Παρίσι 2024, Εθνική Ανδρών: Α(λφα) για την ελληνική απάντηση, την αυταπάρνηση!

Greece δεν είναι μόνο ο Γιάννης και οι «μπούμερς» το κατάλαβαν. Το Νότιο Σουδάν, που οι μισοί του παίκτες μεγάλωσαν στην Αυστραλία (!), απειλεί να αποκλείσει την Εθνική Ελλάδας. Το καθήκον της πάντως, έστω κι όχι στον απόλυτο βαθμό, το έκανε. Στην πιο γεμάτη, την καλύτερη εμφάνισή της στη Λιλ.

Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ της κρίσιμης αναμέτρησης, βρήκαν… τον τρόπο οι Αυστραλοί να την προαναγγείλουν μέσω της επαγγελματικής τους λίγκας, του ολοένα και πιο δυνατού NBL. «Australia vs Giannis», έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ευκρινώς διαγραμμισμένο το Greece κάτω από το μικρό όνομα του Αντετοκούνμπο.

Αν κάτι διαγράφτηκε πάνω στο παρκέ του «Πιέρ Μορουά», ήταν (στο συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα) η Αυστραλία και η όποια ανωτερότητά της. Από «άλφα» ξεκινάει και η τελευταία, μα… δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ιδιο είναι το αρχίγραμμα της απάντησης, που έδωσε η Εθνική Ελλάδας στους απανταχού λάτρες της μουρμούρας. Ιδιο είναι της άρνησης να υποταχτεί στη δεινή βαθμολογική της θέση. Της αυταπάρνησης που έβγαλαν οι παίκτες της. Και όχι μόνο ο Giannis!

Η τρίτη (παρουσία της Εθνικής) ήταν και η φαρμακερή στον 1ο όμιλο. Στην πρεμιέρα, τον σούπερ σταρ των Μπακς συνέδραμε μονάχα ο Κώστας Παπανικολάου. Οι δυο τους 16/25 σουτ, οι υπόλοιποι 7/34… Στο δεύτερο ματς η επιθετική του συμπαράσταση άκουγε μόνο στο όνομα «Βασίλης Τολιόπουλος». Οι δυο τους 17/25 σουτ, οι υπόλοιποι 14/45…

Στη δίχως αύριο αναμέτρηση με τους «μπούμερς», ήρθε ο απαραίτητος συντονισμός. Σε όλα τα επίπεδα: τέσσερις διψήφιοι παίκτες στο σκοράρισμα, με τον «Τολιό» να το πιάνει από κει που το άφησε με την Ισπανία και τους Τόμας Γουόκαπ και Ντίνο Μήτογλου να εμφανίζονται επιτέλους στο τουρνουά. Και 31 πόντους οι δυο τους και καλές άμυνες. Εικοσάρι στο ranking ο ένας, 18άρι ο άλλος.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έσταξε ένα τεράστιο τρίποντο, την πρώτη φορά που κόλλησε η παρέα του στο δεύτερο ημίχρονο, σταματώντας πεντάλεπτη αφλογιστία. Ο Νικ Καλάθης έβαλε και εκτελεστικά μερικά λιθαράκια, σφίγγοντας τα δόντια και παίζοντας παρά τις ενοχλήσεις στα πλευρά. Οσο για τους Κώστα Παπανικολάου και Πάνο Καλαϊτζάκη, των 0/7 συνολικά σουτ, αποτέλεσαν τη ζωντανή απόδειξη ότι οι αριθμοί, τουλάχιστον εκείνοι των επιθετικών δεικτών, ενίοτε ψεύδονται.

Ο αρχηγός έπεσε από το ξεκίνημα στο μαρκάρισμα του κινητήριου μοχλού των «Aussies», Τζος Γκίντι, και τον κράτησε επίσης δίχως καλάθι (και δίχως ασίστ, αυτό κι αν ήταν απίστευτο) στο πρώτο μέρος! Στο τέλος ο νέος σταρ των Μπουλς και των 36 πόντων νωρίτερα στο τουρνουά, είχε 2/9 εντός παιδιάς. Πώς λέγεται η «απότομη προσγείωση» με αυστραλιανή προφορά; Ο δε νεαρός αμυντικός εξολοθρευτής ίδρωσε επτάμισι λεπτάκια και έκανε τρία κλεψίματα (!), βγάζοντας ακόμα περισσότερες άμυνες.

Είδατε πουθενά να αναφέρεται ο Αντετοκούνμπο; Προφανώς ήταν για πολλοστή φορά ο κορυφαίος, μα οι 34+27 πόντοι του έγιναν 20. Οι 17x2 εντός παιδιάς προσπάθειές του έγιναν μόλις 11, το 31+32 στην αξιολόγηση έγινε 26. Ναι, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη κέρδισε 77-71 επειδή στηρίχτηκε σε πολλούς και όχι στον συνήθη έναν.

Επιπλέον, διόρθωσε κάμποσα από τα κακώς κείμενα των δύο πρώτων αγώνων. Μεγαλύτερη η διάρκεια στην καλή απόδοση, πλήρης αντιστροφή των εφιαλτικών δεύτερων δεκαλέπτων (ο Καναδάς είχε πάρει διψήφια διαφορά στην ανάπαυλα, η «ρόχα» το γύρισε με επιμέρους 28-13 στο ίδιο διάστημα) με ελληνικό 28-12, έλεγχος των ριμπάουντ (με σημαντική βοήθεια από τον Γιώργο Παπαγιάννη των 7, σε μόλις 8’), πιεστική άμυνα, αποτελεσματικότητα. Στο πρώτο ημίχρονο τα «γαλανόλευκα» δίποντα ήταν 16/21 (έναντι 9/23) και οι πόντοι από αντίπαλα λάθη σχεδόν τετραπλάσιοι (15-4).

Η τέλεια εμφάνιση εύλογα δεν συνεχίστηκε για πολύ, μα η Εθνική άντεξε – κι ας μην πήρε το πολυπόθητο +8, να ξεμπερδεύει. Θα περιμένει να συμβεί το… πιο φυσιολογικό, στο αυριανό ματς της Σερβίας με τη… δεύτερη Αυστραλία του Ολυμπιακού τουρνουά. Να κερδίσει η πρώτη, το μεγάλο φαβορί, με τουλάχιστον τρεις πόντους διαφορά. Οι πέντε από τους δώδεκα εκλεκτούς του Ρόαγιαλ Αϊβι στο Νότιο Σουδάν, είναι μεγαλωμένοι στην Αυστραλία!

Τα παιδιά τού (εμφυλίου στο σκέτο Σουδάν, μέχρι να γίνει η διάσπαση) πολέμου βρήκαν με τις φαμίλιες τους στέγη κι έστησαν το βιος τους σε άλλα κράτη. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, down under. Εκεί όπου αυτή την εποχή έχουν χειμώνα.

Για την Εθνική Ελλάδας, το πράγμα ζέστανε ξανά. Για τα καλά. Ο,τι κι αν γίνει, η παρουσία της (και) επί γαλλικού εδάφους και παρά τα φάλτσα των δύο πρώτων παιχνιδιών, απέναντι σε μια πολύ ποιοτικότερη και μια πιο κωλοπετσωμένη ομάδα, κρίνεται θετική. Πάντως ο απολογισμός (άλλη μια λέξη από «α»), καλό θα ‘ναι να αργήσει λίγο ακόμα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News