ΠΑΟΚ: Η ισορροπία ανάμεσα στους ηγέτες και τους ρολίστες
Ο φετινός ΠΑΟΚ δείχνει ικανός να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο, παρουσιάζοντας την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε παίκτες ηγέτες και παίκτες ρολίστες. Εξηγεί ο Αντώνης Τσακαλέας.
Ο ΠΑΟΚ πέτυχε κάτι που το έψαχνε καιρό. Και αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από μια εντός έδρας νίκη σε ντέρμπι. Πέρυσι υποδέχθηκε στον Τούμπα τρεις φορές τον Παναθηναϊκό και από δυο φορές την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον Αρη. Σε σύνολο εννιά αγώνων είχε τέσσερις νίκες, επικρατώντας της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, του Αρη στο πρωτάθλημα και στα πλέι οφ και τον Παναθηναϊκού στο κύπελλο.
Φέτος ξεκίνησε με την ισοπαλία με τον Αρη. Επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού και τώρα υποδέχεται «κολλητά» ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό είναι η πρώτη στην οποία ο ΠΑΟΚ πήγε με το «πρέπει» της νίκης και το σήκωσε.
Ο ΠΑΟΚ έδειξε να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στην αναμέτρηση και το μυαλό του δεν «χάλασε» σε κανένα σημείο της αναμέτρησης αν και υπήρχαν αρκετά τέτοια. Οταν σκοράρει και το γκολ ακυρώνεται, μπορεί αυτό να σε ρίξει. Ο ΠΑΟΚ βρήκε γκολ λίγα λεπτά μετά το ακυρωθέν τέρμα του Κουλιεράκη. Το μυαλό του ΠΑΟΚ δεν χάλασε ούτε από την «κρύα» ισοφάριση του Παναθηναϊκού. Οπως βρήκε γκολ λίγα λεπτά μετά το ακυρωθέν του Κουλιεράκη, έτσι έκανε και μετά το γκολ με πέναλτι από τον Μπακασέτα. Και στο τέλος έχει και τη μεγάλη απόκρουση του Ντομινίκ Κοτάρσκι.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει τη δυνατότητα να παρατάσσει μια γεμάτη ενδεκάδα σε ντέρμπι και όταν γυρίζει στον πάγκο του να βλέπει τον Ζίβκοβιτς, τον Κωνσταντέλια, τον Μάρκος Αντόνιο.
Η αγωνιστική εικόνα του Κίριλ Ντεσπόντοφ και τον Σουαλιχό ΜεΪτέ επιβεβαιώνει σε ένα βαθμό το «ο,τι δίνεις, παίρνεις» και δικαιώνει τον αγώνα που έγινε από τους «ασπρόμαυρους» για τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές.
Η χρησιμότητα ποδοσφαιριστών όπως ο Ζόαν Σάστρε και ο Τόμας Μουργκ επιβεβαιώνει το πόσο σημαντικό ρόλο έχουν οι ρολίστες σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρουσιάζει ένα σύνολο που λέει σε όλους το εξής: «Τόλμα να μου δώσεις χώρο…». Το δεύτερο γκολ που πετυχαίνει ο ΠΑΟΚ είναι σεμιναριακό για τον τρόπο με τον οποίο ο Δικέφαλος απλώνεται στο γήπεδο και φτάνει από τη γωνία της δικιάς του περιοχής στην αντίπαλο μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.
Και η φάση έρχεται να επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα της συνύπαρξης ανάμεσα σε ηγέτες και ρολίστες. Δικαίως παίρνουν τα «κρέντινς» ο Τάισον που προσπερνά τον Βαγιαννίδη σα σταματημένο και ο Ντεσπόντοφ που έχει την ψυχραιμία και την ικανότητα να μη λαθέψει. Η φάση όμως αρχίζει και… τελειώνει από τον Ζόαν Σάστρε, ο οποίος κάνει κλέψιμο στην αρχή της φάσης, στο ύψος της μεγάλης περιοχής του ΠΑΟΚ και στο φινάλε βρίσκεται στο σημείο του πέναλτι και με προσποίηση τραβάει επάνω του τον αντίπαλό του και ανοίγει τα πόδια για να περάσει η μπάλα και να φτάσει στον Κίριλ Ντεσπόντοφ. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Ο ΠΑΟΚ έχει μια τριάδα αγώνων που μπορούν να κρίνουν αρκετά. Αντιμετωπίζει τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και ακολούθως υποδέχεται την ΑΕΚ σε άδεια Τούμπα και τον Ολυμπιακό σε γεμάτη Τούμπα.
Είναι τρία ματς στα οποία έχει τη δυνατότητα να βάλει τις βάσεις για μια κατάσταση την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί στα πλέι οφ.
Ο ΠΑΟΚ πήρε βαθμούς, πήρε αυτοπεποίθηση και συνεχίζει. Και πλέον φαίνεται πως περνάει τη γραμμή του «κάνω πρωταθλητισμό» και πάει στο «πάω για το πρωτάθλημα». Μπορεί να νομίζει κανείς πως πρόκειται για παιχνίδι λέξεων, αλλά υπάρχουν διαφορές. Οπως είναι διαφορετικό να είναι στην κορυφή και να σε κυνηγούν από το να είσαι εσύ αυτός που κυνηγάς.