Κοτάρσκι - Ντραγκόφσκι: Μια ωδή στα... αδικημένα γάντια

Η χθεσινή σεμιναριακή εμφάνιση των Ντόμινικ Κοτάρσκι και Μπαρτολομέι Ντραγκόφσκι στην «Τούμπα», επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της… άνισης μεταχείρισης των τερματοφυλάκων στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Μια αναγκαία υπενθύμιση της σπουδαιότητας της θέσης του τερματοφύλακα και του ρόλου της στην έκβαση ενός παιχνιδιού, ήταν η χθεσινή (15/9) εμφάνιση των Ντόμινικ Κοτάρσκι και Μπαρτολομέι Ντραγκόφσκι, στο «στείρο» 0-0 του ντέρμπι της «Τούμπας».

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να σκοράρουν, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης ( 15-7 τελικές, 1 – 0,62 xGoals) , όμως ήταν αναποτελεσματικοί μπροστά στις δύο εστίες. Είναι αλήθεια αυτό; Μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα…

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους επιθετικογενείς παίχτες, που καρπώνονται στο απόλυτο τα αποτελέσματα των ενεργειών τους (επιτυχημένη ντρίμπλα, γκολ, ασίστ) ακόμα κι αν έχουν σύμμαχο τους τον αέρα, κάποια ευνοϊκή κόντρα ή το λάθος ενός αντιπάλου, οι τερματοφύλακες όχι μόνο δεν επιβραβεύονται για την επιρροή τους στην έκβαση ενός παιχνιδιού, αλλά αντίθετα οι σπουδαίες αποκρούσεις τους, ορισμένες φορές, περνάνε στα… ψιλά και τα λάθη τους είναι ικανά να τους… κρεμάσουν στα μανταλάκια!

Η πρώτη χθεσινή ανάγνωση του παιχνιδιού λοιπόν, δεν λέει ότι οι δύο ομάδες ήταν αναποτελεσματικές. Η πρώτη και αναγκαία ανάγνωση, είναι ότι οι δύο ομάδες διαθέτουν σπουδαίες προσωπικότητες κάτω από τα γκολποστ τους, με απίστευτη ωριμότητα αντιμετώπισης καταστάσεων, παρά το νεαρό της ηλικίας τους (24 και 27 αντίστοιχα). Ναι τα 24 και τα 27 για έναν τερματοφύλακα, που κατά μέσο όρο διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του από τα 28 μέχρι τα 33, είναι «νεαρό της ηλικίας».

Μια καλή απόκρουση, μια σωστή τοποθέτηση, μία καίρια και επιτυχημένη έξοδος, δεν αποτελούν μόνο προϊόν σκληρής, καθημερινής προπόνησης, αλλά και ψυχολογικής ετοιμότητας και διαχείρισης συναισθημάτων. Το να μείνεις ψύχραιμος και ανεπηρέαστος κάτω από τις συνθήκες, δεν είναι κάτι που… προπονείται εύκολα. Απαιτεί πολλές ώρες προετοιμασίας και πολλή δουλειά με τον εαυτό σου και οι δύο γκολκίπερ απέδειξαν, για ακόμα μία φορά, ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν οποιοδήποτε φορτίο τους φέρει η μοίρα.

Αμφότεροι αποτελούν κεφάλαια για τις ομάδες τους. Σε φοβερή ηλικία, όπως προαναφέραμε, με παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο, με κλήσεις στις εθνικές τους ομάδες (ήταν και οι δύο στον πάγκο στην πρόσφατη διακοπή για το Nations League, σε Κροατία και Πολωνία αντίστοιχα).

Αλλωστε, αν θες να χτίσεις ομάδα που να διεκδικεί την κορυφή στο πρωτάθλημα και την διάκριση στην Ευρώπη, χρειάζεσαι έναν αξιόπιστο τερματοφύλακα. Η απόκρουση του Ντραγκόφσκι στο σουτ του Σβαμπ στο πρώτο ημίχρονο, είναι φοβερά δύσκολη, με τον Πολωνό να επιδεικνύει τρομερά αντανακλαστικά και να αποσοβεί σίγουρο γκολ. Και στην δεύτερη μονομαχία τους, ο Πολωνός βγήκε νικητής, κάνοντας ακόμα μία εντυπωσιακή απόκρουση (φωτό κάτω), όμως η πρώτη ήταν ένα… κλικ πιο δύσκολη.

Το «στοπ» του Κοτάρσκι στο γυριστό σουτ του Ιωαννίδη, λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή του παιχνιδιού, με 90+ κουραστικά λεπτά να έχουν περάσει και την αγωνία στο κατακόρυφο, είναι η επιτομή του «όχι μέσα στο σπίτι μου! Δεν θα σκοράρεις σήμερα!».

Το να κάνεις… μπούλινγκ στον αντίπαλο επιθετικό, με το να μαζεύεις την μπάλα με το ένα χέρι σε εκτέλεση κόρνερ, όπως έκανε σε μία φάση στο δεύτερο ημίχρονο ο Νταγκόφσκι, είναι σαν να του λες… «έλα, σε παίζω και με ένα χέρι».

Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και την επιρροή των δύο γκολκίπερ στην επιθετική ανάπτυξη των ομάδων τους, καθώς αμφότεροι συμμετέχουν πολύ ενεργά στο «χτίσιμο» της επίθεσης από την άμυνα, με ψυχραιμία και σωστές επιλογές. «Διαβάζουν» το παιχνίδι κι αν δεν υπάρχει διαθέσιμη πάσα κοντά τους, επιλέγουν να απελευθερώσουν την μπάλα, περνώντας τη με στοχευμένη μπαλιά στις λεγόμενες «δεύτερες γραμμές», όπου συνήθως περιμένουν είτε τα μπακ, είτε κάποιο από τα κεντρικά χαφ.

Ο Κροάτης κι ο Πολωνός έκαναν μια εμφάνιση που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς είναι ανάλογη των δυνατοτήτων τους, της σκληρής δουλειάς και του ταλέντου τους. Αλλά επιτέλους, ας δώσουμε στην θέση του τερματοφύλακα την προσοχή και την επιβράβευση που της αξίζει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News