Ολυμπιακός: Ολοι οι… Φουρνιέ που ψάχνει στο ΝΒΑ
Το ενδεχόμενο να προβεί στη μεγαλύτερη μεταγραφική του κίνηση με την απόκτηση γκαρντ-φόργουορντ κερδίζει έδαφος. Ποιες είναι λοιπόν για τον Ολυμπιακό (και όχι μόνο) οι περιπτώσεις σαν τον Εβαν Φουρνιέ; Ελεύθεροι NBAers, που να παίζουν και στο «2» και στο «3»; Ιδού 31 διαφορετικές!
O (καθαρός σούτινγκ γκαρντ) Τάιλερ Ντόρσεϊ βάζει και τυπικά πάλι τα ερυθρόλευκα, η δε ενεργοποίηση της προφορικής συμφωνίας με τον τραυματία (κόμπο γκαρντ) Κίναν Εβανς έχει ωριμάσει ως ιδέα στο μυαλό των ανθρώπων του Ολυμπιακού.
Με μειωμένες απολαβές, ο άτυχος γκαρντ της Ζαλγκίρις πλησιάζει στο λιμάνι κι έτσι το πιθανότερο είναι να προστεθεί ένας γκαρντ-φόργουορντ με αρετές σκόρερ στο ρόστερ. Να, ένας Εβαν Φουρνιέ για παράδειγμα. Αν όχι ο ίδιος ο 31χρονος Γάλλος, που είδε τους Πίστονς να μην εξασκούν την team option των 19 εκατ. δολαρίων για την επόμενη σεζόν, κάποιος άλλος ανάλογων θέσεων και χαρακτηριστικών.
Στην Ευρωλίγκα η σχετική αγορά είναι εξαιρετικά περιορισμένη (π.χ. ο Μάρκο Γκούντουριτς έχει συμβόλαιο με τη Φενερμπαχτσέ, ο -φευγάτος από την Παρτίζαν- Τζέιμς Νάναλι πάτησε τα 34 και προέρχεται από down χρονιά), σε εκείνη του ΝΒΑ οι λύσεις είναι περισσότερες. Περνάμε μάλιστα στην εποχή (από τις 30 Ιουνίου, βάσει του κανονισμού) που οι σύλλογοι της λίγκας μπορούν να διαπραγματευτούν με τους free agents άλλων συλλόγων – και να τους υπογράψουν από τις 6 Ιουλίου. Βιαστείτε!
Μιχάιλιουκ, Οσμαν και η… επόμενη πίστα
Δεν είναι μονάχα ο Φουρνιέ των 13,6 πόντων στη 12ετή θητεία του στο ΝΒΑ (και των 145 εκατομμυρίων που έχει βγάλει, έστω και με τους υψηλούς φόρους) που διαθέτει εξαιρετικό σουτ και ευρωπαϊκή εμπειρία, κυρίως μέσω της εθνικής του. Ελεύθερος -και πρωταθλητής με τους Σέλτικς- είναι κι ο Ουκρανός διεθνής, Σβι Μιχάιλιουκ, που έριξε πέρυσι πόρτα στον Παναθηναϊκό AKTOR. Eπαιξε στα μισά ματς της ρέγκιουλαρ σίζον και σε μόλις 10’ έβαζε 4 πόντους με 38,9% για τρεις.
Άλλος Ευρωπαίος ελεύθερος, ο Τσέντι Οσμαν. Περισσότερο «3» (ενίοτε και «4», κατά βάση πάντως περιφερειακός), ο Τούρκος των 6,8 πόντων στο Σαν Αντόνιο, επίσης με 38,9% τρ. (!), διανύει πτωτική πορεία, μα μπορεί να βρει κι άλλο συμβόλαιο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Αυστραλός πόιντ φόργουορντ Τζο Ινγκλς οδεύει προς τα 37 και την απόσυρση, πάντως στο Ορλάντο και σε 17 λεπτά μέσης συμμετοχής (4,4 π.) σούταρε με 43,5% από την άρκτο.
Μια και πιάσαμε τους… μη Αμερικανούς, ο Μπαχαμέζος Μπάντι Χιλντ δεν είναι ο παίκτης των 1/11 τριπόντων που είδαμε στο «Ακρόπολις». Είναι σουτέρ του 40% και των 15,5 πόντων στα οκτώ χρόνια του στο ΝΒΑ, άρα δεν σκέφτεται να το κουνήσει από κει – όπως κι ο αργός, μέτριος σουτέρ, αλλά τεχνικός και πολυσύνθετος Κάιλ Αντερσον, ο κλασικός σουτέρ και επίσης… Μπαχαμέζος Ερικ Γκόρντον (11 π. στα 35 του στο Χιούστον), ο έτερος βετεράνος Αλεκ Μπερκς (14,8 π. στα πλέι οφ με τους Νικς!), ο αμυντικός εξπέρ Μπρους Μπράουν (9,6 π., 2,7 ασ. στο Τορόντο)…
Δεν διαφαίνεται επιστροφή στην Ευρώπη για τον συνοδοιπόρο επί χρόνια του Φουρνιέ στους «μπλε» Νικολά Μπατούμ (5,5 π. με 40% στη Φιλαδέλφεια), που στα 35 του έχει φύγει από το «δυαροτριάρι» και πηγαίνει συχνότερα στο… «τεσσαροπεντάρι». Οι Τέιλεν Χόρτον-Τάκερ (10,1 π. στη Γιούτα, περισσότερο διεισδυτικός παρά σουτέρ) και Καμ Ρέντις (5,4 π. στους Λέικερς, καλύτερος αμυντικός από επιθετικός) δείχνουν στάσιμοι, αλλά και… μικροί για να αφήσουν από τώρα το ΝΒΑ.
Ο Γουόκερ, οι Μάθιους, το τρίο της Οκλαχόμα
Ο Μαλίκ Μπίσλι από την πλευρά του πλησιάζει τα 29, βολεύτηκε με το μίνιμουμ συμβόλαιο στο Μιλγουόκι και ψάχνει περισσότερα λεφτά, αφού δεν… αποζημιώθηκε με μεγάλη πορεία στα πλέι οφ για την οικονομική του θυσία. Εβαζε 11,3 πόντους με 41,3% για τρεις στη μέτρια χρονιά του, δεδομένα θα προσελκύσει ενδιαφέρον στην πατρίδα του ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ (που στην Ευρώπη θα ακουμπούσε το «3» σε χαμηλά σχήματα).
Εύκολα θα ερχόταν πέρυσι στην Ευρώπη με την κατάλληλη πρόταση ο Ντελάνο Μπάντον. Τώρα όμως προέρχεται από σεζόν 16,7 πόντων στο (ΟΚ, της πλάκας, κάνοντας tanking) Πόρτλαντ κι έτσι ο ύψους 2,03 μ. περιφερειακός πασπαρτού βάσιμα ελπίζει σε νέα δουλειά στις ΗΠΑ. Δεν είναι σουτέρ, έχει 29% από την άρκτο στην τριετία του στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη.
Εχει ακουστεί για τον Ολυμπιακό, περισσότερο όμως ως ευσεβής πόθος, ο Λόνι Γουόκερ. O 25χρονος γκαρντ-φόργουορντ έπεσε στους 9,7 πόντους (αλλά και στα 17’ από 23-25’) στο Μπρούκλιν ύστερα από μία διψήφια τριετία σε Σπερς και Λέικερς. Οντως παικταράς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χρειάζεται μια σούπερ γενναιόδωρη (sic) προσφορά για να κουνήσει βλέφαρο προς τα μέρη μας.
Πιο εφικτή η περίπτωση του Γκάρισον Μάθιους (4,9 π. με 44% τρ. στους Χοκς!), ο οποίος πλην μιας σεζόν στο Χιούστον (10 π. το 2021-22) περιορίζεται σε πολύ μικρούς ρόλους στο ΝΒΑ. Ο συνεπώνυμος (με δύο «t») Γουέσλι έχει φάει τα ψωμιά του στα 37 του. Εβαζε 3,1 πόντους, επίσης στην Ατλάντα πέρυσι ο βετεράνος «3 and D» πλάγιος.
Σε αυτές τις πλάγιες θέσεις παίζουν και οι Αϊζέια Τζο, Ααρον Γουίγκινς και Λίντι Γουότερς. Ολοι της Οκλαχόμα την περασμένη σεζόν! Κλασικός σουτέρ και πιο δύσκολη περίπτωση ο πρώτος (8,2 π. με 41,6% τρ.), υποτιμημένη περίπτωση που περνάει κάτω από τα ραντάρ ο δεύτερος (6,9 έως 8,3 π. στις τρεις σεζόν του εκεί, σε μόλις 18’ μέσης συμμετοχής – και με 49,1% τρ. πέρυσι). O Γουότερς (3,6 με 43,5%) μόλις μετακινήθηκε στο πλαίσιο ενός τρέιντ στους Γουόριορς, οι οποίοι σκέφτονται να εξασκήσουν την team option των 2,2 εκατ. δολαρίων για την προσεχή περίοδο.
Ο μπατζανάκης του Κάρι, οι… ευρωπαϊκές εμπειρίες
Eκτός από σύζυγος της αδερφής του Στεφ Κάρι, ο Ντέιμον Λι είναι γνωστός και για το καλό του σουτ. Δεν εμφανίστηκε πέρυσι λόγω μηνίσκου και μένει ελεύθερος από το Φοίνιξ, όπου πρόπερσι σημείωνε 8,2 πόντους με 44,5% από τη γραμμή των τριών πόντων! Λίγο προτού γίνει 32 ετών, δείχνει έτοιμος για Ευρώπη. Ο Τζαβόντε Γκριν (12, π. σε 9 αγ. στο Σικάγο) έπαιζε χρόνια στα μέρη μας και παρ’ ότι είναι ένας δυναμικός undersized -περισσότερο- φόργουορντ, σούταρε με 35-37% για τρεις στην τετραετία του με τους Μπουλς.
Ακόμα πιο κοντός (1,93 μ.), πιο… «τριατοτεσσάρι» από «δυαροτριάρι» και με ξεκίνημα επαγγελματικής καριέρας στην άγονη ευρωπαϊκή γραμμή (Αντβέρπ στο Βέλγιο), ο Τζα’Σον Τέιτ των 4,1 πόντων (από 9,1 πέρυσι και 11,8 πρόπερσι) στο ανερχόμενο Χιούστον. «Εργαλειάρα», μα κακός σουτέρ, όπως φαίνεται κι από το 29% από την άρκτο στην τελευταία διετία.
O Γκάρι Χάρις από αστέρι στο Ντένβερ (ξ)έπεσε στους 6,9 πόντους -και με πολλούς τραυματισμούς- στο Ορλάντο και θ’ αρχίσει να βολεύεται κι αυτός με τα μίνιμουμ οικονομικά στις ΗΠΑ. Ηδη το κάνει ο πιο… σκόρερ (και φόργουορντ, σπανίως πια κατεβαίνει στο «2») Τι Τζέι Γουόρεν, που εμφανίστηκε 11 φορές με τη Μινεσότα και είχε 3,7 ποντάκια σε 11 λεπτά. Πιο «τριαροτεσσάρι» είναι κι ο spot shooter από τις γωνίες (και καλός αμυντικός) Ρέτζι Μπούλοκ, που δεν βρήκε ρόλο στο Χιούστον (2,2 π.) ύστερα από μια καλή διετία στο Ντάλας.
O Τζάστιν Χόλιντεϊ της γνωστής οικογενείας είναι ο ορισμός του «δυαροτριαριού» και είχε 4 πόντους με 40,4% για τρεις σε 15’ στο Ντένβερ. Δείχνει ακμαίος στα 35 του. Ο 38χρονος Γκάρετ Τεμπλ (3,3 π. στο Τορόντο, 34,4% τρ. στην καριέρα του), αντιθέτως, έπρεπε να το είχε πάρει πιο νωρίς απόφαση να δοκιμάσει στην Ευρώπη.
Γεννηθείς στη Νιγηρία ο Τζος Οκόγκι, στα 26 του έχει εξελιχθεί σε παίκτη αμυντικών αποστολών και είχε 4,6 πόντους (μετά τους προπέρσινους 7,3) στο Φοίνιξ, με 31% από τη γραμμή του τριπόντου. Πέραν του «2» και του «3», ο Τσέχος Βιτ Κρέιτσι παίζει και στο «1», αν και δίμετρος και βάλε. Εκτοξεύτηκε από το 23,8 στο 41,2% στα τρίποντα με τους Χοκς, αλλά το σχετικό δείγμα είναι μικρό και εκείνα τα 6/6 κόντρα στους Μπουλς μάλλον παραπλανητικά. Free agent είναι κι ο 28χρονος Ντίλαν Γουίντλερ, που αποφοίτησε με 43% από το Μπελμόντ, αλλά την τελευταία διετία κατέγραψε 20 ολιγόλεπτες εμφανίσεις σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Στην Αθήνα ο Ντόρσεϊ για να ολοκληρώσει την επιστροφή του στον Ολυμπιακό
- Εβάν Φουρνιέ: Τα 145 εκατομμύρια και η... ευρωπαϊκή προοπτική ενός αστέρα του NBA
- Ολυμπιακός: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2026 κι έκανε ρεκόρ
- Σάσα Βεζένκοφ: Στους Ράπτορς με ανταλλαγή
- Μπαχάμες-Ελλάδα 75-102: Πειστικότατη με Γιάννη και Μήτογλου