Ολγα Κόρμπουτ: Το εμβληματικό πρόγραμμα που δεν έφτασε για το χρυσό μετάλλιο

Η χάρη και η ευλυγισία της Όλγα Κόρμπουτ στον τελικό των ασύμμετρων ζυγών, στις 31 Αυγούστου 1972 στο Μόναχο, μας πρόσφεραν το πιο εμβληματικό πρόγραμμα στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ολυμπιακούς Αγώνες είχαμε πριν από λίγες εβδομάδες, οπότε όλο και κάπου θα πετύχατε το εμβληματικό πρόγραμμα της Όλγα Κόρμπουτ στους ασύμμετρους ζυγούς, στις 31 Αυγούστου 1972.

Ειδικά όσοι διαθέτετε τα κανάλια Eurosport στο συνδρομητικό σας πακέτο, είναι αδύνατο να μην είδατε τις τολμηρές ασκήσεις της Σοβιετικής αθλήτριας στη διοργάνωση του Μονάχου. Το βίντεο έπαιζε πολύ συχνά στα διαλείμματα των ζωντανών μεταδόσεων από το Παρίσι.

Ακόμα κι ένας αδαής με την ενόργανη γυμναστική θα νιώσει δέος βλέποντας την Κόρμπουτ να πετάει απ’ τον έναν ζυγό στον άλλο. Κι αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ένα από τα θετικά της άνθησης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν κι αυτό. Συνέβαλε ώστε να διαδοθούν αθλητικές ιστορίες που ήταν ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα της Κόρμπουτ στους ασύμμετρους ζυγούς έγινε για πρώτη φορά viral τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο, όταν τα social media άρχιζαν να εξελίσσονται σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την Υφήλιο. Η απλή θέασή του, ωστόσο διηγείται την ιστορία… μισή.

Διότι όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κόρμπουτ δεν αποδείχθηκε αρκετή για να της χαρίσει το χρυσό μετάλλιο στους ασύμμετρους ζυγούς! Βαθμολογήθηκε με 9.800 (με άριστα το 10, το οποίο μέχρι τότε δεν είχαν απονείμει ποτέ οι κριτές σε Ολυμπιακούς Αγώνες) και η γυμνάστρια από το Μινσκ έμεινε δεύτερη, πίσω από την Ανατολικογερμανίδα, Κάριν Γιαντς.

Στους τελικούς των οργάνων, τότε, η τελική βαθμολόγηση προέκυπτε από τον συνυπολογισμό των επιδόσεων των αθλητών και των αθλητριών στο σύνθετο ομαδικό και το σύνθετο ατομικό. Εκεί η βαθμολογία της Κόρμπουτ δεν ήταν τόσο καλή.

Βέβαια, το 9.800 για ένα τόσο τολμηρό και άψογα εκτελεσμένο πρόγραμμα όπως ήταν αυτό του τελικού, μοιάζει λίγο. Γι’ αυτό το κοινό αποδοκίμασε τους κριτές για τη βαθμολογία που έδωσαν στο «σπουργιτάκι απ’ το Μινσκ» (αυτό ήταν το παρατσούκλι της). Πολύ περισσότερο απ’ τη στιγμή που η Γιαντς πήρε καλύτερο βαθμό στον τελικό (9.900) για ένα πρόγραμμα που φάνταζε λιγότερο εντυπωσιακό – αλλά δεν έπαυε να είναι σπουδαίο.

Η απαγόρευση του περίφημου «Dead Loop»

Η Κόρμπουτ αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο στους ασύμμετρους ζυγούς, αλλά δεν έφυγε απ’ το Μόναχο χωρίς να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η 17χρονη τότε αθλήτρια είχε κατακτήσει ήδη ένα χρυσό στο σύνθετο ομαδικό με τις υπόλοιπες αθλήτριες της Σοβιετικής Ένωσης και στις 31 Αυγούστου πρόσθεσε στη συλλογή της αλλά δύο: ένα στη δοκό ισορροπίας κι ένα στις ασκήσεις εδάφους.

Η απόδοση της Κόρμπουτ στους τελικούς των συγκεκριμένων οργάνων δεν υστερούσε σε σχέση με το διάσημο, πλέον, πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς. Ο συνδυασμός της σπάνιας ευλυγισίας και της δύναμης με την απαράμιλλη χάρη ήταν πάλι εκεί. Ωστόσο, κανένα απ’ τα δύο προγράμματα δεν έγινε viral πενήντα χρόνια αργότερα.

Ίσως να ήταν τυχαίο. Ίσως, πάλι, να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν περιλάμβαναν ασκήσεις που αργότερα απαγορεύτηκαν, όπως το περίφημο «Dead Loop». Πρόκειται για την ανάποδη περιστροφή που έκανε η Κόρμπουτ αφού πρώτα είχε σταθεί σχεδόν όρθια στην κορυφή του ψηλού μονόζυγου, ξαναπιάνοντας αμέσως μετά τον ίδιο ζυγό.

Η άσκηση πήρε το όνομά της (“Korbut flip”) και επαναλήφθηκε από την ίδια και άλλες αθλήτριες τα χρόνια που ακολούθησαν. Μάλιστα, η αδικοχαμένη Γελένα Μούχινα την εξέλιξε προσθέτοντας έναν ελιγμό στο ανάποδο άλμα.

Όμως, όσο θεαματικό κι αν φαινόταν στο κοινό το “Dead Loop”, άλλο τόσο ριψοκίνδυνο ήταν για τις αθλήτριες που το επιχειρούσαν. Αν η αθλήτρια δεν κατάφερνε να πιάσει τον ζυγό με την ολοκλήρωση της ανάποδης περιστροφής, το πιθανότερο θα ήταν να πέσει με την πλάτη ή τον αυχένα στο έδαφος και να τραυματιστεί σοβαρά.

Έτσι, η διεθνής ομοσπονδία απαγόρευσε την άσκηση στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Από πιο νωρίς, άλλωστε, η απόσταση ανάμεσα στον ψηλό και τον χαμηλό ζυγό είχε αρχίσει να μεγαλώνει. Σήμερα είναι τόσο μεγάλη, ώστε η επανάληψη ορισμένων από τις πιο εντυπωσιακές ασκήσεις της Κόρμπουτ το 1972 να είναι έτσι κι αλλιώς αδύνατη. Οι αθλήτριες έχουν τη δυνατότητα να επινοήσουν και να εκτελέσουν ασκήσεις διαφορετικού είδους.

Το τέλος της καριέρας και η μετανάστευση

Η Κόρμπουτ θεωρείται, μαζί με τη Νάντια Κομανέτσι, μία από τις αθλήτριες που εξέλιξαν την ενόργανη γυμναστική. Με τις επιδόσεις της το 1972 στο Μόναχο, συνέβαλε ώστε το άθλημα να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Μαζί με τον Αμερικανό κολυμβητή, Μαρκ Σπιτς, ήταν οι δύο μεγαλύτερες μορφές της διοργάνωσης.

Το 1976 στο Μόντρεαλ, πάντως, η αθλήτρια από τη Λευκορωσία δεν κατάφερε να κοντράρει την Κομανέτσι, η οποία στα 14 της έκανε τότε τη δυναμική εμφάνισή της στο άθλημα. Ένας τραυματισμός την εμπόδισε να πιάσει τα υψηλά στάνταρ του Μονάχου, με συνέπεια να υποσκελιστεί κι από τη συμπατριώτισσά της, Νέλι Κιμ. Φόρεσε, πάντως, στον λαιμό της το χρυσό μετάλλιο του σύνθετου ομαδικού, αλλά και το ασημένιο στη δοκό ισορροπίας.

Η Κόρμπουτ εγκατέλειψε τη δράση το 1977, όταν αποφοίτησε από τη Παιδαγωγική Σχολή της γενέτειρας της, Γκρόντνα. Παντρεύτηκε κι απέκτησε έναν γιο, ενώ εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δασκάλα. Το 1991 μετανάστευσε οικογενειακώς στις ΗΠΑ, όπου άρχισε να διδάσκει τα μυστικά της ενόργανης γυμναστικής σε μικρά κορίτσια.

Η απόφασή της να βγάλει σε δημοπρασία τα πέντε ολυμπιακά της μετάλλια το 2017, προκάλεσε αίσθηση. Πολλοί πίστεψαν ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα για να προβεί σ’ αυτήν την κίνηση που της απέφερε 333.500 δολάρια.

Η ίδια, πάντως, διέψευσε αυτές τις φήμες. «Περνάω καλά στην Αριζόνα και δεν αντιμετωπίζω κανένα οικονομικό πρόβλημα», ήταν η απάντηση της Κόρμπουτ, η οποία απέδωσε την απόφασή της στην επιθυμία της να μοιραστεί τα μετάλλιά της με τον κόσμο.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 31 Αυγούστου

2019: Ο Ανσού Φατί σκοράρει για την Μπαρτσελόνα εναντίον της Οσασούνα και γίνεται ο νεότερος σκόρερ των «Μπλαουγκράνα» στη La Liga σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών.

2017: Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού Παναγιώτης Ρέτσος γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Ελληνας ποδοσφαιριστής, όταν μεταγράφεται στη Λεβερκούζεν έναντι ποσού που θα φτάσει τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Το ρεκόρ θα αντέξει λίγες ώρες, αφού ο Κώστας Μήτρογλου θα μεταγραφεί από την Μπενφίκα στην Μαρσέιγ έναντι 27,5 εκατομμύριων ευρώ.

2013: Ο Μιχάλης Ζαμπίδης κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο της Superkombat στα -71 κιλά νικώντας τον τουρκικής καταγωγής Χαρούν Κίνα στο Βουκουρέστι.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο ο Ανδρέας Μιαούλης, προέδρος της ΕΟΚ από το καλοκαίρι του 2008. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης της καλαθοσφαίρισης γυναικών, την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών από τη θέση του εφόρου των εθνικών ομάδων, ενώ υπήρξε επί σειρ ετών εκλεγμένος πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΚΑ, αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

2003: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμπληρώνει 300 αγώνες στον πάγκο της ΑΕΚ στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό και γίνεται ο προπονητής με τη μακροβιότερη θητεία. Ο συνολικός απολόγισμός του είναι 194 νίκες, 62 ισοπαλίες και 44 ήττες

1984: Ο Παναθηναϊκός διοργανώνει φιλικό αγώνα με την Μπόκα Τζούνιορς στο ΟΑΚΑ, για να τιμήσει τον Μίμη Δομάζο για την προσφορά του στον σύλλογο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο 41χρονος άσος, που έχει κρεμάσει τα παπούτσια του από το 1980, αγωνίζεται για 78 λεπτά και γνωρίζει την αποθέωση από 50.000 φιλάθλους.

1983: Ανήμερα των 28ων γενεθλίων του, ο Αμερικανός Έντουιν Μόουζες σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα εμπόδια με 47.02 στο Κόμπλεντς. Δηλώνει, μάλιστα, ότι το προηγούμενο βράδυ είχε δει όνειρο στο οποίο νικούσε με επίδοση 47.03. Το ρεκόρ άντεξε μέχρι το 1992, όταν το κατέρριψε ο Κέβιν Γιανγκ στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης (46.78).

1981: Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος εκλέγεται παμψηφεί νέος πρόεδρος της ΑΕΚ στην θέση του απερχόμενου προέδρου Λουκά Μπάρλου

1979: Η 16χρονη Τρέισι Όστιν νικά τη 14χρονη Αντρέα Γιέιγκερ με 2-0 σετ (6-2, 6-2) στον ιστορικό «αγώνα των κοριτσιών» για το US Open.

1970: Ξεκινάει το πρώτο πρωτάθλημα σκακιού με ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Ιντιανάπολη

1969: Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα, παραμονή των 46ων γενεθλίων του, ο Ρόκι Μαρτσιάνο, ο μοναδικός παγκόσμιος πρωταθλητής των βαρέων βαρών της πυγμαχίας που αποσύρθηκε απ’ τη δράση χωρίς να έχει γνωρίσει την ήττα. Είχε ρεκόρ 49-0 στην επαγγελματική του καριέρα, με τις 43 νίκες του να είναι με νοκ άουτ.

1913: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Αϊντχόφεν, στην ομώνυμη πόλη της Ολλανδίας

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News