Σάσα Βεζένκοφ: Τα ρεκόρ καριέρας στη EuroLeague και η ακραία ανοδική πορεία

Η απίθανη βελτίωση του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ευρώπη για χάρη του Ολυμπιακού.

Λίγοι παίκτες έχουν καταφέρει να σημειώσουν μία τόσο ανοδική πορεία όσο αυτή του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στον Ολυμπιακό έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του για τις ΗΠΑ ως MVP της EuroLeague.

Μία ματιά στην καρτέλα στατιστικών του Βούλγαρου φόργουορντ, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση. Για μία μεταγραφή του 2018, που εξελίχθηκε σε μία από τις εξυπνότερες κινήσεις της εποχής των Αγγελόπουλων στον Ολυμπιακό.

Ο παίκτης των 3.8 πόντων της πρώτης σεζόν, έγινε παίκτης των 7, αργότερα σημαντική μονάδα των 11.5, σκόρερ ολκής με 13.8 και στην τελευταία του χρονιά MVP με 17.6 και 29αρα στον τελικό της EuroLeague.

Η… απογείωση ήρθε, βέβαια, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος τον πίστεψε από την πρώτη στιγμή και τον πήρε… από το χέρι στο ταξίδι του από τη θέση του ρολίστα, σε αυτή του βασικού επιθετικού «όπλου». Τώρα ετοιμάζονται να ανταμώσουν ξανά και ο 29χρονος – πλέον – Σάσα, στοχεύει σε ακόμα μία σεζόν βελτίωσης, σα να μην πέρασε μια μέρα.

Οι μεγάλες βραδιές

Από το 2021 και μετά έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα ρεκόρ της καριέρας του Σάσα Βεζένκοφ στη EuroLeague, με μοναδική εξαίρεση αυτό… των φάουλ, που έχει ημερομηνία το 2015, όταν και φορούσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Το ρεκόρ πόντων του, στέκει από τον Μάρτη του 2021, στη… μεταβατική σεζόν του Ολυμπιακού και στην πρώτη «γεμάτη» της νέας εποχής Μπαρτζώκα. Οι «ερυθρόλευκοι» δοκιμάζονταν στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα και το… κοντέρ του Βούλγαρου φόργουορντ σταμάτησε στους 31, χαρίζοντας μάλιστα τη νίκη στην ομάδα του με 84-80. Εκείνη τη βραδιά, έσπασε και τα τότε ρεκόρ του στα τρίποντα (6), στα κλεψίματα (3) και στην αξιολόγηση (41) .

Το 41 του Index rating, πάντως, κατάφερε να το σπάσει ενάμιση χρόνο αργότερα στην ίδια χώρα, αλλά σε άλλη πόλη. Στο Μόναχο, κόντρα στη Μπάγερν. Πέτυχε 20 πόντους, κατέβασε 13 ριμπάουντ, έδωσε 4 ασίστ και κέρδισε 8 φάουλ, που τον έφτασαν στον αριθμό – ρεκόρ, 43, στο σύστημα αξιολόγησης.

Έναν μήνα νωρίτερα, ο Σάσα είχε σπάσει το ρεκόρ του στα ριμπάουντ. Εκείνη τη φορά σε εντός έδρας αγώνα, όταν ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε και νίκησε τη Ζαλγκίρις του… μπροστάρη, Ίγκνας Μπραζντέικις, που – για την ιστορία – είχε σκοράρει 21 πόντους. Ο Σάσα μάζεψε 14 ριμπάουντ (11 αμυντικά, 3 επιθετικά)  και μαζί με τους 23 του πόντους, έκανε μία ακόμα εμφάνιση… MVP.

Τον Νοέμβρη του 2022, ο Βεζένκοφ έσπασε το… πικρότερο των ρεκόρ του, όταν έδωσε 7 ασίστ στο καλύτερο – δημιουργικά – βράδυ του, χωρίς να καταφέρει όμως να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του, η οποία είχε ηττηθεί εντός έδρας από τη Βαλένθια.

Ακόμη ένα μεγάλο βράδυ του Σάσα, τον Δεκέμβρη του 2021, κόντρα στην Ούνικς, τελείωσε με ένα προσωπικό ρεκόρ. Ο Βούλγαρος είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε νίκη στην παράταση με μία συνολικά εξαιρετική εμφάνιση, καταγράφοντας 5 κλεψίματα στην άμυνα, επίδοση που μέχρι σήμερα αποτελεί το προσωπικό του ρεκόρ.

Τι είπαμε νωρίτερα για το πικρότερο ρεκόρ των ασίστ; Διαγράψτε το! Το προσωπικό ρεκόρ του Σάσα σε επιτυχημένα δίποντα, πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαϊου του 2023. Δηλαδή, εκείνη τη δύσκολη νύχτα της ήττας του Ολυμπιακού από τη Ρεάλ στον τελικό της EuroLeague. Έβαλε 9 καλάθια μέσα από τα 6,75μ. και οδήγησε την ομάδα, η οποία όμως δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την εμφάνιση του αγωνιστικού της ηγέτη…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News