Ολυμπιακός: Η παγίδα της Εφές δεν είναι καλά κρυμμένη
Οι «ερυθρόλευκοι» των έξι συναπτών νικών πάνε στο «Σινάν Ερντέμ» για να αποτρέψουν σερί έξι δικών τους ηττών εκεί από την Εφές. Ο εφιάλτης των ανατροπών και του Μπομπουά στο εφιαλτικό πρόσφατο παρελθόν, οι τρομεροί αμυντικοί δείκτες στο θριαμβευτικό παρόν.
Περισσότερο με βίους αντίθετους παρά με παράλληλες πορείες προσομοιάζουν οι τροχιές που έχουν διαγράψει Ολυμπιακός και Εφές φέτος. Αμφότεροι αντιμετώπισαν πάμπολλα προβλήματα τραυματισμών και μάλιστα μαζεμένα. Μόνο ο πρώτος τα άφησε πίσω και πάτησε γκάζι.
Παρ’ ότι βασικά του στελέχη δεν έχουν επανέλθει ακόμα στο 100%, ενώ οι Τούρκοι παίζουν πλέον πλήρεις, ο ελληνικός σύλλογος μετράει έξι διαδοχικές νίκες και με μία έβδομη στο «Σινάν Ερντέμ» η πόρτα για την τετράδα θα έχει ανοίξει -αν βοηθήσουν και μερικά άλλα αποτελέσματα- διάπλατα.
Mπορεί να ισοφαρίσει δηλαδή το μεγαλύτερο περσινό του νικηφόρο σερί, όταν τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Σερί που σταμάτησε θορυβωδώς, στο Μιλάνο (83-62). Στην έδρα της απογοήτευσης της προηγούμενης χρονιάς.
Τέτοια συνιστά (και) η Εφές στην τρέχουσα. Σε ένα παιχνίδι, δηλαδή, μπορεί κάλλιστα να κάνει τη ζημιά σε οποιαδήποτε ομάδα – όπως την έκανε στον πρώτο γύρο στον Παναθηναϊκό AKTOR (71-68), παρ’ ότι έπαιζε με 7+1 (τον Γιλμάζ, που χτύπησε μέσα στο ματς) απουσίες.
Στη μεγάλη εικόνα, η ομάδα που προπονεί πλέον ο -επί σειρά ετών ασίσταντ- Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς αντί του Ερντέμ Τζαν δεν λέει να βρει ρυθμό και να πείσει πως μπορεί να φτάσει μακριά. Μία νίκη απέχει από τη δέκατη Παρτίζαν και τα play-ins, αν και προέρχεται από ήττα στην αδύναμη Βιλερμπάν, η οποία δεν συμπλήρωνε ούτε… ενδεκάδα.
Στο γαλλικό 84-80 έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (-15) και με εξαίρεση το 79-73 επί της εξίσου απογοητευτική Αρμάνι στην αρχή του μήνα, έχει μέσο παθητικό 91,4 πόντων στις (άλλες) πέντε τελευταίες αγωνιστικές. Σημειωτέον ότι όλο αυτό το διάστημα δεν αντιμετώπισε καμία ομάδα της πρώτης οκτάδας!
Ο προαναφερθείς μέσος όρος είναι χειρότερος από τον γενικότερο φετινό των 87,8, που της δίνουν τον άτυπο τίτλο της χειρότερης άμυνας. Γίνεται η καλύτερη της διοργάνωσης να την πατήσει; Γίνεται, αν δεν μπει με την απαιτούμενη διάθεση και αφήσει την Εφές να τρέξει. Να (την αφήσει να) ανεβάσει το σκορ στα επίπεδα ενός 105-91 ή ενός 109-86, σκορ με τα οποία επικράτησε των Μακάμπι και Μπάγερν στα αμέσως προηγούμενα εντός έδρας ματς.
Βάλτε τρίποντο, σταματήστε (αυτό) του Μπομπουά
Επιπλέον, είναι και η αρνητική προϊστορία στη μέση. Ενώ τα πρώτα χρόνια (επί Πρωταθλητριών ακόμα, προ Ευρωλίγκας) οι δύο ομάδες κέρδιζαν πιο συχνά εκτός έδρας η μία την άλλη, εδώ και μια τριετία «διπλό» δεν έχει σημειωθεί. Στον πρώτο γύρο φέτος; Με τη γνωστή αμυντική συνταγή, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε διά περιπάτου στο 75-57.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στους αγώνες της Κωνσταντινούπολης, ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει μετά το 2017. Μετράει πέντε συναπτές ήττες εκεί, όλες με διψήφια διαφορά! Ητοι, με 15 πόντους ανά παιχνίδι. Στα τρία πιο πρόσφατα στην Πόλη, οι κοινοί παρονομαστές έχουν να κάνουν με την αστοχία στα τρίποντα (6/19, 6/23, 9/30) και τις εντυπωσιακές ανατροπές της Εφές.
Από το «ερυθρόλευκο» 26-11 στο πρώτο δεκάλεπτο που ακολουθήθηκε από τουρκικό 32-8 στο επόμενο (καθ’ οδόν για τη συντριβή 76-53), στην προπέρσινη κατάρρευση της τέταρτης περιόδου με το ιστορικό χαμηλό 20-3 για το τελικό 88-69 κι από κει στο περσινό 82-71 με το «μπλε» 30-18 του τέταρτου δεκάλεπτου, οι πρόσφατες θύμησες είναι εφιαλτικές. Για να μη θυμηθούμε το φάιναλ φορ του 2022…
Ο δε εφιάλτης έχει το πρόσωπο του Ροντρίγκ Μπομπουά των 12/16 τριπόντων στις δύο τελευταίες επισκέψεις στο «Ερντέμ». Ο Τόμας Γουόκαπ ακολούθησε την αποστολή και θα έχει πολλή δουλειά, πέφτοντας φυσικά πάνω και στον Σέιν Λάρκιν, οι υπόλοιποι περιφερειακοί πρέπει να προσέξουν και τον Ντάριους Τόμπσον, οι φόργουορντ τον ανεβασμένο εσχάτως (σε μια down χρονιά, όπως κι ο Τόμπσον) Γουίλ Κλάιμπερν.
Οσο για τη φροντ λάιν της Εφές, πολυπληθής κι εκείνη. Μα δίχως την ποιότητα της «ερυθρόλευκης». Οι δικοί της τραυματισμοί έφεραν μεσούσης της περιόδου στην ομάδα τον Ντάνιελ Οτούρου, που έβαλε από 19 πόντους σε Μπάγερν και Φενερμπαχτσέ, όντας με 16 το «κλειδί» και στον θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα. Αν και, σήμερα, μεγαλύτερης προσοχής χρήζει ο Ταϊρίκ Τζόουνς. Ξέρετε, εκείνος που είχε βάλει στα καλάθια τον Παναθηναϊκό με 21 πόντους και 13 ριμπάουντ…
Ο Τίμπορ Πλάις είναι πάντα ο ασταθής σέντερ που στη μέρα του θα βάλει αρκετά σουτ απ’ έξω, ο Ελάιτζα Μπράιαντ το «εργαλείο» στις πλάγιες θέσεις, ο Ντέρεκ Γουίλις ο αθλητικός φόργουορντ που επίσης κάνει λίγο απ’ όλα. Μονάδες, μια χαρά έχουν οι Τούρκοι. Σύνολο δεν έχουν. Σαν αυτό του Ολυμπιακού με την καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας. Σε σετ παιχνίδι, όπως στα πέντε προηγούμενα νικηφόρα ματς (με μέσο παθητικό 69,4 πόντων), δεν έχει να φοβάται τίποτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό