Εθνική Ελλάδας: Από το Κατοβίτσε στο… «πάνω στην ώρα»
Οι Βασίληδες Χαραλαμπόπουλος και Τολιόπουλος επιβεβαίωσαν ότι μπορούν να βγουν μπροστά τώρα που χρειάζονται όσο ποτέ στην Εθνική. Τα πολλά τρίποντα, τα χαμένα ριμπάουντ και μερικές επισημάνσεις ακόμα από την πιο… δυνατή προπόνηση έως τώρα, έχοντας απέναντι την Πολωνία.
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται, κάθε άλλο παρά αισίως, από το τελευταίο μετάλλιο της Εθνικής Ελλάδας. Στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και δη στο Κατοβίτσε, όπου επικράτησε 57-56 στον μικρό τελικό της Σλοβενίας.
Αν και ο σημερινός ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Σπανούλης είχε μόλις 1/11 σουτ, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είχε βάλει στα καλάθια τους αντιπάλους του με 23 πόντους. Περιμένοντας σήμερα εναγωνίως την «black power», τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δηλαδή, ήταν δύο άλλοι Βασίληδες που βγήκαν μπροστά.
Πάνω στην ώρα, με τον Κώστα Σλούκα να έχει τεθεί νοκ άουτ στην περιφέρεια λόγω τραυματισμού και με τον Ιωάννη Παπαπέτρου το ίδιο στις θέσεις των φόργουορντ, ο Τολιόπουλος με τον Χαραλαμπόπουλο ηγήθηκαν επιθετικά στο 78-73 επί των… Πολωνών.
Δώδεκα πόντοι, δύο ασίστ, αλλά και τρία κλεψίματα από τον έναν σε λιγότερο από 17 λεπτά, αντίστοιχο 11-4-1 από τον άλλον σε 22’, χώρια τα 4 ριμπάουντ. Ο κόμπο φόργουορντ, που προέρχεται από καλές σεζόν στην Ιταλία, προσέφερε instant offense με τρία εύστοχα τρίποντα μέσα σε πέντε λεπτά στη δεύτερη περίοδο. Στο μοναδικό του άστοχο, που προηγήθηκε, η μπάλα μπήκε και βγήκε από το καλάθι. Αξιόπιστος spot shooter, ειδικά από τις γωνίες, αναμένεται να έχει ρόλο στο ροτέισιον και αφότου μπει στους αγώνες ο Κώστας Παπανικολάου.
O «Τολιό» της επίσης… καθυστερημένης έκρηξης (28 ετών, 27 ο «Χαραλαμπό») έβαλε επίσης τρία τρίποντα και αυτό για το 74-68, 3,07’’ πριν το τέλος, ήταν το πιο σημαντικό καλάθι στην οικονομία του πρώτου φιλικού – ή της πιο δυνατής προπόνησης, για να δανειστούμε την ατάκα του Σπανούλη την παραμονή του αγώνα. Με ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια και τόσες σημαντικές απουσίες, έτσι είναι…
Το «κλείδωμα» της επικράτησης ήρθε από την άμυνα, την οποία ο εθνικός εκλέκτορας επισήμανε ως βασικό χαρακτηριστικό του συνόλου που θέλει να παρουσιάσει. Με τρίποντο του Εϊ Τζέι Σλότερ στα 4,42’’, οι Πολωνοί πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής (71-68). Εκτοτε, ουσιαστικά δεν σταύρωσαν πόντο! Ξανασυνδέθηκαν με το καλάθι στα 16’’, όταν πια όλα είχαν κριθεί και η διαφορά είχε αποκτήσει διψήφια τιμή.
Η ασφυκτική άμυνα στην πρώτη γραμμή (και με επιτυχημένες αλλαγές στο φινάλε) λειτούργησε ικανοποιητικά, μετά την υποτονική πρώτη περίοδο των 27 πόντων παθητικό. Τους εξπέρ Τόμας Γουόκαπ και Νικ Καλάθη συνέδραμε ο ανάλογων… defensive χαρακτηριστικών Πάνος Καλαϊτζάκης, που βοήθησε και στην επίθεση. Οι δύο πρώτοι έδιναν ξανά και ξανά kick out πάσες, βρίσκοντας τους στημένους στην περιφέρεια συμπαίκτες τους και ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 11 τελικές πάσες.
Απέναντι σε μια ομάδα που προετοιμάζεται για το δικό της Προολυμπιακό τουρνουά στην Ισπανία και που προφύλαξε τον δικό της σταρ από το ΝΒΑ, τον (πόιντ) φόργουορντ Τζέρεμι Σόχαν των Σπερς, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ίσως ξένισε με τα -υπερδιπλάσια από δίποντα- σουτ τριών πόντων που επιχείρησε. Στο ημίχρονο ήταν τετραπλάσια (24 έναντι 6)!
Τα έδωσε όμως η πολωνική άμυνα, που έμεινε χαμηλά, και ο «Kill Bill» ήταν φανερό πως ζητούσε κατευθείαν εκτέλεση όταν κάποιος ήταν (δηλαδή… συνέχεια) μόνος. Το μακρινό σουτ δεν θα είναι το όπλο αυτής της ομάδας, όταν «μπει» ωστόσο ο Giannis και οι αντίπαλες άμυνες κλείνουν πάνω του, καλό θα είναι να μην υπάρχει δισταγμός ως προς την εκτέλεση από τα 6,75 μ.
Ο Μιχάλης Λούντζης, για παράδειγμα, περνάει επίσης στους διακριθέντες του παιχνιδιού, παρά τις 1/4 προσπάθειες από την άρκτο. Τα σουτ έγιναν υπό καλές προϋποθέσεις, μάλιστα όλη τη δουλειά την έκανε ο φευγάτος (;) από τον Ολυμπιακό γκαρντ όταν οι φιλοξενούμενοι προσπέρασαν 63-62. Τρίποντο, δύο ασίστ (αμέσως πριν, αμέσως μετά), καλές άμυνες, ίσως και ένα ισχνό προβάδισμα από τον Δημήτρη Μωραΐτη, με τον οποίο εικάζουμε πως διεκδικεί την πέμπτη θέση στους γκαρντ.
Γουόκαπ, Καλάθης, Τολιόπουλος και Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι σίγουροι για τη δωδεκάδα του μεγάλου ραντεβού στο διάστημα 2-7 Ιουλίου. Ο τελευταίος είχε 0/6 τρίποντα, μα όταν έρχεται η ώρα των επίσημων αγώνων με το εθνόσημο, συνηθίζει να τα βάζει όλα.
Ο χρόνος μοιράστηκε (κανένας δεν ίδρωσε πάνω από 23’), τα 11 επιθετικά ριμπάουντ που επιτρέψαμε στους παίκτες του Ιγκορ Μίλιτσιτς (τα περισσότερα στον συνονόματο γιο του) αποτελούν σίγουρα ένα αγκαθάκι, η ανυπαρξία inside game οφείλεται βέβαια και στην απουσία του Γιάννη, αλλά και του Κώστα Αντετοκούνμπο. Αν βρει πάλι ρυθμό επιθετικά ο ντεφορμέ Ντίνος Μήτογλου (1/7 εντός παιδιάς) και είναι πιο προσεκτικός αμυντικά και δη στα μπλοκ άουτ ο Γιώργος Παπαγιάννης, όλα θα είναι (ακόμα πιο) καλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ελλάδα-Πολωνία 78-73: Θετικό το πρώτο δείγμα, αλλά χρειάζεται δουλειά
- Κώστας Αντετοκούνμπο: Η ενόχληση και το σχόλιό του για την πιθανή ελληνοποίηση του Φαλ
- Ολυμπιακός παρασκήνιο: Το πλάνο για τον ελληνικό κορμό και η ελληνική ιθαγένεια του Φαλ
- Εθνική Ανδρών: Νοκ άουτ ο Σλούκας λόγω τραυματισμού - Ένα μήνα εκτός
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!