Ολυμπιακός: Η ηρωική πρόκριση επί της Σοσό που έσωσε μια χρονιά που κινδύνευε να χαθεί
Στις 24 Φεβρουαρίου 2005 ο Ολυμπιακός συνήλθε απ’ το χαστούκι που είχε φάει στο πρωτάθλημα από τον Εργοτέλη και νίκησε εκτός έδρας τη Σοσό, κερδίζοντας την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Γιατί έσωσε τη χρονιά με αυτήν τη νίκη και τι έκανε το ίδιο βράδυ στη δική του ευρωπαϊκή μάχη ο Παναθηναϊκός.
Εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα για τους δύο «αιώνιους» αντιπάλους επιφύλαξε η ευρωπαϊκή βραδιά της 24ης Φεβρουαρίου 2005. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο κι ο Παναθηναϊκός πήγαν στο εξωτερικό με «όπλο» νίκες με 1-0 στις έδρες τους, αλλά μόνο οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν έχοντας στις αποσκευές τους την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Ήταν μια δύσκολη συγκυρία για τους Πειραιώτες, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στο όριο από τη συνέχεια του Champions League εξαιτίας της ήττας με 3-1 από τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ. Αν είχε αποφευχθεί εκείνο το τρίτο γκολ από τον Στίβεν Τζέραρντ, τρία λεπτά πριν από τη λήξη, η ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα είχε γραφτεί διαφορετικά. Και ο Ολυμπιακός δεν θα είχε κληθεί να αντιμετωπίσει τη γαλλική Σοσό στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Στο πρώτο ματς στο Φάληρο οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 1-0 με γκολ του Γιάννη Οκκά. Πριν από τη ρεβάνς, όμως, μεσολάβησε η απρόσμενη εκτός έδρας ήττα από τον ουραγό Εργοτέλη, που τον άφησε πίσω στη μάχη του τίτλου, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις «μουρμούρες» για τον προπονητή, Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η σεζόν παιζόταν «κορώνα-γράμματα» στη ρεβάνς του «Ογκίστ Μπονάλ».
Αφού στο πρώτο ημίχρονο η «ερυθρόλευκη» άμυνα γλίτωσε από τους μπελάδες που της προκάλεσε ο Ζαουάντ Ζαϊρί (ο οποίος δύο χρόνια αργότερα θα έπαιρνε μεταγραφή στον Αστέρα Τρίπολης κι από κει στον Ολυμπιακό, το 2009), ήρθε στο 67’ το γκολ με κοντινό σουτ από τον Ιεροκλή Στολτίδη για να «κλειδώσει» την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Ήταν μια νίκη (1-0) που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίκτες της ομάδας του Πειραιά, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να εκφράσουν, με τη στάση τους, τη στήριξή τους προς το πρόσωπο του προπονητή τους. Η Νιούκαστλ, η οποία περίμενε τον Ολυμπιακό στον επόμενο γύρο, θα αποδεικνυόταν πολύ πιο δυνατή από τη Σοσό. Ωστόσο, η πρόκριση επί των Γάλλων ήταν πολύτιμη επειδή έσωσε τη θέση του Μπάγεβιτς κι έδωσε κουράγιο στους παίκτες για να πετύχουν τους δύσκολους στόχους τους στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο Ελλάδας.
Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, είχε αλλάξει ήδη δύο προπονητές πριν από τους αγώνες των «32» με τη Σεβίλλη. Η σεζόν είχε αρχίσει με τον νταμπλούχο Ιτζάκ Σουμ, ο οποίος όμως πολύ γρήγορα αντικαταστάθηκε από τον Ζντένεκ Σκάζνι. Ωστόσο, η εικόνα της ομάδας δεν βελτιώθηκε και η ήττα με 3-1 στην Ξάνθη, αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τον Τσέχο τεχνικό.
Στο πρώτο ματς με τους Σεβιγιάνους στη Λεωφόρο καθήκοντα υπηρεσιακού προπονητή άσκησε ο Τότης Φυλακούρης και η νίκη με 1-0, χάρη σε μια απίθανη βολίδα του Λουκά Βύντρα, ήρθε μάλλον απρόσμενα. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε στο μεταξύ ο καταξιωμένος Ιταλός, Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο οποίος στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα οδήγησε την ομάδα στη νίκη με 1-0 στη δύσκολη τότε έδρα του Αιγάλεω.
Η αισιοδοξία για πρόκριση ήταν διάχυτη και, πράγματι, ο Παναθηναϊκός στάθηκε καλά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Κράτησε το 0-0 μέχρι το 83′, όταν μια αδράνεια της άμυνας έδωσε την ευκαιρία στον Αρίζα Μακουκούλα, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα περνούσε από τον ΟΦΗ, να ανοίξει το σκορ με κοντινή κεφαλιά.
Οι «πράσινοι» κλείστηκαν για να οδηγήσουν το ματς στην παράταση, όμως η ασφυκτική πίεση των Ισπανών απέφερε και δεύτερο γκολ με τον Αντριάνο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Φεβρουαρίου
2002: Ο Καναδάς κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο χόκεϊ επί πάγου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι, νικώντας στον τελικό τις ΗΠΑ με 5-2. Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό για τους Καναδούς στο εθνικό τους σπορ μετά το 1952 και το κέρδισαν χάρη στους επαγγελματίες του NHL, Τζο Σάκιτς, Τζέρομ Ιγκίνλα, Μάριο Λεμιέ, Πολ Καρίγια, Κρις Πρόνγκερ κ.ά.
1993: Πεθαίνει στα 51 του από καρκίνο ο Μπόμπι Μουρ, ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966. Ήταν ένας από τους κορυφαίους αμυντικογενείς παίκτες που ανέδειξε ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε παίκτη-σύμβολο της Γουέστ Χαμ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας το 1964 και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης την επόμενη χρονιά.
1991: Ο 17χρονος Νίκος Μαχλάς κάνει ντεμπούτο με τον ΟΦΗ στην Α’ Εθνική, όταν ο Έγκεν Γκέραντ τον βάζει ως αλλαγή στο 80′ του εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη (ήττα με 2-1).
1987: Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ φτάνει τους 36.000 πόντους καριέρας στο ΝΒΑ, στην εκτός έδρας νίκη των Λος Άντζελες Λέικερς επί των Φοίνιξ Σανς με 97-93.
1980: Πεθαίνει στο Λονδίνο σε ηλικία 76 ετών ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού, του οποίου διατέλεσε ποδοσφαιριστής και πρόεδρος. Ήταν ο δεύτερος ηλικιακά από τη θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλαίων και είχε το προσωνύμιο «Ποδάρας», λόγω του μεγάλου διασκελισμού του. Ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας στον πρώτο επίσημο αγώνα της, τον Απρίλιο του 1929 κόντρα στη Β’ Ιταλίας, ενώ διακρίθηκε επίσης στα σπριντ και την ποδηλασία. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο σπούδασε Νομική και ασχολήθηκε από τα νιάτα του με την πολιτική. Εξελέγη δήμαρχος Πειραιά και βουλευτής, ενώ διετέλεσε και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
1965: Η Μπενφίκα συντρίβει με 5-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης με δύο γκολ του Εουσέμπιο και εξασφαλίζει από το πρώτο ματς την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται