Αντώνης Καρπετόπουλος: Μόνος πρώτος ο θριαμβευτής ΠΑΟΚ

Τα μάτια όλων ήταν στην Τούμπα, λογικό αφού εκεί αναμετρήθηκαν οι δύο πρωτοπόροι, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέα δεδομένα στο πρωτάθλημα: ο νικητής ΠΑΟΚ έχει πίσω του την ΑΕΚ, που θα υποδεχτεί σε δύο αγωνιστικές. Ο Παναθηναϊκός θέλει νίκη με τον Ολυμπιακό την Κυριακή. Και για να μείνει κοντά στην πρώτη θέση και για να μη βυθιστεί στην εσωστρέφεια, που παραμονεύει. Γράφει στη SportDay ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Για τον Φατίχ Τερίμ τα κακά νέα ξεκίνησαν πριν απ’ το παιχνίδι: ο Φώτης Ιωαννίδης έμεινε εκτός αποστολής. Ο Τούρκος έβαλε στη θέση του τον Γερεμέγεφ. Χρησιμοποίησε ως βασικό τον τερματοφύλακα Ντραγκόφσκι, έβαλε τον Ούγκο δίπλα στον Γεντβάι στην άμυνα, επανέφερε τον Αράο στη μεσαία γραμμή δίπλα στον Κώτσιρα, έριξε στο ματς τον Μπακασέτα και κράτησε στην αρχική ενδεκάδα Αϊτόρ και Μαντσίνι.

Ο Λουτσέσκου έβαλε τους 11 που έπαιξαν με τον Βόλο. Ο Κοτάρσκι είχε μία άμυνα που αποτελούσαν οι Σάστρε, Μπάμπα, Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, στους χαφ έπαιξαν οι Μεϊτέ, Οζντόεφ, πίσω απ’ τον Μπράντον Τόμας βρέθηκαν ο Ντεσπόντοφ δεξιά, ο Τάισον αριστερά κι ο Μουργκ. Ο Λουτσέσκου επέλεξε η ομάδα του να περιμένει, αφήνοντας στον Παναθηναϊκό λίγο πιο πολύ την μπάλα: οι «πράσινοι» έκαναν κατοχή της τάξης του 60% στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δέχτηκαν δύο γκολ διότι ο ΠΑΟΚ ξέρει να σκοράρει.

Το πρώτο του Κουλιεράκη (με κεφαλιά από γέμισμα σε χτύπημα φάουλ) ακυρώθηκε απ’ το VAR για θέση οφσάιντ-οριακή. Το δεύτερο του Ντεσπόντοφ ήρθε στο 42’ κι ήταν ένα γκολ που ο ΠΑΟΚ έχει βάλει φέτος πολλές φορές: η στόχευση είναι να φτάσει ο εξτρέμ του στο ένας εναντίον ενός. Μετά, ξέρει τι θα κάνει.

Το χάος του Τερίμ

Ο Τερίμ είδε ότι ο ΠΑΟΚ αφήνει περιθώρια για κυκλοφορία της μπάλας και βάζοντας τους Τσέριν, Μπερνάρντ και Τζούριτσιτς, αντί τον Ούγκο, του Αϊτόρ και του Γερεμέγεφ πόνταρε στο αγαπημένο παιχνίδι του: το οργανωμένο επιθετικό χάος! Ο Τούρκος τράβηξε τον Αράο στην άμυνα κι είχε τέσσερις χύμα παίκτες μπροστά (Μπερνάρντ, Μαντσίνι, Μπακασέτα και Τζούριτσιτς με τους Κώτσιρα και Τσέριν πίσω τους. Ο ΠΑΟΚ αιφνιδιάστηκε απ’ την αταξία, ο Τάισον παραχώρησε ένα πέναλτι που ο ΠΑΟΚ αμφισβήτησε κι ο Μπακασέτας ισοφάρισε.

Αλλά στο 56’ ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την άδεια μεσαία γραμμή, γύρισε την μπάλα, όπως καμιά άλλη ομάδα δεν κάνει στην Ελλάδα κι ο Ντεσπόντοφ βρέθηκε πάλι σε θέση βολής για το 2- 1. Ο Κωνσταντέλιας είχε φάσεις για να τελειώσει το ματς, αλλά δεν το έκανε κι ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε αρχικά τον Κοτάρσκι (που νίκησε τον Μλαντένοβιτς σαν τερματοφύλακας χάντμπολ) και στο τέλος την τύχη, αφού σε γύρισμα του Μπερνάρντ ο Γεντβάι σούταρε άουτ στο 96’. Αλλά ήταν καλύτερος και πήρε μία νίκη δίκαιη. Που απλώς πρέπει να κεφαλαιοποιήσει στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ που ακολουθούν για να κλείσει πρώτος την κανονική περίοδο.

Πολύ Πόνσε πάλι

Η ΑΕΚ περίμενε το αποτέλεσμα της Τούμπας: γνωρίζει πλέον ότι ο ΠΑΟΚ είναι μόνος μπροστά της. Κατά τ’ άλλα έπρεπε να πάρει μία νίκη στο ματς με τον ΟΦΗ, τη μοναδική ομάδα που την έχει κερδίσει στο πρωτάθλημα ακριβώς έναν γύρο πριν. Αν έβλεπε κανείς το ματς θα αναρωτιόταν πώς μπορεί αυτό να έγινε στο «Γεντί Κουλέ», έστω και μήνες πριν, όχι βλέποντας την ΑΕΚ, αλλά τον ΟΦΗ, που σημειωτέον μπορεί να έκανε και την καλύτερή του εμφάνιση στον καιρό του Πεπ Μελ.

Ο ΟΦΗ άντεξε αρχικά την πίεση της ΑΕΚ κι αν ο Παπαπέτρου έβλεπε ό,τι είδαν όλοι, δηλαδή ένα φάουλ στον Φελίπε στο ξεκίνημα της φάσης που ο Πόνσε έκανε το 1-0, ίσως είχε κρατήσει και λίγο πιο πολύ τη «λευκή» ισοπαλία. Ξεκίνησε μάλιστα καλούτσικα το δεύτερο ημίχρονο κι ο Φελίπε είχε την ευκαιρία να απειλήσει τον Στάνκοβιτς. Αλλά ο ΟΦΗ ήταν πολύ μακριά απ’ το να πάρει αποτέλεσμα και διότι ο Πόνσε έχει ξεμπλοκαριστεί και πέτυχε άλλα δύο γκολ χθες, αλλά και επειδή η άμυνά του ήταν για γέλια και για κλάματα. Στη φάση του 2-0 ο τερματοφύλακας Σωτηρίου δεν καταλαβαίνει αν είναι εντός ή εκτός περιοχής: και πιάνει την μπάλα με το χέρι και δεν κάνει επέμβαση. Και στη φάση του 3-0 ο Λαμπρόπουλος το μόνο που δεν κάνει είναι να πανηγυρίσει με τον σκόρερ Φαν Βέερτ.

Οχι τόσο εύκολα

Ο ΟΦΗ δεν περίμενε ποτέ να πάρει βαθμό στην «OPAP Arena» κι αυτό φάνηκε. Ο ΠΑΣ, απ’ τη μεριά του, έδειξε πως πίστευε πως μπορεί να τα καταφέρει στο Καραϊσκάκη κι αυτό φάνηκε και στο πρώτο ημίχρονο, που το έβγαλε χωρίς πρόβλημα (0-0) αλλά και στο τελευταίο τέταρτο του ματς όταν και πίεσε για να ισοφαρίσει, αφού αρχικά μείωσε με πέναλτι του Κόντε. Ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν ανέβηκε ο Φορτούνης, παίζοντας ως «δεκάρι». Για να προηγηθεί χρειάστηκε ένα γκολ του Ντόη με σουτ εκτός περιοχής.

Τα δύο όμως επόμενα γκολ του, με τον Ναβάρο και τον Γιόβετιτς στις καθυστερήσεις (και τα δύο από ασίστ του Μασούρα) ήρθαν από οργανωμένες προσπάθειες – το σημειώνω διότι είναι γενικά σπάνιο. Δεν είναι σπάνιο ο Ολυμπιακός να γίνεται χειρότερος μετά τις αλλαγές του Καρβαλιάλ: χθες η έξοδος του Εσε και του Ζέλσον έκανε τη μεσαία γραμμή χειρότερη. Το άδειασμα της μεσαίας γραμμής έδωσε την ευκαιρία στον Τούτου να κερδίσει ένα πέναλτι τρέχοντας 70 μέτρα ανενόχλητος. Ισως το μαρκάρισμα του Ρέτσου ήταν εκτός περιοχής, αλλά ο Ολυμπιακός στην ιδέα ότι κάθε αμφιβολία διαιτητή θα δίνεται σε βάρος του πρέπει να συνηθίσει και να είναι πιο προσεκτικός και στη διαχείριση του ματς απ’ τον προπονητή του και στην τελική προσπάθεια. Οι διαιτητές πήγαν να του στερήσουν το καθαρότατο γκολ του Ναβάρο (για το οποίο χρειάστηκε το VAR σε μία φάση που δεν έχει τίποτα το οριακό), αλλά το μπλέξιμό του μπορεί να προέκυπτε και επειδή στις αντεπιθέσεις του τέλους Ποντένσε και Ναβάρο έχασαν γκολ που δεν χάνονται.

Η μάχη της σωτηρίας

Στα υπόλοιπα της αγωνιστικής επιβεβαιώθηκε ότι ο Αστέρας που κέρδισε 3-1 τον Ατρόμητο και η Λαμία που κέρδισε 2-1 στο Αγρίνιο θα διεκδικήσουν τη θέση πίσω απ’ τον Αρη που κέρδισε την Κηφισιά με γκολ του Φετφατζίδη. Με την ισοπαλία ο Πανσερραϊκός είναι μακριά απ’ την επικίνδυνη ζώνη κι ο Βόλος μπορεί να νιώθει κερδισμένος έναντι Παναιτωλικού, ΠΑΣ και Κηφισιάς που έχασαν. Η μάχη της σωτηρίας είναι δική τους υπόθεση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News