Παρίσι 2024: Πονεμένες ιστορίες, αλλά ο Σπανούλης δεν ξεχνά!
Η Εθνική Ελλάδας έκανε το «4 στα 4» ως προς τις προκρίσεις σε προημιτελικά στις Ολυμπιακές της παρουσίες, πλέον πάει και για την πρώτη σε ημιτελική φάση. Η συντριβή από τη Λιθουανία των Σαμπόνις-Μαρτσουλιόνις, η διπλή πίκρα από την Αργεντινή, ο «Kill Bill» που θυμάται καλά – και δη από… Γερμανία.
Πιστή στην παράδοση που η ίδια έχει δημιουργήσει σε κάθε Ολυμπιακή της συμμετοχή, με διάθεση εν έτει 2024 να πετύχει για πρώτη φορά και την απόλυτη υπέρβαση.
Ο λόγος για την Εθνική Ελλάδας, που τρέχει με «4×4» στη Γαλλία και φτάνει από τη Λιλ στο Παρίσι για να ταρακουνήσει για τα καλά τα πράγματα στο τουρνουά καλαθοσφαίρισης των Ολυμπιακών Αγώνων. Χάρη και στη νίκη των Σέρβων επί των Νοτιοσουδανών με διαφορά μεγαλύτερη των δύο πόντων, χάρη πρωτίστως στη δική της -κάτι παραπάνω από- ευπρόσωπη παρουσία, η «Επίσημη αγαπημένη» βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα και μετά την τελετή έναρξης.
Τέταρτη συμμετοχή στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη, τέταρτη πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες. Στους «4», ωστόσο, δεν έχει φτάσει ποτέ. Η Γερμανία είναι το μεγάλο φαβορί στον προημιτελικό της 6ης Αυγούστου, κυρίως επειδή στο… παρόν εμφανίζεται τρομερά δυνατή, ικανή ενδεχομένως να κοιτάξει στα μάτια και αυτή την Team USA, που έχει κατεβάσει ό,τι καλύτερο διαθέτει.
Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, από την πλευρά της, καλείται να ξορκίσει το σχετικό ελληνικό παρελθόν – και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός το δικό του, διότι δεν έχει ξεχάσει εκείνο το άστοχο τρίποντο με την «αλμπισελέστε»…
1996: Στα σαγόνια των Λιθουανών
Με φρέσκο ακόμα τον θρίαμβο του 1987 και τον νέο ευρωπαϊκό τελικό το 1989, η Εθνική παρέμενε κοντά στην κορυφογραμμή στο πρώτο μισό των ‘90s. Στην Ατλάντα πήρε το Ολυμπιακό βάπτισμα μέσω της πορείας της στο Ευρωμπάσκετ ’95, στο νεότευκτο ΟΑΚΑ.
Η τέταρτη θέση, με ήττα 73-68 από την Κροατία στον μικρό τελικό, είχε θεωρηθεί αποτυχία. Τέταρτοι είχαμε τερματίσει και στην ίδια διοργάνωση του 1993, με συντριβή 99-59 στο τελευταίο ματς και θύτες και τότε τους «χρβάτσκι». Ενδιάμεσα, στο Μουντομπάσκετ ’94; Μα φυσικά τέταρτοι, χάνοντας από την Κροατία (78-60).
Στους Ολυμπιακούς του ’96 καταταγήκαμε (για πρώτη φορά, θα ακολουθούσαν κι άλλες) πέμπτοι, επικρατώντας των Κίνας και Βραζιλίας μετά το… non show με τη Λιθουανία. To 103-62 της Αυστραλίας στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου (με ελληνικό ρεκόρ 3-2) δεν χτύπησε καμπανάκι κι έτσι η «Λιέτουβα» σάρωσε με 99-66 στον προημιτελικό, έχοντας καθαρίσει από το ημίχρονο. Το σκορ ήταν 45-19!
Σαρούνας Μαρτσουλιόνις (16 π.), Αρτούρας Καρνισόβας, Ρίμας Κουρτινάιτις (από 15) και Αρβιντας Σαμπόνις βρήκαν απέναντί τους μόνο τον… Γιώργο Σιγάλα των 18 πόντων και 5 ασίστ. Εκτός κλίματος αγώνα έμειναν οι ήρωες του ’87 (Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου), ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Νίκος Οικονόμου και οι υπόλοιποι εκλεκτοί του Μάκη Δενδρινού.
2004: «Πρώτη» Σπανούλη, πίκρα με Σκόλα
Συμμετέχοντας ως οικοδεσπότες των Ολυμπιακών, το 2004 προερχόμασταν και από την πέμπτη θέση του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας το προηγούμενο έτος. Ε, πέμπτοι και στους Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στο κλειστό του Ελληνικού και σε εκείνο των… ταιριαστών για την περίσταση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Πάλι ρεκόρ 3-2 στον (κατά σύμπτωση πάλι 2ο) όμιλο των έξι ομάδων, αποκλεισμός εκ νέου στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι. Εχοντας χάσει καθαρά από την Ισπανία, στον πόντο από την Ιταλία και έχοντας πάρει η ίδια με οριακό τρόπο δύο ματς, η Αργεντινή μας έκλεισε το σπίτι: 69-64 η παρέα των Μάνου Τζινόμπιλι και Φαμπρίσιο Ομπέρτο (από 13 π.), παρά το ελληνικό 21-7 της δεύτερης περιόδου.
Το +11 έγινε -5, τα καλάθια έμπαιναν με το σταγονόμετρο στο δεύτερο ημίχρονο, το τρίποντο του Φραγκίσκου Αλβέρτη για την ισοφάριση (9’’ πριν το τέλος) αλλοιώθηκε από τον Λουίς Σκόλα. Στα 35’’ ο πρώτος μας σκόρερ, Νίκος Χατζηβρέττας (με 12 π., όχι κάτι το φοβερό), είχε μειώσει με σουτ τριών πόντων σε 65-64, αναπτερώνοντας πρόσκαιρα τις ελπίδες.
Είχε αγωνιστεί ελάχιστα κι ο 22χρονος ρούκι -στην Εθνική Ανδρών- γκαρντ, που συμπλήρωνε τη δωδεκάδα. Βασίλη Σπανούλη τον έλεγαν… Εχοντάς τον παράλληλα παίκτη και στο Μαρούσι, ο Παναγιώτης Γιαννάκης (που είχε μόλις επιστρέψει και στον εθνικό πάγκο) τον προτίμησε αντί του ηγέτη το ’96, Σιγάλα, δίνοντάς του και το ίδιο νούμερο. Το 8. Δεν έγιναν αγώνες κατάταξης, με συνολικό ρεκόρ 4-3 η Ελλάδα κατετάγη πάλι πέμπτη.
2008: Αχ, αυτό το τρίποντο…
Η ομοιότητα με την τρέχουσα πορεία της Εθνικής είχε να κάνει το 2008 με το ότι είχαμε φιλοξενήσει Προολυμπιακό τουρνουά. Περάσαμε στην τελική φάση των Αγώνων, περάσαμε και από τον όμιλο, διαλύοντας μάλιστα (καλή ώρα) τη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι με 87-64, για να πέσουμε πάλι πάνω σε αργεντίνικο τοίχο…
Οι «μπλάνκος» έβγαλαν ουσιαστικά όλο τον προημιτελικό με έξι (αλλά τι…) παίκτες, ειδικά ο Κάρλος Ντελφίνο σεληνιάστηκε. Στην έναρξη της τέταρτης περιόδου, ο 42χρονος γκαρντ-φόργουορντ που προ ημερών ανανέωσε (ως παίκτης!) στην Μπενεντέτο της ιταλικής Α2, σημείωσε 15 συνεχόμενους πόντους. Στο τέλος της, ήταν ένας άλλος γεννηθείς τον Αύγουστο του 1982 που αστόχησε από τα 6,75 μ.
Ο Βασίλης Σπανούλης πάτησε γερά, σηκώθηκε από την κορυφή, μα αστόχησε μπροστά από τον συνομήλικό του 3’’ πριν τη λήξη. Το 80-78 της ομάδας του Ντελφίνο (23 π.) και του Τζινόμπιλι (24) παρέμεινε, με το νταμπλ-νταμπλ του Αντώνη Φώτση (17 και 10 ρ.) να πηγαίνει στράφι και τον «Kill Bill» να μένει στους 9 πόντους με 0/3 από την άρκτο.
Κόντρα στη «νατσιοναλμάνσαφτ», νωρίτερα στο τουρνουά, ο νυν ομοσπονδιακός κόουτς είχε κάνει ματσάρα με 23 πόντους και 5 τελικές πάσες. Αν και πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2005 και φιναλίστ του Μουντομπάσκετ 2006, η Ελλάδα δεν κατάφερε να μπει σε Ολυμπιακή τετράδα ούτε στο Πεκίνο. Εμεινε πέμπτη, έχοντας καλύτερο συνολικό γκολ αβερέιτζ από την Κροατία του επίσης 3-3. Μιλώντας 16 χρόνια αργότερα στους δημοσιογράφους την παραμονή του ταξιδιού στη Γαλλία, ο Σπανούλης ενημέρωσε στο κλειστό του Περιστερίου ότι δεν έχει ξεχάσει εκείνο το δικό του άστοχο σουτ τριών πόντων…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Σερβία - Νότιο Σουδάν 96-85: Η Ελλάδα στους «8» κόντρα στη Γερμανία
- Παρίσι 2024: Οι αντίπαλοι της Εθνικής και το μονοπάτι μέχρι τον τελικό
- Εθνική Ελλάδος: Οι Γερμανοί... ξανάρχονται πιο δυνατοί από ποτέ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του