Ολυμπιακός: Τριπλό άγγιγμα τελειότητας, τριπλή επιστροφή από… Βερολίνο
Γουόκαπ, Μιλουτίνοφ και Πετρούσεφ έκαναν τη διαφορά στο ΟΑΚΑ, λίγες ημέρες αφότου όλοι τους ωσεί παρόντες στον ημιτελικό του φάιναλ φορ με τη Ρεάλ. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 1-0 επειδή υπερείχε στις ρακέτες παρά τις σημαντικότατες απουσίες του, ακόμα περισσότερο επειδή οι κόμπο γκαρντ του μοίραζαν ασίστ αβέρτα και δεν έκαναν το παραμικρό λάθος.
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο βδομάδες. Ελάχιστα πίσω, στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός ηττάται καθαρά από τη Ρεάλ, σε ένα ματς του οποίου δεν έχει ποτέ, ούτε για μία στιγμή τον έλεγχο.
Tρεις παίκτες του, τρεις από τις βασικότερες (ανεξαρτήτως αν ξεκινούν τα παιχνίδια) μονάδες του, δεν εμφανίζονται καν. Ωσεί παρόντες. Τόμας Γουόκαπ, 0/6 τρίποντα. Από αυτά που του έδιναν προκλητικά οι Μαδριλένοι. Και με αρκετά θεματάκια στην άμυνα. Φίλιπ Πετρούσεφ, ούτε οκτώ λεπτά συμμετοχής. Πέντε ποντάκια, ένα ριμπάουντ (…), χάσιμο των περισσότερων μονομαχιών κοντά στο καλάθι. Νίκολα Μιλουτίνοφ, το απόλυτο φάντασμα.
Στα μόλις δέκα δικά του λεπτά, ο Σέρβος σέντερ είχε μηδέν πόντους, διότι πήρε και… μηδέν προσπάθειες. Μηδέν ριμπάουντ, μηδέν τάπες. Στον πρώτο τελικό της Basket League, το μηδενικό του ήταν στα φάουλ που… δεν έκανε. Α, και στα λάθη στα οποία επίσης δεν υπέπεσε.
Το γράφαμε και την παραμονή του Game 1, σε έναν από τους τρεις μύθους για την επικείμενη σειρά. Μπορεί να κατεβαίνει δίχως Μουσταφά Φαλ και Μόουζες Ράιτ ο Ολυμπιακός, εντούτοις δεν έχει χάσει την ποσοτική υπεροχή του ακόμα στις φροντ λάιν. Όχι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Αριθμητικά, ναι, υστερεί.
Με τέτοιον Μιλουτίνοφ όμως, να έχει αγγίξει το νταμπλ-νταμπλ από το πρώτο ημίχρονο και να τελειώνει με ranking 31 σε ισάριθμα λεπτά, με τέτοιον Πετρούσεφ επίσης, οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν μέσα στις ρακέτες. «Διπλός» στο σκοράρισμα και ο έτερος Σέρβος, κομβικός στο χτίσιμο της πρώτης μεγάλης διαφοράς.
Στη δεύτερη περίοδο. Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα σε εκείνο το διάστημα στο «4». Δίπλα στον συμπατριώτη του, παρ’ ότι δεν υπήρχε άλλο κλασικό «πεντάρι» από πίσω… Στο τέλος του ντέρμπι, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και σε ομαδικό επίπεδο: 40-24 οι πόντοι από το «ζωγραφιστό», 21-7 από ανανεώσεις επιθέσεων! Υπέρ των θριαμβευτών της βραδιάς, φυσικά.
Οσο για τον Γουόκαπ, αυτός διέταξε σιωπή στο ΟΑΚΑ με την εμφάνισή του κυρίως μετά την ανάπαυλα. Και αμυνάρες και άψογη καθοδήγηση της παρέας του και καλάθια. Πολλά καλάθια. Οσα δεν έχει βάλει στα τρία τελευταία φάιναλ φορ, που λέει ο λόγος, όσα όμως βάζει στις επισκέψεις του στο ΟΑΚΑ, όπου εκτελεί με αξιοθαύμαστη ευστοχία.
Ναι, αυτός έβαλε και το μεγαλύτερο καλάθι του πρώτου τελικού. Από τη γωνία, πάνω που οι γηπεδούχοι είχαν μειώσει στο τρίποντο. Τρίποντο και ο ελληνοποιημένος πόιντ γκαρντ για το 62-56, στο +10 ο Ολυμπιακός εν ριπή οφθαλμού, στο τέλος τρίτης περιόδου. Η τρίτη επιστροφή του «τριφυλλιού» στο σκορ ήρθε πολύ αργά, οι νικητές δεν απειλήθηκαν καν.
Με 17 πόντους και 5 ασίστ για κανένα λάθος, ο Γουόκαπ πλησίασε το άριστα και ήταν ο πολυτιμότερος «ερυθρόλευκος». Από κοντά στο άγγιγμα της στατιστικής τελειότητας, ο αθόρυβος κύριος Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Για ποτέ έβαλε 16 πόντους, ελάχιστοι το πήραν χαμπάρι. Και από 3 ριμπάουντ και κλεψίματα, όπως και 4 ασίστ δαύτος.
Επίσης για κανένα λάθος! Όταν οι κινητήριοι μοχλοί σου, που έχουν παίξει για ώρα και μαζί, έχουν 9/0 στη σχετική αναλογία, απλά δεν χάνεις. Επαναλμβάνουμε πως σε λάθος δεν υπέπεσε ούτε ο «Μιλού». Με μόλις 7 στο σύνολο, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν δίκαια στο 89-84 και το 1-0.
Ο Παναθηναϊκός; Εφτασε… καθυστερημένα από το Βερολίνο στην Καλογρέζα. Το ξέρουμε, δεν είναι το πρώτο ματς που έδωσε μετά το φάιναλ φορ, ήταν ωστόσο το μακράν πιο απαιτητικό. Το ένα φάουλ που έκαναν οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν ουσιαστικά σε ολόκληρο το δεύτερο δεκάλεπτο (σ.σ: πριν του Λούκας Βιλντόσα 14’’ προ της ανάπαυλας), δείχνει πόσο… αλλού ήταν όλοι τους.
Ο Τούρκος τεχνικός ξανάκλεισε αδικαιολόγητα το ροτέισιον στους επτάμιση παίκτες (μισός ο Ιωάννης Παπαπέτρου των εννιά λεπτών και της ατολμίας να σουτάρει ελεύθερος, επειδή δεν του μπήκαν τα πρώτα σουτ), εκ του αποτελέσματος δεν του βγήκε η επιλογή να κόψει τον ψηλό Ολεκ Μπαλτσερόφσκι και να επαναφέρει στα ελληνικά πλέι οφ τον κοντό Βιλντόσα.
Κάτι πήγε να κάνει με το καουμπόικο σχήμα τριών γκαρντ (Σλούκας, Γκραντ, Ναν) και δύο «τεσσαριών» (Μήτογλου, Ερνανγκόμεθ), μα δεν… πρόκανε. Παρεμπιπτόντως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, 00:25 τη νύχτα, ο Παπαπέτρου είναι ακόμα μπροστά μας, στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Σουτάρει για πάνω από μισή ώρα, ελπίζοντας να ξαναβρεί το χέρι του στο παλιό του «σπίτι».
Στο ΣΕΦ, όπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας προειδοποιεί ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί κάλλιστα να κερδίσει, όπως και σε κάθε έδρα. Η πρώτη γεύση πάντως από την τελική σειρά, ήταν γλυκιά για τη δική του την ομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός: Με τη διαιτησία τα είχε ο Αταμάν και θυμήθηκε... το ποδόσφαιρο
- Μπαρτζώκας: «Πρέπει να ξεχάσουμε αμέσως τι έγινε - Ο Παναθηναϊκός παίζει με μεγάλη αυτοπεποίθηση»
- Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η πρώτη αντίδραση του Γιαννακόπουλου μετά τον χαμένο πρώτο τελικό
- Παπανικολάου: «Ετσι όπως είναι οι δύο ομάδες, δεν υπάρχουν έδρες»
- Μπαρτζώκας: «Οι παίκτες έδειξαν την ποιότητά τους - Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει σε κάθε έδρα»