Γιώργος Χελάκης: Ο Αλόνσο θέλει, ο Παναθηναϊκός μπορεί;

Αντώνης Καρπετόπουλος: Το βασικό είναι η στήριξη στον Ντιέγκο Αλόνσο

Είναι σαφές με όσα είπε ο νέος κόουτς ότι ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει ν’ αλλάξει… δέρμα

Εχει συγκεκριμένη φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο ο Ντιέγκο Αλόνσο. Αλλωστε φρόντισε να μας διαφωτίσει ο ίδιος κατά την επίσημη παρουσίασή του. Ας συνοψίσουμε: πίεση ψηλά και κάθετο ποδόσφαιρο. Δηλαδή να γίνεται άμεση επίθεση, με τις πάσες να βγαίνουν μπροστά. Ελάχιστη σχέση μ’ αυτό που έπαιζαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Τον Αλόνσο δεν τον ενδιαφέρει η ατέρμονη κατοχή της μπάλας και το -με υπομονή- «χτίσιμο» των επιθέσεων. Το θέμα είναι αν στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα ’χει παίκτες που θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα νέα ζητούμενα.

Θυμίζω ότι οι «πράσινοι» ψάχνουν για δύο βασικούς εξτρέμ στις θέσεις των Μπερνάρντ, που έπαιζε περίπου ως μέσα αριστερά και Παλάσιος. Απ’ τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των δύο εξτρέμ, που πρόκειται να έρθουν, θα κριθεί κατά πολύ αν ο Παναθηναϊκός θα έχει τη μορφή που επιθυμεί ο προπονητής του.

Η πίεση ψηλά δεν αφορά μόνο τους τρεις της επίθεσης. Αφορά και τη μεσαία γραμμή. Το βλέπω λιγάκι δύσκολο να ανταποκριθεί σ’ αυτό το είδος ποδοσφαίρου ο Τάσος Μπακασέτας, που φυσικά ήρθε για ν’ αποτελέσει βασική επιλογή, όπως άλλωστε προκύπτει απ’ το κοστοβόρο συμβόλαιό του. Η πίεση κι η ένταση στο δεύτερο μισό του γηπέδου δεν συγκαταλέγονται στα γνωρίσματα του αρχηγού της Εθνικής ομάδας.

Είναι πολύ δύσκολο «να μάθεις νέα κόλπα σε γέρικο σκυλί». Ο Ντιέγκο Αλόνσο κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος απ’ τον Γιοβάνοβιτς. Κάνουμε τη σύγκριση με τον Σέρβο τεχνικό κι όχι με τον Φατίχ Τερίμ, διότι με τον Τούρκο προπονητή ούτε οι παίκτες, ούτε εμείς καταλάβαμε τι ακριβώς έπαιζε το «τριφύλλι».

Είναι σαφές με όσα είπε ο νέος κόουτς ότι ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει ν’ αλλάξει… δέρμα. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να έρθουν παίκτες με στοιχεία που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν απ’ το ρόστερ των «πρασίνων».

Θυμίζω ότι ούτε ο Μαξίμοβιτς φημίζεται για την ταχύτητα και την ένταση στο παιχνίδι του, αν και τα υπόλοιπα προσόντα του τον καθιστούν εντελώς ξεχωριστή περίπτωση.

Το κέρδος για τον Αλόνσο είναι ότι μετά τη σχετικά εύκολη κλήρωση για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, έχει μία σχετική άνεση χρόνου ώστε και να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες και να περιμένει για τις αφίξεις, που θα εξυπηρετούν το νέο αγωνιστικό πρόσωπο του Παναθηναϊκού. Σε κάθε περίπτωση, είναι οι παίκτες που θα έρθουν από εδώ και πέρα το «κλειδί» για να πετύχει η αγωνιστική μεταμόρφωση, την οποία σχεδιάζει ο Ντιέγκο Αλόνσο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News