Ίλια Ίβιτς: Το γκολ που χάρισε Κύπελλο στην ΑΕΚ, αλλά δεν το πανηγύρισε
Ο Ίλια Ίβιτς πέτυχε το νικητήριο γκολ της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό, στις 27 Απριλίου 2002, αλλά δεν το πανηγύρισε σε ένδειξη σεβασμού για το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του.
Στις 27 Απριλίου 2002 η ΑΕΚ πήρε ρεβάνς από τον Ολυμπιακό για την απώλεια του πρωταθλήματος, νικώντας τον με 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Την παράσταση, όμως, έκλεψε ο Ίλια Ίβιτς.
Ο Σέρβος επιθετικός μπήκε ως αλλαγή στον αγώνα στο 81′ του αγώνα και δύο λεπτά αργότερα πέτυχε με κεφαλιά το 2-1, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα. Ωστόσο, δεν πανηγύρισε το πολύτιμο γκολ, προκαλώντας εντύπωση στους συμπαίκτες του, αλλά και στους φιλάθλους που παρακολουθούσαν τον τελικό είτε απ’ την κερκίδα του Ολυμπιακού Σταδίου είτε απ’ την τηλεόραση.
Ήταν προφανές ότι η αντίδραση του Ίβιτς είχε να κάνει με το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του και το κατέστησε σαφέστερο κι ο ίδιος στις δηλώσεις του: «Έζησα πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό και πρέπει κάποια πράγματα στη ζωή μας να τα σεβόμαστε», είχε πει ο Σέρβος επιθετικός, διευκρινίζοντας φυσικά ότι και ήθελε να σκοράρει και το είχε χαρεί κιόλας από μέσα του.
Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας ποδοσφαιριστής δεν πανηγύριζε γκολ εναντίον πρώην ομάδας του σε τόσο σημαντικό αγώνα και η πρώτη φορά που είχε δοθεί τέτοια έμφαση στο γεγονός. Παλιότερα, ήταν κι ο Δημήτρης Σαραβάκος που δεν πανηγύριζε τα γκολ που πετύχαινε για τον Παναθηναϊκό κόντρα στην ομάδα που τον ανέδειξε, τον Πανιώνιο – τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Ποτέ, όμως, δεν είχε γίνει θέμα συζήτησης.
Η κίνηση του Ίβιτς αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς συναδέλφους του έκτοτε. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις φτάσαμε στο άλλο άκρο, με ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από πολλούς συλλόγους για μικρά χρονικά διαστήματα, να κάνουν υπερβολική επίδειξη σεβασμού που δεν γίνεται πιστευτή. Τότε, πάντως, ο Σέρβος κυνηγός είχε προκαλέσει αίσθηση.
Το fair play Γιαννακόπουλου-Κασάπη
Άλλη μία σκηνή fair play ήταν αυτή που έκανε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος. Ο εξτρέμ του Ολυμπιακού είχε τραυματίσει άθελά του τον Μιχάλη Κασάπη στο 30ό λεπτό του τελικού, με ένα απρόσεκτο τάκλιν. Παρά την απογοήτευσή του για την ήττα, όμως, πήγε και βρήκε στα αποδυτήρια τον αριστερό μπακ της ΑΕΚ και του ζήτησε συγγνώμη. Οι τηλεοπτικές κάμερες, μάλιστα, έπιασαν τους δύο παίκτες να αποχωρούν αγκαλιασμένοι προς τα αποδυτήρια.
Ήταν μια ωραία εικόνα που εκτόνωνε το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο συλλόγων. Δεν είχε περάσει, άλλωστε, παρά μόνο ένας χρόνος και κάτι μήνες από το περιβόητο «ντέρμπι του Ποντίκη» πάλι στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Τότε που οι παίκτες της Ένωσης είχαν παράπονα απ’ τον διαιτητή και (με εντολή του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ, Πέτρου Στάθη) προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα, όταν τρεις απ’ αυτούς προσποιήθηκαν τους τραυματίες. Ακολούθησε ο θρίαμβος του Ολυμπιακού με 6-1 στη ρεβάνς, που επιβεβαίωσε την κυριαρχία του.
Μία εβδομάδα νωρίτερα, εξάλλου, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 4-3 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και εξασφάλισε το πρωτάθλημα για πέμπτη διαδοχική χρονιά. Ήταν η πρώτη φορά ύστερα απ’ την κυριαρχία της ΑΕΚ την τριετία 1992-94, που είχε φτάσει τόσο κοντά στην κορυφή της Α’ Εθνικής. Η κατάκτηση του Κυπέλλου γλύκανε κάπως την πικρία.
Συναρπαστικός τελικός
Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν ώστε ο τελικός της 27ης Απριλίου 2002 να κατακτήσει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι ο ίδιος ο αγώνας, πάντως, ήταν συναρπαστικός και δεν έχει ξεχαστεί απ’ όσους τον παρακολούθησαν.
Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 52′ σε μια περιπετειώδη φάση. Ο Ντέμης Νικολαΐδης κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του απ’ τον τερματοφύλακα, Άγγελο Γεωργίου, αλλά ο Βασίλης Τσιάρτας αστόχησε, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι. Στη συνέχεια ο Νικολαΐδης σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Σωτήρη Κωνσταντινίδη και κατέληξε στα δίχτυα.
Ο Ζιοβάνι ισοφάρισε στο 70′ και πολλοί πίστεψαν ότι ο Ολυμπιακός θα έβρισκε ξανά τον τρόπο για να νικήσει την Ένωση, όπως κατάφερνε συνήθως εκείνα τα χρόνια. Ο Βραζιλιάνος σταρ των «ερυθρόλευκων», όμως, καταδίκασε την ομάδα του στο 78′, όταν κλότσησε απερίσκεπτα τον Κωνσταντινίδη ύστερα από μία διεκδίκηση της μπάλας στον χώρο του κέντρου. Ο διαιτητής Μπριάκος απέβαλε τον Ζιοβάνι και προτού ο Ολυμπιακός συνέλθει απ’ την αλλαγή της αριθμητικής ισορροπίας, δέχθηκε το καθοριστικό γκολ από τον Ίβιτς.
Προπονητής της Ένωσης τότε ήταν ο Φερνάντο Σάντος, στην πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα. Κι εκείνο το Κύπελλο ήταν ο μοναδικός τίτλος που κατέκτησε στην καριέρα του στη χώρα μας. Ο τελικός του 2002 μας έχει προσφέρει και το ρεκόρ του νεότερου προέδρου ΠΑΕ που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Μάκης Ψωμιάδης που έκανε τότε κουμάντο στην ΑΕΚ, είχε τοποθετήσει στην προεδρία τον 20χρονο γιο του, Σταύρο, ο οποίος κατέχει αυτή τη σπάνια επίδοση.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Απριλίου
2021: Ο 27χρονος πρωταθλητής του RSX, Βύρων Κοκκαλάνης, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας στο Κάδιθ της Ισπανίας.
2009: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Μηνάς Βουρδουμπάνης, οδηγός αγώνων την περίοδο 1955-75 με 17 συμμετοχές σε ράλι Ακρόπολις και 13 Μόντε Κάρλο, οδηγώντας Skoda και Glas.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ιδρυτής της εταιρείας Vanimar και πατέρας του σημερινού προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, 1979, είχε συμβάλει στη σύσταση της πρώτης ΠΑΕ Ολυμπιακός μαζί με άλλους δέκα εφοπλιστές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Σταύρος Νταϊφάς, με τον ίδιο να αναλαμβάνει το πόστο του γενικού αρχηγού. Ήταν επίσης ένας απ’ τους λίγους μετόχους που αρνήθηκαν να πουλήσουν το μερίδιό τους στον Γιώργο Κοσκωτά, το 1987.
1999: Διακόπτεται οριστικά λόγω πολέμου (ΝΑΤΟ-Σερβία) το πρωτάθλημα μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας μετά από απόφαση της ομοσπονδίας. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, Μπούντουτσνοστ.
1999: Η Άγη Κασούμη κατακτά την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής στη Σεούλ.
1993: Το αεροπλάνο που μεταφέρει την αποστολή της Εθνικής Ζάμπιας στη Σενεγάλη, συντρίβεται λίγο έξω απ’ την πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, όπου είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό. Και οι 18 ποδοσφαιριστές της αποστολής χάνουν τη ζωή τους, μαζί με τους δύο προπονητές, πέντε συνοδούς και πέντε μέλη του πληρώματος.
1986: Μια απρόσεκτη προβολή του Τζίμη Πατίκα, προκαλεί κάταγμα κνήμης και περόνης στον Νίκο Σαργκάνη, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0-0. Ο διεθνής τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού θα μείνει εκτός γηπέδων για περίπου ένα χρόνο.
1963: Ο Αμερικανός Μπράιαν Στέρνμπεργκ γίνεται ο πρώτος αθλητής που σπάει το φράγμα των 5μ. Είναι η χρονιά που εισάγονται τα κοντάρια από φάιμπεργκλας που θα εκτινάξουν στα ύψη τις επιδόσεις.
1958: Διεξάγεται το Α’ Μεταπολεμικό Ράλι Αμαζόνων υπό την αιγίδα της ΕΛΠΑ, με 16 πληρώματα. Νικήτριες αναδεικνύονται οι Δ. Γεωργιάδου – Μ. Δεληβοριά με Simca και δεύτερες οι Φ. Γκολιοπούλου – Ε. Ποθουλάκη με DKW.
1956: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των βαρέων βαρών της πυγμαχίας, Ρόκι Μαρτσιάνο, ανακοινώνει την αποχώρησή του από τα ρινγκ. Ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του με 49 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, απ’ τους οποίους κέρδισε τους 43 με νοκ άουτ.
1955: Λίγες ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που είχε ισοπεδώσει την πόλη του Βόλου, οι ποδοσφαιριστές του τοπικού Ολυμπιακού ταξιδεύουν στην Αθήνα και νικούν με 1-0 την ΑΕΚ σε επαναληπτικό αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου. Το γκολ πετυχαίνει ο Βασίλης Δημητρακόπουλος.
1908: Αρχίζουν στο Λονδίνο οι 4οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ διάρκειας (έξι μήνες). Μετέχουν 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες από 23 κράτη αγωνίζονται στο στάδιο του Σέπερντς Μπους, ενώ οι αγώνες αυτοί είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν δομή ίδια με αυτή των σημερινών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»