Παναγιώτης Γιαννάκης: Η μεταγραφή στον Πανιώνιο και το τέλος της κυριαρχίας της Θεσσαλονίκης

Η μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Πανιώνιο, στις 27 Αυγούστου 1993, σήμανε και την οριστική μεταφορά της πρωτεύουσας του ελληνικού μπάσκετ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Είναι αλήθεια ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρισκόταν πάντοτε στη σκιά του Νίκου Γκάλη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ωστόσο, ότι οι δικές του μεταγραφές ήταν εκείνες που καθόρισαν ποια πόλη θα ήταν η μπασκετική πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Η ιστορία θα είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά αν το καλοκαίρι του 1984 ο Άρης δεν είχε καταφέρει να αρπάξει τον χαρισματικό άσο του Ιωνικού Νικαίας μέσα απ’ τα χέρια της ΑΕΚ. Δύσκολα οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης θα είχαν φτάσει στα ύψη που τελικά έφτασαν μόνο με τον Γκάλη – κάτι που μπορεί να τεκμηριωθεί κι από τη σύγκριση των επιτυχιών πριν και μετά την έλευση του «Δράκου».

Έτσι και στις 27 Αυγούστου 1993, όταν ο Γιαννάκης υπέγραψε στον Πανιώνιο, σφραγίστηκε η μεταφορά του επίκεντρου του αθλήματος στην Αθήνα. Ο Άρης, ο οποίος είχε καταφέρει να σταθεί ανταγωνιστικός στην πρώτη σεζόν της «μετά Γκάλη» εποχής, έχανε οριστικά και το δεύτερο μεγάλο αστέρι του.

Όπως αποδείχθηκε από το επόμενο πρωτάθλημα, οι «κίτρινοι» δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν ξανά τον Ολυμπιακό (που τον είχε ήδη εκθρονίσει ένα χρόνο νωρίτερα και το 1993 είχε στεφθεί πρωταθλητής) και τον Παναθηναϊκό, παρά τις αναλαμπές που είχαν κατά διαστήματα – όπως το Κύπελλο του 1998.

Βέβαια, το «διαζύγιο» του Γιαννάκη με τον Άρη είχε προκύψει πολύ καιρό νωρίτερα και τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου του 1993 δεν υπήρχε καμία πιθανότητα επαναπροσέγγισης. Το μοναδικό ερώτημα ήταν πού θα κατέληγε ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, ο οποίος προφανώς φανταζόταν ότι θα γινόταν… σφαγή για χάρη του.

Από την αρχή οι ενδιαφερόμενοι ήταν μόνο δύο. Ο Πανιώνιος, ο οποίος διέθετε εξαιρετική ομάδα με ηγέτη τον Φάνη Χριστοδούλου και τερμάτιζε σταθερά στην τετράδα της Α1. Και η ΑΕΚ, η οποία βρισκόταν ένα επίπεδο πιο κάτω αγωνιστικά και δεν έδειχνε ικανή να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια, παρά τους μεγαλεπήβολους στόχους που έθετε ο πρόεδρός της, Μάκης Ψωμιάδης.

Το πρόβλημα για τον σύλλογο της Νέας Σμύρνης ήταν ότι ενώ είχε καλό όνομα ως «μαγαζί», δεν διέθετε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες. Η προσφορά στον Γιαννάκη για συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 70 εκατ. δρχ. δεν φάνηκε ελκυστική. Ο Ψωμιάδης πρόσφερε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, για να φέρει τον αρχηγό της Εθνικής στην ΑΕΚ και να την ξανακάνει μεγάλη.

Αν και η Ένωση θεωρούταν το μεγάλο φαβορί στην υπόθεση, τα δεδομένα άλλαξαν μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Κάτι δεν έπειθε τον Γιαννάκη με την ΑΕΚ, παρά τη σημαντική οικονομική διαφορά σε σχέση με τα χρήματα που του έδινε ο Πανιώνιος. Βλέποντας το θετικό κλίμα, ο πρόεδρος των «κυανέρυθρων», Γεράσιμος Βεντούρης αύξησε την προσφορά του στα 110 εκατ. δρχ. ετησίως και ο «Δράκος» είπε το «ναι».

Στις 27 Αυγούστου 1993 μπήκαν οι υπογραφές στο μονοετές συμβόλαιο και ο Γιαννάκης παρουσιάστηκε με δόξα και τιμή από τον Πανιώνιο, ο οποίος μάλιστα του έδωσε τη φανέλα με το «8», που φορούσε την προηγούμενη σεζόν ο άτυχος, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς.

Οι «κυανέρυθροι» είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι θα απέσυραν αυτόν τον αριθμό, ώστε να τιμήσουν τον Σέρβο άσο που είχε μείνει παράλυτος στα κάτω άκρα, ύστερα από το περιβόητο χτύπημα του κεφαλιού του στη βάση της μπασκέτας, στον τελευταίο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό στις 28 Απριλίου 1993. Ωστόσο, έκαναν την εξαίρεση για χάρη του «Δράκου», με τη σύμφωνη γνώμη και του Γιάνκοβιτς.

Λίγα 24ωρα αργότερα ολοκληρώθηκε και η μεταγραφή του Παναγιώτη Φασούλα στον Ολυμπιακό. Ύστερα από έντεκα χρόνια, ο θηριώδης σέντερ άφηνε τον ΠΑΟΚ και κατηφόριζε κι αυτός στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η Θεσσαλονίκη έχανε και το τελευταίο μπασκετικό «αστέρι» της και οι ομάδες της Αθήνας δεν έχασαν έκτοτε τα πρωτεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ διακρίνονται και στην Ευρώπη.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Αυγούστου

2022: Οι εθνικές ομάδες Κ16 του πόλο ηττώνται από την Ουγγαρία 11-10 και 10-6 αντίστοιχα και καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων που διεξάγονται σε Βόλο και Λάρισα.

2016: Οι Γιώργος Κόνσολας, Παναγιώτης Μαγδανής, Λευτέρης Κόνσολας και Σπύρος Γιάνναρος κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξάγεται στο Ρότερνταμ.

2013: Ο 17χρονος κολυμβητής του ΓΣ Περιστερίου, Απόστολος Χρήστου, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του Ντουμπάι με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 54.87 (το προηγούμενο ήταν δικό του με 55.20 από τον προκριματικό της ίδιας ημέρας).

2008: Η Ανόρθωση προκρίνεται στους ομίλους του Champions League εις βάρος του Ολυμπιακού, αφού ηττάται μόνο με 1-0 στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» (είχε νικήσει με 3-0 στην Κύπρο).

2005: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Μουζάκης που συνέθεσε περισσότερα από 450 τραγούδια και ανάμεσά τους τον ύμνο του Παναθηναϊκού, τους στίχους του οποίου έγραψε με τον Γιώργο Οικονομίδη και τραγούδησε ο Γιάννης Βογιατζής.

2004: Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή 64.29μ., ενώ στα 110μ εμπόδια ο κινέζος Ζιάνγκ Λιού ισοφαρίζει το παγκόσμιο ρεκόρ με 12.91 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

1975: Η Βερόνικα και ο Κόλιν Σκάργκιλ από την Αγγλία κάνουν ρεκόρ με 18.020 μίλια στο διπλό ποδήλατο.

1965: Ο Κενυάτης δρομέας, Κιπ Κέινο, σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 3000μ. με 7:39.6, παρότι τρέχει για πρώτη φορά την απόσταση.

1955: Εκδίδεται για πρώτη φορά το «Guinness Book of World Records».

1950: Το BBC μεταδίδει για πρώτη φορά ζωντανά τηλεοπτική εικόνα από σημείο εκτός Βρετανίας. Σε ζωντανή σύνδεση με το Hotel de Ville του Καλέ της Γαλλίας, μεταδίδεται η εκδήλωση του εορτασμού των 100 χρόνων από την πρώτη μετάδοση μηνύματος μέσω υποβρύχιου τηλεγραφικού καλωδίου από τη Γαλλία στην Αγγλία.

1889: O πυγμάχος Τζακ Ντέμσι γνωρίζει την πρώτη ήττα στην καριέρα του, από τον Τζορτζ Λαμπλάνς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News