1961.
«Έφυγε» πρόωρα με τον καημό ότι δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, οι «Πλάβι» σκόνταφταν πάνω στη Σοβιετική Ένωση, ακόμα και το 1961 που ήταν γηπεδούχοι και αρκέστηκαν σε δύο ασημένια (1961, 1965) κι ένα χάλκινο μετάλλιο (1963).
Δύο δεύτερες θέσεις είχε η Γιουγκοσλαβία του Κόρατς και στο Μουντομπάσκετ, το 1963 πίσω από τη γηπεδούχο Βραζιλία και το 1967 πίσω από τη Σοβιετική Ένωση. Και το 1968, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, όπου κατάφερε να νικήσει 63-62 τους Σοβιετικούς στον ημιτελικό, έχασε το χρυσό από την ισχυρή ομάδα των ΗΠΑ (50-65).
Ο χαμός του Κόρατς σε τροχαίο έξω απ’ το Σαράγεβο, στις 2 Ιουνίου 1969, προκάλεσε εθνικό πένθος στην τότε Γιουγκοσλαβία. Η κηδεία του στο Βελιγράδι ήταν πάνδημη και το κράτος διέθεσε τάφο δίπλα σε άλλους διακεκριμένους πολίτες, κάτι που έκανε για πρώτη φορά για κάποιον αθλητή. Το όνομά του δόθηκε σε συλλόγους και δρόμους της πατρίδας του, καθώς και στο Κύπελλο Σερβίας από το 2002, όταν η FIBA αναδιάρθρωσε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κατήργησε τον Κύπελλο Κόρατς, που διεξαγόταν ανελλιπώς από το 1971.
Πάντως, η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία ήλθε με την απόφασή της να μη διεξαχθεί ποτέ ξανά αγώνας μπάσκετ την αποφράδα 2 Ιουνίου.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Ιανουαρίου
2021: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας, Λεωνίδας Πελεκανάκης, ύστερα από σπάνια επιπλοκή που του προκάλεσε ο COVID-19. Είχε αναδειχθεί έκτος ολυμπιονίκης στην κατηγορία Star, το 1984 στο Λος Άντζελες, στο πλευρό του Ηλία Χατζηπαυλή και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία Soling, το 1993, ως πλήρωμα (μαζί με τον Δημήτρη Δεληγιάννη) του Τάσου Μπουντούρη.
1985: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κερδίζει τον 100ό επαγγελματικό τίτλο της στο τένις, όταν επικρατεί με 2-0 της Μανουέλα Μαλέεβα στον τελικό του τουρνουά Virginia Slims στην Ουάσινγκτον. Σε ηλικία 28 ετών, η Αμερικανίδα έγινε μόλις η τρίτη αθλήτρια με τριψήφιο αριθμό τίτλων στο τένις, μετά τον Τζίμι Κόνορς και την Κρις Έβερτ.
1972: Οι Μαϊάμι Ντόλφινς γίνονται η πρώτη ομάδα στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος του αμερικάνικου φούτμπολ (NFL), που τερματίζει αήττητη την κανονική διάρκεια (17-0), όταν νικούν τους Ουάσινγκτον Ρέντσκινς για το Super Bowl VII.
1971: Ο Παναθηναϊκός απέσπασε ισοπαλία με 1-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», σε φιλικό παιχνίδι που έκλεισε ο τότε προπονητής του (και παλαίμαχος άσος της «Βασίλισσας»), Φέρεντς Πούσκας. Κορυφαίοι παίκτες των «πρασίνων» είναι ο Τάκης Οικονομόπουλος και ο Άνθιμος Καψής, ενώ το γκολ πετυχαίνει ο Αρακέν Ντε Μέλο.
1969: Ο σερ Ματ Μπάσμπι ανακοινώνει ότι με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν 1968-69 θα εγκαταλείψει τη θέση του μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία βρίσκεται από το 1945. Πράγματι αποχωρεί και βγαίνει στη σύνταξη, αλλά θα επιστρέψει στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας για ένα μικρό διάστημα, την περίοδο 1970-71.
1959: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Ομάδας», της πρώτης μικρού σχήματος αθλητικής εφημερίδας στην Ελλάδα, από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Επικεφαλής του δημοσιογραφικού επιτελείου είναι οι Χρήστος Σβωλόπουλος και Γιάννης Βανδώρος.
1954: Ο θρύλος του μπέιζμπολ, Τζο ΝτιΜάτζο, βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας μια και παντρεύεται την κορυφαία σταρ του Χόλιγουντ, Μέριλ Μονρόε. Ο γάμος τους θα κρατήσει μόλις εννέα μήνες.
1932: Ο θρυλικός τζόκεϊ, Έντι Άρκαρο, κερδίζει την πρώτη του κούρσα σε ηλικία μόλις 15 ετών, ιππεύοντας τον «Eagle Bird» στην Τιχουάνα του Μεξικού.
1928: Ο Τζον ΜακΓκρόρι πετυχαίνει οκτώ γκολ στη νίκη της Σέλτικ επί της Ντανφέρμλιν (9-0). Πρόκειται για ρεκόρ στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας της Σκωτίας που αντέχει μέχρι σήμερα. Τα παπούτσια που φόρεσε ο ΜακΓκρόρι εκείνη τη μέρα εκτίθενται στο Μουσείο Ποδοσφαιρικής Ιστορίας στο Χάμπντεν Παρκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα