Αντώνης Καρπετόπουλος: Αλλάζουν πολλά στα ευρωπαϊκά Κύπελλα

Ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ έμαθαν τους αντιπάλους τους στο Europa League και στο Conference League. O ΠΑΟ μπορεί να κάνει πέντε νίκες στα έξι ματς: με την δύσκολη Τσέλσι θα παίξει στο ΟΑΚΑ, ομάδες όπως η Ελσίνκι, η Μπάνια Λούκα, η Δυναμό Μινσκ, η Νιου Σέιντς, η Τζουγκάρντεν είναι του χεριού του. Οι άλλοι δυο έχουν φυσικά δύσκολους αντιπάλους. Τι θα κάνουν;

Υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα που έχουν σχέση με το νέο format των ευρωπαϊκών  διοργανώσεων και που θα έπρεπε να απασχολούν κυρίως τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό που θα αγωνιστούν στο Europa league γιατί αυτοί θα δώσουν δύο παιχνίδια παραπάνω. Ο Παναθηναϊκός έξι ματς θα δώσει και έξι ματς θα έδινε στο Conference League και πέρσι αν βρισκόταν σε αυτό: η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα θα έχει έξι διαφορετικούς αντιπάλους ενώ πέρσι θα έπαιζε με τις τρεις ομάδες του ομίλου δυο φορές. Για τους άλλους το πράγμα είναι τελείως διαφορετικό αλλά δεν ξέρω αν το έχουν καταλάβει.

Διαφορά

Η πρώτη και μεγάλη διαφορά είναι ότι οι οκτώ αγωνιστικές παρατείνουν για ένα ολόκληρο μήνα την πρώτη φάση της διοργάνωσης. Το πράγμα δεν θα ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου,  όπως με τον καιρό των ομίλων, αλλά στο τέλος Ιανουαρίου. Τα δύο ματς επιπλέον μπορεί να ακούγονται λίγα, δυσκολεύουν όμως έναν ακόμα μήνα, τον Ιανουάριο, στον οποίο μάλιστα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα φτάσουν φορτωμένοι από πολλά προηγούμενα ματς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Αντικειμενικά

Το να αντιμετωπίσεις οκτώ διαφορετικές ομάδες είναι κάτι ολότελα διαφορετικό από τον αγωνιστείς με τρεις ομάδες δύο φορές. Οι δυνατές ομάδες που θα παίξεις δεν πρόκειται να κάνουν οκτώ νίκες – το  βρίσκω απίθανο. Δεν έχεις αδύναμη ομάδα με την οποία να αγωνιστείς δύο φορές. Δεν συνεχίζεις σε καμιά διοργάνωση γιατί απλά τερμάτισες τρίτος – καμιά φορά έλλειψη τέταρτου. Και δεν έχεις καμία δυνατότητα να χαλαρώσεις. Ακόμα κι αν έχεις τρεις νίκες στα πρώτα πέντε ματς (πράγμα αντικειμενικά δύσκολο) μπορεί τρεις ήττες στα τρία τελευταία να σταθούνε αιτία αποκλεισμού.

ΝΒΑ

Αυτό που επιδιώκει η UEFA με την αλλαγή του format είναι ένα σύστημα διεξαγωγής αγώνων που να θυμίζει αρκετά τις αμερικανικές λίγκες που παράγουν χρήματα. Το νέο format βάζει τις ομάδες που παίρνουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στη λογική των ομάδων του ΝΒΑ: πρέπει να παίζεις κάθε φορά για να κερδίσεις γνωρίζοντας βέβαια ότι όλα θα κριθούν στα νοκ άουτ παιχνίδια που ξεκινάνε μετά τον Ιανουάριο. Που σημαίνει ότι για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στο σκληρό τετράμηνο που ξεκινάει  από το τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου πρέπει να έχεις προπονητή που ξέρει να κάνει ροτέισον, προπονητή που ξέρει να φτιάχνει ομάδες που με τον τρόπο του παίζουν για να κερδίζουν, και προπονητή που να μπορεί να κουμαντάρει ρόστερ 25 βασικών τουλάχιστον  ποδοσφαιριστών που για να βγει η διαδικασία σήμερα μοιάζουν απαραίτητοι. Στο τέλος του εφετινού Ιανουαρίου θα ξέρουμε αν χρειάζονται και περισσότεροι.

Ιανουάριος

Θα σας πω και κάτι άλλο το οποίο θα αλλάξει εξαιτίας του νέο format: θα είναι πολύ διαφορετική η μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Τι συνέβαινε μέχρι πέρσι το Γενάρη; Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ευρωπαϊκών ομίλων στις αρχές του Δεκεμβρίου οι πλούσιες και μεγάλες ομάδες είχαν ποδοσφαιριστές που τους περίσσευαν. Τα ματς που είχαν να δώσουν μετά το Δεκέμβριο ήταν πολύ
λιγότερα από τα ματς που είχαν προηγηθεί ακόμα κι αν αυτές συνέχιζαν στην Ευρώπη – πόσο δε μάλλον όταν είχαν αποκλειστεί. Έτσι τον Ιανουάριο για ομάδες όπως οι ελληνικές υπήρχαν πραγματικά πολύ καλές ευκαιρίες για να δανειστούν ποδοσφαιριστές που σε μεγάλες ομάδες περισσεύαν και ήθελαν να
βρουν χώρο για να παίξουν. Κάπως έτσι ήρθαν στην Ελλάδα όχι μόνο ο Κάρμο, ο Ορτά και ο Ναβάρο πέρσι στον Ολυμπιακό αλλά και ο Λιούμπισιτς πέρσι στην ΑΕΚ και ο Ακαϊντιν κι ο Ουγκό πέρσι στον ΠΑΟ και άλλοι πάρα πολλοί. Tώρα θα είναι δύσκολο οι ομάδες να αποφασίσουν ποιοι ποδοσφαιριστές περισσεύουν. Οπότε και η μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου όπως την ξέραμε θα αλλάξει πολύ.

Δύσκολο

Ανακεφαλαιώνω. Αδύνατο να κάνω εκτίμηση του πόσους βαθμούς μπορεί να συγκεντρώσουν και τους πόσους βαθμούς χρειάζονται ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός για να προκριθούν στην επόμενη φάση του Europa league. Ο Παναθηναϊκός λογικά δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να περάσει στα νοκ άουτ του Conference League αλλά αυτό το ξέραμε. Για να μην έχεις πρόβλημα από το σκληρό πρόγραμμα το οποίο
θα βρεις μπροστά σου χρειάζεται να έχεις πολλούς παίκτες. Κατά τ’άλλα θα δούμε και περισσότερα παιχνίδια και σίγουρα πιο όμορφα. Και ειδικά στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού που έχουν να παίξουν με ομάδες με ιστορία (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτο, Ρέιντζερς, Λιόν κτλ) δεν θα λείψουν τα χτυποκάρδια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News