ΑΕΛ: Η Πρωτομαγιά του '88 που το κατεστημένο έσπασε στη Λάρισα

Την 1η Μαΐου 1988 το καμάρι του θεσσαλικού κάμπου, η ΑΕΛ, έσπασε το ποδοσφαρικό κατεστημένο 60 ετών που ήθελε τον τίτλο του πρωταθλητή να καταλήγει στην Αθήνα, τον Πειραιά ή (πιο σπάνια) στη Θεσσαλονίκη.

Η Πρωτομαγιά του 1988 είναι μια ξεχωριστή ημερομηνία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκείνη τη μέρα έσπασε οριστικά το κατεστημένο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού η ΑΕΛ, το καμάρι της Λάρισας και του θεσσαλικού κάμπου, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας!

Ύστερα από 60 χρόνια που ο τίτλος κατέληγε στην Αθήνα, τον Πειραιά και πιο σπάνια στη Θεσσαλονίκη, κατάφερε να τον κατακτήσει μια ομάδα της επαρχίας, η οποία μάλιστα έπαιζε κατά κοινή ομολογία το καλύτερο ποδόσφαιρο. Με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ κι έναν κορμό παικτών που προέρχονταν ως επί το πλείστον από χωριά του Νομού Λάρισας, η «βυσσινί θύελλα» έδειξε απ’ την αρχή ικανή για την πρωτιά και άντεξε μέχρι τέλους.

Το γκολ του πρόωρα χαμένου Γιώργου Μητσιμπόνα με εναέριο γυριστό σουτ, τρία λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα με τον Ηρακλή, χάρισε τη νίκη με 1-0 που κράτησε τη διαφορά από τη δεύτερη ΑΕΚ στους τρεις βαθμούς, μία αγωνιστική πριν το φινάλε. Το όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα, αν και είχε περάσει από σαράντα κύματα. Ακόμα και στο ίδιο το καθοριστικό παιχνίδι, μια και στο πρώτο ημίχρονο ο τερματοφύλακας, Χρήστος Μιχαήλ, είχε αποκρούσει πέναλτι του Σάκη Αναστασιάδη διατηρώντας το 0-0.

Νωρίτερα, η υπόθεση ντόπινγκ του Βούλγαρου Τσίγκοφ είχε απειλήσει να τινάξει στον αέρα την πορεία τίτλου της θεσσαλικής ομάδας. Κι αν δεν μεσολαβούσαν οι κινητοποιήσεις των οπαδών των «βυσσινί», που έκλεισαν την εθνική οδό καίγοντας λάστιχα, δεν θα άλλαζε ο κανονισμός ώστε να μην προβλέπει μηδενισμό και αφαίρεση ενός βαθμού απ’ την ομάδα, αλλά τιμωρία μόνο του παίκτη που είχε πιαστεί να κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Ο Γιάννης Βαλαώρας, ο Γιάννης Γκαλίτσιος, ο Μιχάλης Ζιώγας, ο Κώστας Κολομητρούσης, ο Σάκης Τσιώλης και ο Γιάννης Αλεξούλης, οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσει και στον πρώτο τίτλο της ΑΕΛ, το Κύπελλο του 1985, μαζί με τον 23χρονο βιρτουόζο μεσοεπιθετικό, Βασίλη Καραπιάλη, είχαν σπάσει το κατεστημένο.

Μπορεί οι «βυσσινί» να μην έφτασαν έκτοτε σε παρόμοια μεγαλεία και να μην έχουν καν σταθερή παρουσία στη Super League. Όμως, ο τίτλος του 1988 παραμένει το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

 

 

Τριάντα χρόνια χωρίς τον Άιρτον Σένα

Η Πρωτομαγιά του 1994 είχε συμπέσει με το Ορθόδοξο Πάσχα, αλλά η θύμησή της προκαλεί θλίψη στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο χαμός του πιο δημοφιλούς πιλότου της Φόρμουλα 1, του Βραζιλιάνου Άιρτον Σένα, ήταν ένα μη διαχειρίσιμο σοκ.

Το γκραν πρι της Ίμολα βρισκόταν μόλις στον 7ο γύρο, όταν οι τηλεθεατές είδαν με κομμένη την ανάσα τη Williams-Renault του Σένα να μη στρίβει στο πέρασμα Ταμπουρέλο και να συνεχίζει την πορεία του σε ευθεία γραμμή και να πέφτει με δύναμη στον τσιμεντένιο τοίχο.

Από τα πρώτα κοντινά τηλεοπτικά πλάνα έγινε αντιληπτό ότι ο Βραζιλιάνος πιλότος είχε τραυματιστεί σοβαρά. Όταν οι διασώστες τον έβγαλαν απ’ το μονοθέσιο, ήταν εύκολα αντιληπτό ότι δεν είχε τις αισθήσεις του, αφού είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών ο Σένα προσκομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μαγγιόρε, όπου λίγες ώρες αργότερα (στις 18:40 τοπική ώρα) η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στις δοκιμές της προηγούμενης ημέρας είχε χάσει τη ζωή του ο Αυστριακός οδηγός Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ, ενώ κι ο έτερος Βραζιλιάνος, ο Ρούμπενς Μπαρικέλο, την είχε γλιτώσει φτηνά σε δικό του σοβαρό ατύχημα. Ο Σένα είχε σοκαριστεί και δεν ήθελε να συμμετάσχει στον αγώνα, αφού προβληματιζόταν για τις συνθήκες ασφαλείας. Ήταν γραφτό, ωστόσο, να αγωνιστεί και να πέσει θύμα της επικίνδυνης πίστας του Σαν Μαρίνο.

Ο θάνατος του Σένα σε ηλικία μόλις 34 ετών βύθισε στο πένθος τη Βραζιλία, η οποία τον είχε εθνικό ήρωα παρότι ο λαός είναι ταγμένος στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα, ανάγκασε τους ιθύνοντες της Φόρμουλα 1 να αναθεωρήσουν τα μέτρα ασφάλειας στις πίστες, αλλά και τους κατασκευαστές να κάνουν πιο ασφαλή τα μονοθέσιά τους.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την 1η Μαΐου

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Βόσνιος προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής, Ίβιτσα Όσιμ. Έγινε γνωστός στην Ελλάδα κυρίως από το πέρασμά του απ’ τον Παναθηναϊκό (1992-94), ενώ είχε κοουτσάρει και την Εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

2021: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού με προπονητή τον Χάρη Παυλίδη επικρατεί με 7-6 της Ντουναϊσβάρος στην Ουγγαρία και κατακτά την Ευρωλίγκα για δεύτερη φορά στην ιστορία της (η πρώτη το 2015). Πρόκειται για τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του τμήματος, αφού είχαν προηγηθεί το LEN Trophy (2014) και το Σούπερ Καπ Ευρώπης (2015).

2019: Ο Ισπανός τερματοφύλακας, Ίκερ Κασίγιας, καταρρέει κατά τη διάρκεια της προπόνησης της Πόρτο και μεταφέρεται σε νοσοκομείο όπου διαπιστώνεται ότι έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Θα πάρει εξιτήριο έξι ημέρες αργότερα, αλλά παρά τις προσπάθειές του να επιστρέψει στη δράση, δεν θα αγωνιστεί ξανά και το φθινόπωρο και θα ανακοινώσει την απόσυρή του από τα γήπεδα.

2013: Η Μπάγερν Μονάχου νικά την Μπαρτσελόνα με 3-0 στο Καμπ Νου (48′ Ρόμπεν, 72′ αυτ. Πικέ, 76′ Μίλερ) και προκρίνεται στον τελικό του Champions League, αφού είχε νικήσει με με 4-0 στον πρώτο αγώνα. Το συνολικό 7-0 είναι η ευρύτερη διαφορά στην ημιτελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά το 12-4 της Άιντραχτ επί των Γκλάσγκοου Ρέιντζερς το 1960 (6-1 στη Φρανκφούρτη, 6-3 στη Γλασκώβη).

1993: Με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Γιώργου Τζαβέλλα, ιδρύεται η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, η οποία εκπέμπει από τη συχνότητα της ΕΡΑ 4 (101,8), με επικεφαλής τον Ηρακλή Κοτζιά και τον Κώστα Μότση.

1967: Ο διεθνής μέσος του Παναθηναϊκού Μίμης Δομάζος, παντρεύεται την καταξιωμένη τραγουδίστρια, Βίκυ Μοσχολιού, στην Μητρόπολη Αθηνών.

1952: Έπειτα από πρόταση του Απόστολου Νικολαΐδη, ο οποίος εκτός από πρόεδρος του Παναθηναϊκού είναι εκείνη την εποχή και αντιπροέδρος της ΕΛΠΑ, διεξάγεται το «Ράλι ΕΛΠΑ» με τη συμμετοχή 19 αυτοκινήτων. Η εκκίνηση δίνεται στα Ιωάννινα, η διαδρομή είναι 2.600 χλμ και στον τερματισμό φτάνουν 11 αυτοκίνητα, με πρώτο την οκτακύλινδρη Chrvrolet των Τζώννυ Πεσματζόγλου και Νίκου Παπαμιχαήλ. Η απήχηση του αγώνα θα οδηγήσει την επόμενη χρονιά στη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Ράλι Ακρόπολις.

1904: Διεξάγεται ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας με αντιπάλους εθνικές ομάδες που δεν εδρεύουν στη Βρετανία. Το Βέλγιο υποδέχεται στις Βρυξέλλες τη Γαλλία (3-3).

1884: Ο Μόουζες Γουόκερ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που αγωνίζεται στη Major League του μπέιζμπολ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News