Σταύρος Γεωργακόπουλος: Το ντεμπούτο Στάμενιτς φανέρωσε και το πλάνο

Το πρώτο και σημαντικότερο, συγκριτικά με όσα είχαμε δειτο προηγούμενο διάστημα, ήταν ότι ο Νεοζηλανδός βρίσκεται στο μυαλό του Βάσκου τεχνικού ως βασική επιλογή.

Εδώ και λίγες μέρες έχει επανέλθει στον εντατικό ρυθμό των προπονήσεων ο Μάρκο Στάμενιτς. Το νέο  απόκτημα των «ερυθρολεύκων», που πάτησε το πόδι του στον Πειραιά μέσω Νότιγχαμ, βρέθηκε ξαφνικά χθες στην αρχική ενδεκάδα.

Γράφαμε και χθες σ’ αυτήν εδώ τη γωνιά της SportDay ότι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, όσο κι αν θέλει να κρυφτεί, θα φανερώσει κάποια απ’ τα πλάνα της ενδεκάδας για τη νέα περίοδο. Το πρώτο και σημαντικότερο, λοιπόν, συγκριτικά με όσα είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι ο Νεοζηλανδός βρίσκεται στο μυαλό του Βάσκου τεχνικού ως βασική επιλογή.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι τον τοποθέτησε δίπλα στον Εσε, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες επέστρεψε απ’ τη Γαλλία, όπου αγωνίστηκε με την ολυμπιακή ομάδα της Αργεντινής. Το είχαμε επισημάνει εδώ και μέρες ότι απ’ το χθεσινό φιλικό με τη Φόρεστ θ’ άρχιζε και το μοντάρισμα της ενδεκάδας, έστω κι αν ο κόουτς δεν θέλησε να ανοίξει όλα τα… χαρτιά του. Ακόμη κι έτσι, όμως, φανέρωσε αρκετές απ’ τις σκέψεις του.

Είδαμε για παράδειγμα, ότι  στηρίζει στην πράξη τον πιτσιρικά Αποστολόπουλο, τον οποίο ξεκίνησε στην ενδεκάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει σταματήσει το τελευταίο διάστημα η κουβέντα γι’ απόκτηση άλλου αριστερού μπακ πίσω απ’ τον Ορτέγκα. Στην καρδιά της άμυνας, το δίδυμο που διάλεξε η τεχνική ηγεσία, ήταν αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι. Δηλαδή τον Ιταλό Πιρόλα δίπλα στον Παναγιώτη Ρέτσο.

Αρέσουν και οι δύο στον «Μέντι», θεωρεί ότι αλληλοσυμπληρώνονται, άρα δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τους δούμε παρέα στις θέσεις των στόπερ στα περισσότερα παιχνίδια της σεζόν που ξεκινά. Για τον Τσικίνιο ο κόουτς έχει καταλήξει από πέρυσι ότι τον προτιμά πίσω απ’ τον σέντερ φορ κι υπάρχει εξήγηση. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να βοηθήσει αμυντικά ως επιπλέον χαφ, ενώ διαθέτει και την ποιότητα να δημιουργήσει επιθετικά. Αρέσει πολύ στον προπονητή του Ολυμπιακού το γεγονός ότι ο Τσικίνιο είναι πολύ αποτελεσματικός στο παιχνίδι των δύο επαφών, καθώς διευκολύνει την ομάδα να αναπτυχθεί γρήγορα.

Στα άκρα της επίθεσης ο αναγεννημένος Ζέλσον Μαρτίνς ήταν περίπου δεδομένο ότι θα… χτυπούσε την πόρτα της ενδεκάδας. Απέδειξε και χθες με τη συνολική του παρουσία, αλλά και την γκολάρα που πέτυχε, ότι φέτος θα αποτελέσει εσωτερική μεταγραφή για την ομάδα του Πειραιά. Είναι top class εξτρέμ ο Πορτογάλος κι αν συνεχίσει να έχει την υγειά του, θα προσφέρει πολλές τέτοιες στιγμές και θα ξεσηκώσει το γήπεδο…

Ο Μασούρας αποτελεί μία σίγουρη λύση ως περιφερειακός επιθετικός, έστω κι αν δεν είναι δεδομένη η παρουσία του στο αρχικό σχήμα. Είτε ως βασικός, όμως, είτε προερχόμενος απ’ τον πάγκο, ο αρχηγός του Ολυμπιακού παραμένει πολύτιμος κι ικανός να βοηθήσει σε πολλά διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού.

Μπορεί χθες Βέλντε και Γιάρεμτσουκ να παρακολούθησαν το πρώτο κομμάτι του αγώνα απ’ τον πάγκο, ωστόσο αμφότεροι συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να βρίσκονται στην ενδεκάδα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Ο Νορβηγός επειδή είναι σε τρομερή κατάσταση κι ο Ουκρανός επειδή θα χρειαστεί μερικές ημέρες ακόμη μέχρι να επανέλθει σε εντατικούς ρυθμούς ο Ελ Καμπί.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και κάτι ακόμη: ο Μεντιλίμπαρ πιστεύει πολύ στον πιτσιρικά Κωστούλα. Του αρέσει πως παρότι δεν έχει πατήσει ακόμη στα 17, παίζει με τρομερή ωριμότητα, βοηθάει όλη την ομάδα με το ασταμάτητο πρέσινγκ, ενώ έχει και ευχέρεια στο σκοράρισμα, έστω κι αν του λείπει η σχετική εμπειρία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News