Κύπελλα Ευρώπης: Τα μεγάλα οφέλη της Ελλάδας από το νέο format Champions, Europa και Conference League
Η UEFA αλλάζει ολοκληρωτικά τη μορφή του Champions League, του Europa League και του Conference League από τη σεζόν 2024/25 και δημιουργεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές ομάδες.
Στη σκιά του αποκλεισμού της εθνικής ομάδας από τα τελικά του Euro 2024 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα ενημέρωσης από την UEFA αναφορικά με το format των διασυλλογικών της διοργανώσεων από τη σεζόν 2024-25. Γιατί από τον Σεπτέμβριο όλα αλλάζουν σε UEFA Champions League, UEFA Europa League και Europa Conference League.
Κορυφαία στελέχη της UEFA παρουσίασαν με λεπτομέρειες όλες τις αλλαγές και έλυσαν κάθε απορία σε δύο συναντήσεις που πραγματοποίησαν (μία με τους εκπροσώπους των ομάδων της Super League και μία με εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ).
Παρουσία του γενικού γραμματέα Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και διευθυντής ποδοσφαίρου της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, ο διευθυντής διασυλλογικών διοργανώσεων, Τομπίας Χέντσουκ ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης των διασυλλογικών διοργανώσεων, Στεφάν Ανσελμό και ο media consultunt της Συνομοσπονδίας, Ανδρέας Δημάτος, απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα και το κυριότερο έδωσαν σε όλους τους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να καταλάβουν πόσο μεγάλη είναι η ευκαιρία που παρουσιάζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να “χτίσει” πάνω στη φετινή εξαιρετικά παραγωγική του σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και να εκμεταλλευτεί τις καινοτομίες του νέου format.
Ποιες είναι, όμως οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις και ποια είναι τα μεγάλα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ας τα καταγράψουμε ένα προς ένα μέσα από το δικό μας “γαλανόλευκο” πρίσμα:
Πιο πολλές ομάδες στην πρώτη φάση, περισσότερες ευκαιρίες και για την Ελλάδα
Με την κατάργηση της φάσης των ομίλων που μας συνόδευσε για 32 ολόκληρα χρόνια και τη θέσπιση ενιαίας βαθμολογίας και στις τρεις διοργανώσεις, η UEFA αυξάνει συνολικά κατά 12 τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετέχουν μετά τα νοκ άουτ του καλοκαιριού σε Champions League, Europa League και Europa Conference League.
Μέχρι φέτος συμμετείχαν 32 ομάδες στη φάση των ομίλων (96 συνολικά και στα τρία κύπελλα) από τον Σεπτέμβριο θα συμμετέχουν 36 (108 συνολικά).
Πως θα κατανέμονται τα επιπλέον 12 εισιτήρια;
1) Στο Champions League ένα δίνεται στην ομάδα στη χώρα που βρίσκεται στην 5η θέση του ranking της UEFA. Το δεύτερο και το τρίτο θα το κερδίζουν οι ομάδες με το μεγαλύτερο συνολικό ranking των ομάδων τους την προηγούμενη σεζόν (κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε σεζόν θα καταλήγουν σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία). Και το τέταρτο (που αφορά την εκάστοτε πρωταθλήτρια Ελλάδος) θα δίνεται στο path των πρωταθλητών. Μέχρι σήμερα ο αριθμός των πρωταθλητών που προκρίνονταν στους ομίλους ήταν 4, πλέον γίνεται 5.
2) Στο Europa League ένα επιπλέον εισιτήριο θα δίνεται στις ομάδες που θα αποκλείνονται από το path των πρωταθλητών στο Champions League, ένα στη χώρα που βρίσκεται στην 7η θέση του ranking της UEFA και δύο επιπλέον στις ομάδες που θα προκρίνονται από τα προκριματικά του Αυγούστου.
3) Στο Conference League δύο επιπλέον εισιτήρια θα δίνονται στις ομάδες που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Europa League και άλλα δύο στις ομάδες που θα προκρίνονται από τα προκριματικά του Αυγούστου.
Γίνεται προσιτό στις ελληνικές ομάδες και το Europa League
Και εδώ φτάνουμε στο μεγάλο όφελος που μπορούν να αποκομίσουν οι ελληνικές ομάδες, αν φυσικά εκμεταλλευτούν τις νέες συνθήκες διεξαγωγής των ευρωπαϊκών κυπέλλων.
Με τα ισχύοντα δεδομένα εκτός από το Champions League και το Europa League έμοιαζε απαγορευτικό για ελληνικές υπερβάσεις. Κι αυτό γιατί μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων η μετακίνηση οκτώ ομάδων από το Champions στο Europa League (ανάμεσα στις οποίες βρίσκονταν σχεδόν κάθε σεζόν και 2 ομάδες από τα elite ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) εκτόξευε το βαθμό δυσκολίας της διοργάνωσης.
Μια από τις μεγάλες καινοτομίες της UEFA αφορά τη μη μετακίνηση ομάδων από διοργάνωση σε διοργάνωση μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου (θα “υποβοβάζονται” ομάδες μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών προκριματικών. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι οι ομάδες που συμμετέχουν στην πρώτη φάση του Champions League θα μπορούν να διεκδικήσουν ευρωπαϊκή διάκριση ΜΟΝΟ στο Champions League. Το ίδιο και στο Europa League, το ίδιο και το Europa Conference League. Με το νέο σύστημα διεξαγωγής των διασυλλογικών της διοργανώσεων η UEFA πριμοδοτεί ουσιαστικά με μεγάλα bonus τους “ισχυρούς” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο Champions League και καθιστά τόσο το Europa όσο και το Europa Conference League πιο “ανοιχτά” για ομάδες που προέρχονται από τα πρωταθλήματα δεύτερης και τρίτης ταχύτητας, όπως το ελληνικό.
Εγγυημένη ελληνική θέση και στο Europa League
Η αύξηση των ομάδων στην πρώτη φάση του Europa League, όμως, έχει ένα επιπλέον όφελος για τη χώρα μας. Μέχρι τη σεζόν 2023/24 στη διοργάνωση είχαν εγγυημένη εκπροσώπηση μόνο χώρες που βρίσκονταν μέχρι τη 15η θέση του ranking της UEFA και βέβαια όποιες ομάδες (ακόμη και από άλλες χώρες) που έφταναν στους ομίλους αποκλεισμένες από τα προκριματικά του Champions League. Πλέον, όμως, η εκπροσώπηση των χωρών στο Europa League “ανοίγει” μέχρι την 33η θέση του ranking της UEFA. Γι’ αυτό το λόγο παρότι του χρόνου θα έχουμε και πάλι μόνο τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, το ένα θα οδηγεί στα προκριματικά του Europa League και όχι σε αυτά του Europa Conference League.
Περισσότερες ευκαιρίες για βαθμούς σε όλες τις διοργανώσεις
Μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική καινοτομία (που επηρεάζει περισσότερο το Champions και το Europa League) είναι ότι οι ομάδες θα κληρώνονται πλέον εγγυημένα και με ομάδες της δικής τους δυναμικότητας. Τι ξέραμε μέχρι σήμερα; Ότι ομάδες που βρίσκονται στο ίδιο pot της κλήρωσης δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους. Ξεχάστε το…
Η νέα μορφή των κληρώσεων (που θα πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά) θα έχει τους ακόλουθους κανόνες.
Champions League και Europa League: Οι 36 ομάδες χωρίζονται σε 4 γκρουπ δυναμικότητας των 9 ομάδων. Κάθε ομάδα θα δίνει στην πρώτη φάση 8 αγώνες (4 εντός/4 εκτός). Δύο αντίπαλοί της θα προέρχονται από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας και οι άλλοι έξι αντίπαλοι ανά δυάδες από τα υπόλοιπα γκρουπ.
Για παράδειγμα αν η πρωταθλήτρια Ελλάδας βρίσκεται στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας θα δίνει:
1. Δύο αγώνες (έναν εντός και έναν εκτός) με ομάδες του 1ου γκρουπ.
2. Δύο αγώνες (έναν εντός και έναν εκτός) με ομάδες του 2ου γκρουπ.
3. Δύο αγώνες (έναν εντός και έναν εκτός) με ομάδες του 3ου γκρουπ.
4. Δύο αγώνες (έναν εντός και έναν εκτός) με ομάδες του 4ου γκρουπ.
Αυτομάτως γίνεται αντιληπτό ότι οι ελληνικές ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν περισσότερους βαθμούς στα παιχνίδια τους (καθώς δεδομένα πλέον θα αντιμετωπίζουν και αντιπάλους των δικών τους “κυβικών”), άρα περισσότερες δυνατότητες να βελτιώσουν το συνολικό εθνικό μας ranking στη βαθμολογία της UEFA.
Europa Conference League: Οι 36 ομάδες χωρίζονται σε 6 γκρουπ δυναμικότητας των 6 ομάδων. Στην πρώτη φάση κάθε ομάδα θα δίνει 6 παιχνίδια (3 εντός και 3 εκτός) απέναντι σε έναν εκπρόσωπο του κάθε γκρουπ δυναμικότητας.
Τι σημαίνει το bracket στα νοκ άουτ
Άλλη μια σημαντική αλλαγή αφορά τη μορφή των κληρώσεων στα νοκ άουτ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν “ισχυροί” και “αδύναμοι” μέχρι τη φάση των “16” και από τα προημιτελικά οι κληρώσεις ήταν άνευ περιορισμών.
Πλέον το σύστημα αλλάζει ολοκληρωτικά. Στα νοκ άουτ εφαρμόζεται ουσιαστικά ένα bracket (“δίχτυ”) ανάλογο με αυτό που υπάρχει στα μεγάλα επαγγελματικά τουρνουά τένις.
Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που θα τερματίζουν στην 1η και στη 2η θέση των βαθμολογιών των τριών διοργανώσεων δεν θα μπορούν να συναντηθούν μέχρι τον τελικό.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα βοηθά τις ελληνικές ομάδες (κυρίως στο Europa Conference League, αλλά πλέον και στο Europa League) να κυνηγούν με μεγαλύτερες αξιώσεις “ιστορικές υπερβάσεις” με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρνουν να τερματίσουν στις ψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας στο τέλος της πρώτης φάσης. Στόχος απόλυτα ρεαλιστικός και εφικτός. Όσο ψηλότερα τερματίζουν μετά την ολοκλήρωση των 8 ή των 6 αγώνων που θα δίνουν, τόσο πιο βατό μονοπάτι θα έχουν στη συνέχεια μέχρι τον τελικό.
Τα οικονομικά οφέλη των ελληνικών ομάδων
Εκτός από τα αγωνιστικά οφέλη, πολλαπλασιάζονται και τα οικονομικά κέρδη των ελληνικών ομάδων και όχι μόνο όσων μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να αντιληφθεί κανείς τα νέα οικονομικά δεδομένα των κυπέλλων της UEFA μέχρι φέτος το ποσό που κατανεμόταν στις ομάδες που δεν συμμετείχαν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της ανερχόταν σε 177 εκατομμύρια ευρώ. Από του χρόνου εκτοξεύεται στα 308.000.000 ευρώ!
Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι το νέο format του Champions League και κυρίως του Europa League και του Europa Conference League φαντάζει ως “χρυσή” ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως ακριβώς το επεσήμανε στο χαιρετισμό του προς τους εκπροσώπους των ελληνικών ομάδων και των ΜΜΕ ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης: “Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα”.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την αναλυτική παρουσίαση της UEFA για το format των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων από τη σεζόν 2024-25.
Πηγή: parapolitika.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Champions League: Οι προϋποθέσεις για να μπουν απευθείας σε όμιλο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ
- Champions League: Το αστρονομικό ποσό που δίνει η UEFA στις ομάδες με βάση το νέο φορμάτ
- Πρόεδρος Φενέρμπαχτσε: «Οι αδικίες συνεχίζονται» - Η συνέλευση για την απόφαση αποχώρησης
- Ολυμπιακός: Κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το ματς με την Φενέρμπαχτσε
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!