ΑΕΚ: Η αξιολόγηση του ρόστερ της για την επόμενη σεζόν

Το ρόστερ της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε και ο Θάνος Τσίμπος σας παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ομάδας του Στέφανου Δέδα

Η ομάδα της ΑΕΚ έχει ολοκληρωθεί και πλέον ο Στέφανος Δέδας καλείται να δουλέψει με όλους τους παίκτες και να φτιάξει την ομάδα που έχει στο μυαλό του. Tα πρώτα φιλικά της ομάδας άρχισαν και  θα έχουν αυξανόμενη δυσκολία, μέχρι το τελευταίο που θα είναι η πρόβα τζενεράλε με τον Ερυθρό Αστέρα στα Λιόσια. Έτσι είναι μια καλή ευκαιρία, να κάνουμε την αξιολόγηση του ρόστερ της ομάδας, τι κέρδισε, τι έχασε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα  της Ένωσης.

Η περιφέρεια

Όπως έχουμε πει ο προπονητής της ΑΕΚ καλείται να φτιάξει μια ομάδα από το μηδέν. Η διάθεση για οικονομικό συμμάζεμα οδήγησε στην δημιουργία ενός ρόστερ με μια συγκεκριμένη λογική. Η βάση της λογικής αυτής είναι ότι από την στιγμή που δεν υπάρχουν Έλληνες που μπορούν να είναι πρωταγωνιστές σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ, το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ θα πάει στους ξένους παίκτες και οι Έλληνες που θα αποκτηθούν θα έχουν καθαρά συμπληρωματικό ρόλο. Βέβαια το έφεραν έτσι οι συγκυρίες που ήρθαν στην ΑΕΚ παίκτες όπως ο Παππάς και ο Μπόγρης, που μπορεί μεν να έχουν αστερίσκους, αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν τους λες και συμπληρωματικούς.

Στην θέση του playmaker λοιπόν αποκτήθηκε ο Κίνο Κολόμ, ένας πολύ έμπειρος παίκτης με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Ο Ισπανός είναι αυτό που λέμε floor general, το μυαλό του προπονητή μέσα στο παρκέ, με τρομερό μπασκετικό IQ. Είναι σίγουρο ότι θα δώσει πολλά πράγματα στην δημιουργία αλλά και στο κοντρολάρισμα του ρυθμού, ενώ μπορεί και να σκοράρει αν χρειαστεί. Αλλαγή του θα είναι ο Δημήτρης Φλιώνης, ο πρώην παίκτης του Άρη που θα δίνει ανάσες στον Ισπανό στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Φλιώνης μπορεί επιθετικά να μην διαθέτει κάποιο σηματικό χαρακτηριστικό αλλά είναι δυνατό παιδί και καλός αμυντικός πάνω στην μπάλα που θα πιέσει τον αντίπαλο γκαρντ και τα πρώτα δείγματα του στις προπονήσεις και στα φιλικά είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικά. Σίγουρα θα υπάρξει πολύ μεγάλη αναβάθμιση αν προστεθεί και ο Κόνιαρης στο ρόστερ,αλλά αυτό θα γίνει αργότερα.

Στα φτερά η ΑΕΚ έχει φτιάξει ίσως την καλύτερη γραμμή της, με παίκτες που μπορούν κάνουν την διαφορά. Ο Μπράιαν Ανγκόλα και ο Μάνι Χάρις, δύο σεσημασμένοι σκόρερ, δίνουν μια ευχέρεια στο σκοράρισμα. Είναι παίκτης ικανοί στην προσωπική φάση, μπορούν να φτιάξουν το δικό τους σουτ και στην μέρα τους μπορούν να σκοτώσουν τον κάθε αντίπαλο. Από πίσω έρχεται και ο Νίκος Παππάς, που θα χρειαστεί λίγο καιρό για να βρεθεί σε ιδανική κατάσταση και να αρχίσει να εμπιστεύεται τα πόδια του, αλλά είναι ένας έμπειρος παίκτης που θα μπορεί να καθοδηγήσει την second unit. Υπάρχει και ο Ανδρέας Πετρόπουλος που θα βοηθάει στις προπονήσεις και θα έχει συμπληρωματικό ρόλο στους άγωνες αν και όποτε χρειαστεί. Ο Χουάνπι Βαουλέτ, είναι ένας φόργουορντ που μπορεί να παίξει και στο «3» αλλά και στο «4» όπως τον είδαμε και στην Εθνική Αργεντινής. Ο 25χρονος παίκτης θα είναι ο glue player της ομάδας που θα συνδέει την περιφέρεια με την ρακέτα, θα κάνει την βρώμικη δουλειά, θα παίζει άμυνα σε 4 θέσεις, θα πηγαίνει στο επιθετικό ριμπάουντ και γενικά θα κάνει την ζωή των συμπαικτών του ευκολότερη. Ο Αργεντινός είναι μια μεταγραφή που έχει περάσει στα «ψιλά» αλλά θεωρώ ότι θα φέρει πολλά ουσιαστικά χαρακτηριστικά στο σύνολο.

Οι ψηλοί

Μέσα στην ρακέτα η ΑΕΚ έχει αποκτήσει δύο παίκτες που παίζουν και στις δύο θέσεις των ψηλών όπως είναι ο Γκρίφιν και ο Γέλοβατς. Ο μεν Γκρίφιν είναι εξαιρετικά αθλητικός και μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να επιτεθεί στα πόδια των αντιπάλων του, τελειώνοντας δυναμικά της φάσεις. Από την άλλη ο Σέρβος στερείται αθλητικότητας, αλλά είναι εξαιρετικός στο στατικό σουτ και μπορεί να ανοίξει το γήπεδο και να δημιουργήσει χώρους για τα γκαρντ. Είναι βέβαιο ότι αυτοί οι δύο παίκτες θα παίζουν μαζί και θα εναλλάσσονται στις θέσεις των ψηλών αναλόγως ποιον αντίπαλο θα έχουν απέναντι τους. Από πίσω έρχεται ο Γιώργος Μπόγρης, ένας κλασικός σέντερ που θα δώσει ύψος και σκληράδα στην άμυνα μέσα στην ρακέτα. Ο Έλληνας ψηλός θέλει να κάνει restart στην καριέρα του και στην ΑΕΚ θα χρειαστεί να κάνει πράγματα που θα βοηθήσουν το σύνολο, όπως καλά σκριν, καλά box out, ριμπάουντ και καλή άμυνα κοντά στο καλάθι. Στην επίθεση θα σκοράρει κυρίως από πικ εν ρολ αλλά και θα πασάρει μετά το short roll στους σουτέρ που θα είναι ακροβολισμένοι στο τρίποντο. Ο Δημήτρης Μαυροειδής και ο Πάνος Φιλιππάκος θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο, κυρίως για περιπτώσεις τραυματισμών και για να βγαίνουν οι προπονήσεις.

Το σύστημα

Κάτι που θα πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι πρέπει να εξετάζουμε και να αναλύουμε τους παίκτες που έχει η ΑΕΚ, όχι τόσο ατομικά, αλλά με βάση το σύστημα που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Έχουμε πει ότι ο Στέφανος Δέδας χρησιμοποιεί small ball σε μια 5-out επίθεση, που δημιουργεί χώρους για εκτέλεση σε όλους τους παίκτες. Οι περιφερειακοί θα βρίσκουν μεγάλους χώρους για να παίζουν ένας εναντίον ενός, ενώ και οι φόργουορντ που θα παίζουν στις θέσεις των ψηλών θα έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν αρκετά από την περιφέρεια. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η χημεία και οι παίκτες να ταιριάξουν μεταξύ τους, ώστε το σύνολο των χαρακτηριστικών τους να βγάζει μπάσκετ υψηλότερου επιπέδου από το ατομικό τους επίπεδο. Αυτό είναι το στοίχημα και του Στέφανου Δέδα που έχει χτίσει την ομάδα με παίκτες της αρεσκείας του, που ταιριάζουν σε αυτό που θέλει να παίξει.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

Όπως όλες οι ομάδες έτσι και η ΑΕΚ θα έχει κάποια δυνατά σημεία αλλά και κάποια κενά, δεδομένου και του μπάτζετ που έπρεπε να μειωθεί για φέτος.

+ Η ΑΕΚ κατέβασε κατά πολύ τον μέσο όρο ηλικίας της από πέρσι και κανένας παίκτης της δεν είναι πάνω από 32, αν εξαιρέσουμε τον Δημήτρη Μαυροειδή.

+ Η περιφέρεια αλλά και συνολικά η ομάδα απέκτησε αθλητικότητα, με τους Φλιώνη, Ανγκόλα, Χάρις, Βαουλέτ και Γκρίφιν να ξεχωρίζουν σε αυτό τον τομέα. Παίκτες με γρήγορα πόδια, καλοί αμυντικοί (πλην Χάρις), με μεγάλα άκρα που θα μπορούν να οχυρώσουν την πρώτη γραμμή άμυνας στην περιφέρεια, ώστε να παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο στο πίσω μέρος του γηπέδου.

+ Η ΑΕΚ θα έχει την τύχη φέτος να διαθέτει πολλούς και καλούς σκόρερ. Οι Ανγκόλα, Χάρις, Παππάς, Γκρίφιν και Γέλοβατς είναι παίκτες που κάλλιστα μπορούν να έχουν διψήφιο μέσο όρο πόντων, αφού έχουν εξαιρετική επαφή με το καλάθι.

+ Το στυλ μπάσκετ που θα παίξει η Ένωση θα είναι ιδιαίτερα θεαματικό, με γρήγορο ρυθμό, πολλά σουτ και ατομικές εμπνεύσεις, που θα αρέσει στον κόσμο.

Η ΑΕΚ είναι φτιαγμένη για σφιχτό και κλειστό ροτέισον 8-9 παικτών, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ευάλωτη σε τραυματισμούς ή κόβιντ.

Η κατάσταση του Παππά θα κρίνει πολλά και για την συνολική απόδοση της ομάδας αφού είναι παίκτης που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες εφόσον βρεθεί στο 100%, κάτι που όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα γίνει.

Στην ρακέτα υπάρχει έλλειψη ενός ακόμα παίκτη που να μπορεί να βοηθάει στις δύο θέσεις των ψηλών. Λογικά κάπου στα μέσα της σεζόν και όταν πλησιάζουν τα κρίσιμα ματς θα γίνει προσπάθεια να αποκτηθεί κάποιος παίκτης εκεί γιατί δεν βγαίνει.

Το παιχνίδι της ΑΕΚ θα βασίζεται πολύ στο σουτ από την περιφέρεια, πράγμα που σημαίνει ότι σε βραδιές που οι παίκτες θα είναι άστοχοι, η ομάδα θα δυσκολεύεται στην επίθεση.

Συνοψίζοντας να πούμε ότι η ΑΕΚ θα είναι μια καινούργια ομάδα, με νέο προπονητή και νέα φιλοσοφία. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μονταριστεί, οι παίκτες να βρουν τους ρόλους τους και να μπορέσει να αποδίδει όπως θέλει ο προπονητής. Αν κρίνουμε από την Χολόν που ήταν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αν και όπως έχουμε πει πολλές φορές, σε αντίθεση με τι ακούγεται, στόχος της ΑΕΚ θα πρέπει να είναι το να φτιάξει ΟΜΑΔΑ. Όταν το κάνει αυτό, τα άλλα θα έρθουν μόνα τους. Καλή σεζόν να έχουμε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News