Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2: Εξωγήινος Ποντένσε τα έφερε όλα... τούμπα στη Λεωφόρο!

Για μία ώρα ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος και προηγήθηκε 2-0 (Μπακασέτας, Μπερνάρντ) του ασύνδετου Ολυμπιακού, μέχρι να έρθουν στο γήπεδο οι Γιόβετιτς, Ζέλσον και να αρχίσει τα μαγικά ο Ποντένσε που με ένα γκολ και μία ασίστ στον Μαυροβούνιο κυνηγό σφράγισε στη Λεωφόρο το ευρωπαϊκό εισιτήριο!

Για μία ώρα ο Ολυμπιακός ήταν κομπάρσος στην αναμέτρηση της Λεωφόρου. Απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό αποφασισμένο να γυρίσει σελίδα με νέο τεχνικό στον πάγκο του, οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να χάνουν 2-0 χάρη στα γκολ των Μπακασέτα (πεν. 45+5′) και Μπερνάρντ (58′) από έναν σαφώς καλύτερο αντίπαλο.

Οι γηπεδούχοι, ωστόσο, υπολόγισαν χωρίς τον Ντανιέλ Ποντένσε, ο οποίος μετά τις διορθωτικές κινήσεις του Μεντιλίμπαρ από τον πάγκο, ο οποίος έφερε διαδοχικά από τον πάγκο Ιμπόρα, Ζέλσον και Γιόβετιτς, με ένα φανταστικό γκολ και μια υπέροχη ασίστ έφερε το ματς στα ίσια και χάρισε στην ομάδα του την τρίτη θέση και παράλληλα το ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο πλέον οι «πράσινοι» θα ψάξουν στον τελικό του Κυπέλλου το ερχόμενο Σάββατο.

Στο 73′ μείωσε το σκορ με μια απίθανη λόμπα, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα, σέρβιρε προς τον Γιόβετιτς, ο οποίος έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Οκτώ λεπτά αργότερα, ωστόσο, είδε την δεύτερη κίτρινη κάρτα ο κορυφαίος της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα η ομάδα του να ζοριστεί για έντεκα λεπτά μέχρι να κλειδώσει την ισοπαλία και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Τα απαραίτητα άλλαξε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς. Επανέφερε στο αριστερό άκρο της άμυνας τον Ομάρ Ρίτσαρντς, αντί του πιτσιρικά Αποστολόπουλου και στην τριάδα της μεσαίας γραμμής τον Ζοάο Καρβάλιο αντί του τιμωρημένου Τσικίνιο. Οι υπόλοιποι εννέα της σέντρας ήταν οι γνωστοί των τελευταίων αγώνων (Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Εσε, Ορτα, Φορτούνης, Ποντένσε, Ελ Καμπί).

Ενδιαφέρον έχουν, όμως, και οι επιλογές του Χρήστου Κόντη στην επιστροφή του στον πάγκο του «τριφυλλιού» ως πρώτος προπονητής κι όχι ως βοηθός αυτή τη φορά. Εμπιστεύθηκε κάτω από τα δοκάρια τον Γιούρι Λοντίγκιν, τοποθέτησε δεξιά στην άμυνα των Κώτσιρα, αριστέρα τον Χουάνκαρ και στις θέσεις των στόπερ Αραό, Γεντβάι. Την τριάδα της μεσαίας γραμμής δημιούργησαν οι Τσέριν, Πέρεθ, Μπακασέτας, ενώ στην επίθεση ξεκίνησαν δεξιά ο Μαντσίνι, αριστερά ο Μπερνάρντ και στην κορυφή ο Γερεμέγεφ αντί του ανέτοιμου Ιωαννίδη.

Πιο δραστήριος στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός, δημιούργησε προϋποθέσεις να προηγηθεί, κυρίως λόγω της καλύτερης λειτουργίας του στη μεσαία γραμμή, αλλά και των κινήσεων του επικίνδυνου Μπακασέτα μεταξύ των δύο αμυντικών ζωνών.

Μόλις στο 4ο λεπτό Κάρμο και Τζολάκης κατάφεραν να σταματήσουν τον Γερεμέγεφ που βρέθηκε σε καλή θέση εντός περιοχής.

Νέα απόπειρα από τον Μπακασέτα να απειλήσει στο 10ο λεπτό, με το σουτ που επιχείρησε, ωστόσο, να βρίσκει σε ετοιμότητα τον Τζολάκη.

Δέκα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Μαντσίνι να ψάξει τις πιθανότητές του.

Στο 25′ διαδοχικά λάθη από Εσε και Ορτα στο χώρο του κέντρου επέτρεψαν την πάσα στον κενό χώρο με αποδέκτη τον Γερεμέγεφ, ο οποίος έφυγε από οριακή θέση, αλλά το πλασέ που επιχείρησε ήταν άστοχο σε φάση τετ α τετ.

Πέντε λεπτά αργότερα, προέκυψε η πιο καλή στιγμή του Ολυμπιακού με τον Ροντινέι να σεντράρει από δεξιά με προορισμό το κεφάλι του Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος δεν βρήκε τη μπάλα όπως θα ήθελε μόνος με τα αντίπαλα δίχτυα.

Η καλύτερη στιγμή του πρώτου μέρους για τους «πράσινους» ήταν στο 45′ με τον Μπακασέτα να πιάνει το σουτ από το ύψος της περιοχής έπειτα από στρώσιμο του Γερεμέγεφ, αλλά τη μπάλα να καταλήγει άουτ, ενώ έγλειψε και το δεξί δοκάρι μετά την σωτήρια παρέμβαση του Ρέτσου.

Οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με τον Ποντένσε να σουτάρει και τον Λοντίγκιν να απομακρύνει δύσκολα σε κόρνερ.

Πριν φτάσουν οι δύο ομάδες στην ανάπαυλα, ωστόσο, ο Ρίτσαρντς ανέτρεψε απρόσεκτα τον Μαντσίνι στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Μπακασέτα να εκτελεί εύστοχα στο 90+5′ για να ανοίξει το σκορ.

Με τον Ιμπόρα αντί του Καρβάλιο, μια κίνηση λογική κι αναμενόμενη, επέστρεψε στο τερέν ο Ολυμπιακός από την ανάπαυλα. Ο Μεντιλίμπαρ είχε τεράστια παράπονα από τη λειτουργία της μεσαίας του γραμμής και προχώρησε σε αυτή την κίνηση, με τον Ιμπόρα, μάλιστα, να δημιουργεί την πρώτη καλή στιγμή στο 50′, αλλά ο Ελ Καμπί σούταρε άστοχα στην εξέλιξη του αγώνα.

Πέντε λεπτά αργότερα, ο Ορτα έκλεψε τη μπάλα εκτός περιοχής από λάθος του Αράο, μπήκε στην περιοχή βρέθηκε στο έδαφος από την πίεση του Πέρεθ, αλλά διαιτητής και VAR δεν συμφώνησαν με τις διαμαρτυρίες των «ερυθρολεύκων» για πέναλτι.

Πάνω στο ανέβασμα των «ερυθρολεύκων» οι γηπεδούχοι κατάφεραν να βρουν και δεύτερο γκολ. Ο Χουάνκαρ πάσαρε εκτός περιοχής στον Μπερνάρντ κι εκείνος, κατάφερε να περάσει τη μπάλα με σουτ ακριβείας κάτω από τα πόδια του Ρέτσου για να τη στείλει στη δεξιά γωνία (59′).

Ζέλσον και Γιόβετιτς πήραν άμεσα εντολή να μπουν στο γήπεδο αντί Ορτα και Φορτούνη για μια τελευταία… ζαριά. Μεγάλη ευκαιρία με τον Ποντένσε στο 67′, έπειτα από εναλλαγή με τον Γιόβετιτς, αλλά το σουτ του Πορτογάλου από το ύψος της περιοχής έστειλε τη μπάλα να ακουμπήσει το δεξί δοκάρι και να φύγει άουτ.

Νέα απόπειρα του Ποντένσε λίγα λεπτά αργότερα, για έναν Ολυμπιακό που ανέβασε στροφές μετά τις αλλαγές, έστειλε ξανά τη μπάλα στην αγκαλιά του Λοντίγκιν.

Τρίτη και φαρμακερή από τον Ποντένσε κι ένα υπέροχο γκολ ανά Ζιοβάνι από τον Πορτογάλο που αρχικά ζάλισε τον Βιλένα εκτός περιοχής και στη συνέχεια με ένα ψηλοκρεμαστό πλασέ μείωσε το σκορ για να χειροκροτηθεί απ’ όλο το γήπεδο κι εκείνος να υποκλιθεί προς την εξέδρα!

Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από οκτώ λεπτά, προκειμένου αυτός ο εκπληκτικός ποδοσφαιριστής, ο Superman τσέπης του Ολυμπιακού να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το 2-2. Ελίχθηκε εκπληκτικά στο δεξί άκρο της επίθεσης, για να σεντράρει με το αριστερό και να δώσει την ευκαιρία στον Γιόβετιτς να φέρει με κεφαλιά το παιχνίδι στα ίσια (81′).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News