Παρίσι 2024: Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος και Καθολική Εκκλησία «αναθεματίζουν» την Τελετή Έναρξης!

Διαβάστε τις ανακοινώσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου όσο και της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή (26/07), έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ανά τον κόσμο, με κύριο σημείο αιχμής την «παρωδία» του Μυστικού Δείπνου, που «ένωσε» έστω και άτυπα Ορθόδοξους και Καθολικούς όσον αφορά το «ανάθεμά» της. Τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όσο και η Γαλλική Καθολική Εκκλησία, καταδίκασαν το συγκεκριμένο δρώμενο, ορίζοντάς το ως προσβολή προς τη Χριστιανοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων συνανθρώπων μας από κάθε γωνία της υφηλίου και η τελετή έναρξής τους έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς προσφέρεται για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της διοργανώτριας χώρας και τη διάχυση θετικών μηνυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με πολλή θλίψη παρακολουθήσαμε να προβάλλονται, κατά τη διάρκεια της τελετής στο Παρίσι, προσβλητικές παραστάσεις για τον Χριστιανισμό και το ιερό Ευαγγέλιο, αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ο οποίος αναγνωρίζει το δικαίωμα της πίστης και του σεβασμού στα θρησκευτικά σύμβολα.

Οι εικόνες αυτές όχι μόνο δεν ελάμπρυναν την τελετή αλλά την αμαύρωσαν. Δεν είναι πρόοδος η βλασφημία προς τον Θεό, ούτε δικαίωμα η προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των συνανθρώπων μας. Η αυθόρμητη έκφραση αποστροφής και αποδοκιμασίας από πλευράς του κόσμου, ευελπιστούμε ότι έστειλε ένα αρκούντως ηχηρό μήνυμα στους ιθύνοντες και αποτελεί πηγή ελπίδας για αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον».

Τι αναφέρει με τη σειρά της η Γαλλική Καθολική Εκκλησία:

«Ενόψει των αγώνων του Παρισιού το έργο «Ιερά Παιχνίδια» έχει κινητοποίησει για σχεδόν τρία χρόνια πολλούς Καθολικούς που συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τον αθλητικό ενθουσιασμό γύρω από τους αγώνες του Παρισιού, ένα υπέροχο γεγονός που διοργανώνει η χώρα μας.

Την περασμένη εβδομάδα, με χαρά διοργανώσαμε και την εναρκτήρια λετιουργία της Ολυμπιακής εκεχειρίας παρουσία πολλών θρησκευτικών, πολιτικών και αθλητικών προσωπικοτήτων.

Πιστεύουμε ότι οι αξίες και οι αρχές που εκφράζονται και διαδίδονται από τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες συμβάλλουν σε αυτή την ανάγκη για ενότητα και αδελφότητα που τόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις όλων, γύρω από τον αθλητισμό που μας ενώνει και παράγει την ειρήνη στα έθνη και τις καρδιές τους.

Η τελετή έναρξης χθες, προσέφερε σε όλον τον κόσμο υπέροχες στιγμές ομορφιάς, χαράς, πλούσιες σε συναισθήματα παγκοσμίως.

Όμως, δυστυχώς, η ίδια τελετή περιλάμβανε και σκηνές χλευασμού του Χριστιανισμού για τις οποίες λυπούμαστε βαθιά.

Ευχαριστούμε τα μέλη άλλων θρησκειών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Σήμερα, σκεφτόμαστε ολους τους χριστιανούς σε όλες τις ηπείρους του κόσμου που πληγώθηκαν από αυτές τις σκηνές. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ολυμπιακή γιορτή εκτείνεται πέρα από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις λίγων καλλιτεχνών.

Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη ανθρώπινη δραστηριότητα που ευφραίνει βαθιά τις καρδιές των αθλητών και των θεατών.

Ο Ολυμπισμός είναι ένα κίνημα που υπηρετεί την πραγματικότητα της ενότητας και της αδελφότητας. Θέση στον αγωνιστικό χώρο ας φέρει η αλήθεια, η παρηγορία και η χαρά σε όλους».

Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου 

Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για το θέμα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Όλα αυτά είναι άξια απόλυτης περιφρόνησης».

Πηγή: dailypost.gr

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News