AEK: Η επική πρόκριση στο Άιμπροξ με το γκολ του Σαβέβσκι
Στις 24 Αυγούστου 1994 η ΑΕΚ σφράγισε την παρθενική της πρόκριση στους ομίλους του Champions League με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Με νίκη επί των Ρέιντζερς και στη Γλακώβη (1-0).
Όταν κόπασαν οι πανηγυρισμοί για την «καθαρή» νίκη της ΑΕΚ επί των Γκλάσγκοου Ρέιντζερς στη Νέα Φιλαδέλφεια (2-0), το άγχος για την επίτευξη του δύσκολου στόχου, σιγά-σιγά επανήλθε.
Τούτο, ωστόσο, βγήκε σε καλό στην Ένωση. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και οι παίκτες του δούλεψαν όπως έπρεπε στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούσαν τότε από τον έναν αγώνα στον άλλο και παρατάχθηκαν στη ρεβάνς του Άιμπροξ όπως έπρεπε.
Με στιβαρή αμυντική λειτουργία, που δεν επέτρεψε στους Σκωτσέζους να απειλήσουν και εξαιρετικές αντεπιθέσεις, η ΑΕΚ διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα και δημιούργησε καλύτερες προϋποθέσεις για γκολ. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, μάλιστα, πέτυχε γκολ που έδιωξε το άγχος για την πρόκριση.
Ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς βρήκε με ωραία κάθετη πάσα τον Βασίλη Τσιάρτα στα αριστερά κι αυτό χωρίς να χάσει χρόνο βρήκε με παράλληλη συρτή σέντρα τον ευρισκόμενο σε θέση σέντερ φορ, Τόνι Σαβέβσκι. Με ψύχραιμο πλασέ ο τελευταίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Άντι Γκόραμ κι έστειλε την ΑΕΚ… στ’ αστέρια!
Οι «αστέρες» των Ρέιντζερς δεν συνήλθαν ποτέ απ’ το σοκ και η ΑΕΚ πανηγύρισε μια μεγάλη πρόκριση. Γνώριζε ότι στον όμιλο την περίμεναν η Μίλαν, ο Άγιαξ και πιθανότατα η Σάλτσμπουργκ, όμως αυτό ήταν το τελευταίο που είχε σημασία. Αυτό που μετρούσε ήταν ότι η Ένωση ανήκε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Αυγούστου
2023: Ο Μίλτος Τεντόγλου κατακτά το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που του έλειπε, αυτό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μια και με άλμα στα 8.52 μ. στην τελευταία προσπάθεια, και νικά τον Τζαμαϊκανό, Γουέιν Πίνοκ (8.50 μ.). Ο Τεντόγλου είχε κι αυτός 8.50 μ. από την πρώτη προσπάθεια, έχανε όμως στην ισοβαθμία μια και ο Πίνοκ είχε καλύτερο δεύτερο άλμα (8.40 έναντι 8.38).
2022: Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 35 χλμ. βάδην στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ένα χρόνο μετά την τέταρτη θέση που είχε καταλάβει στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Γιουτζίν των ΗΠΑ.
2019: Ο κολυμβητής του ΝΟ Χανίων, Απόστολος Παπαστάμος, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα μικτής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων-Νεανίδων, σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των ανδρών (4:11.93).
2019: Αρχίζει το πρωτάθλημα της Super League, το πρώτο στο οποίο υπάρχει χρήση του Video Assistant Referee (VAR). Η πρώτη εφαρμογή του «ηλεκτρονικού» βοηθού γίνεται στο 35′ του αγώνα Λαμία-Παναθηναϊκός, για τον καταλογισμό πέναλτι υπέρ των «πρασίνων» για χέρι του Πλιάτσικα σε σουτ του Κολοβού.
2004: Η Ρωσίδα Γελένα Ισινμπάγεβα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας βελτιώνοντας κατά ένα εκατοστό το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ (4.91 μ.). Αυτό είναι και το μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ που σημειώνεται στον στίβο στη συγκεκριμένη διοργάνωση.
2000: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του kickboxing, Άντι Χαγκ, πεθαίνει από οξεία λευχαιμία σε ηλικία 35 χρόνων.
1999: Η Βούλα Τσιαμήτα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τη Σεβίλλς με άλμα στα 14.88 μ. Τρίτη κατατάσσεται η Όλγα Βασδέκη το χάλκινο με 14.61 μ.
1996: Άγνωστοι μαχαιρώνουν στα πλευρά τον χρυσό ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Αλεξάντρ Ποπόφ, σε δρόμο της Μόσχας. Ο Ποπόφ διακομίζεται σε νοσοκομείο όπου υποβάλλεται σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και θα χρειαστεί θεραπεία τριών μηνών για να επανέλθει στις προπονήσεις.
1986: Το φορτηγάκι που οδηγεί ο μπασκετμπολίστας, Κεν Μπάρλοου, με συνεπιβάτη τον φίλο και συναθλητή του, Ντέιβιντ Ρίβερς, εκτρέπεται από την πορεία του και πέφτει σε ένα χαντάκι. Ο Μπάρλοου (μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ) γλιτώνει με μικροαμυχές, όμως ο Ρίβερς (μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού) τραυματίζεται σοβαρά στην κοιλιακή χώρα και επιβιώνει παρότι χάνει πολύ αίμα. Θα μείνει εκτός δράσης για αρκετούς μήνες, όμως θα καταφέρει να αγωνιστεί σε 32 αγώνες της επερχόμενης σεζόν του κολλεγιακού πρωταθλήματος.
1973: Η Βουλγάρα Σβέλτα Ζλάτεβα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 800 μ. με 1:57.48, σε αγώνες που διεξάγονται στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».
1967: Το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα με τον Αναγκαστικό Νόμο 127 περί Αναδιοργανώσεως Εξωσχολικού Αθλητισμού. Το πρώτο σκακιστικό σωματείο έχει ιδρυθεί στην Κέρκυρα το 1923, ενώ η Ομοσπονδία ιδρύθηκε λίγο μετά τον πόλεμο, το 1947. Πρώτος επίσημος πρωταθλητής ήταν ο Μάρκος Μικρουλέας. Στο πρώτο εκείνο πρωτάθλημα μόνον δύο αγώνες παίχτηκαν με σκακιστικά ρολόγια, που ανήκαν στον Σταύρο Φρυγανά, ο οποίος ζούσε κυρίως εκτός Ελλάδος και ανεπίσημα καταγράφεται ως ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδος το 1930.
1952: Αποκαλύπτεται ότι ο διεθνής τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Νίκος Πεντζαρόπουλος, βρίσκεται στο Μιλάνο όπου έχει αρχίσει προπονήσεις με την Ίντερ. Η μεταγραφή δεν θα ολοκληρωθεί λόγω της άρνησης του προέδρου των «κυανέρυθρων», Δημητρού Καραμπάτη.
1946: Η Σοβιετική Γεβγκένια Σετσένοβα κάνει το νταμπλ στα σπριντ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Όσλο. Μετά τα 100 μ. κερδίζει το χρυσό μετάλλιο και στα 200 μ. με 25.4, αφήνοντας δεύτερη και στις δύο περιπτώσεις τη Βρετανίδα Γουίνιφρεντ Τζόρνταν.
1928: Η Ομοσπονδία τένις των ΗΠΑ αποβάλλει τον Μπιλ Τίλντεν από την ομάδα του Davis Cup επειδή έγραφε σε εφημερίδες άρθρα σχετικά με την διοργάνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»