Σταύρος Γεωργακόπουλος: Η εξήγηση του Μεντιλίμπαρ για Βέλντε, Ζέλσον, Γουίλιαν

Πού εντόπισε το πρόβλημα ο Βάσκος στο στείρο 0-0 του τελευταίου αγώνα πρωταθλήματος και πώς μέσα απ’ τα λόγια του προκύπτουν νέα δεδομένα εν όψει της αυριανής δύσκολης μάχης με τον Αρη.

Μετά από έναν αγώνα, ιδιαίτερα εκείνους που το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, γράφονται πολλά. Οι περισσότεροι, άλλωστε, κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό προπονητή. Εχει σημασία, ωστόσο, ν’ ακούμε και την άποψη των ειδικών, των προπονητών. Αυτή η άποψη δεν είναι εύκολο να διατυπωθεί στο ένα λεπτό που ο κόουτς μιλάει στο flash interview, αλλά στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί.

Την απάντηση, λοιπόν, σχετικά με το τι δεν πήγε καλά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό για να μείνουμε στο στείρο 0-0, έδωσε ο ίδιος ο Μεντιλίμπαρ, ο οποίος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε συγκεκριμένους παίκτες. Αυτές οι δηλώσεις, ωστόσο, πέρασαν στα ψιλά για τους περισσότερους.

Τι είπε ο έμπειρος κόουτς; Πρώτα απ’ όλα διαφώνησε κάθετα με όσους είδαν νωθρή και σε έναν βαθμό τεμπέλικη την παρουσία των «ερυθρολεύκων». «Δείξαμε ότι είχαμε όρεξη να παλέψουμε και να κερδίσουμε τον αγώνα, αλλά μας έλειψε η ταχύτητα για να κυκλοφορήσουμε την μπάλα καλύτερα και να έχουμε πιο γρήγορες αντιδράσεις και πιο γρήγορες σέντρες».

Στο ερώτημα, λοιπόν, γιατί χάθηκαν οι δύο πρώτοι βαθμοί, ο «Μέντι» ήταν ξεκάθαρος και μέσα απ’ την απάντησή του προκύπτει τι θα απαιτήσει εν όψει της αυριανής -ακόμη πιο δύσκολης- αναμέτρησης με τον Αρη.

«Θα πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, αν θέλουμε να κερδίζουμε τέτοιες ομάδες», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το… φάρμακο εν όψει των αγώνων που έρχονται ο -πάντα ειλικρινής- προπονητής, υπογράμμισε: «Οι αντίπαλοι έπαιξαν τόσο κλειστά στην περιοχή τους που δεν μας έδωσαν την ευκαιρία να παίξουμε στην πλάτη τους. Υπήρξαν ποδοσφαιριστές που το προσπάθησαν αυτό, όπως για παράδειγμα ο Ζέλσον. Το προσπάθησαν ακόμη ο Βέλντε κι ο Γουίλιαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να βγουν πίσω απ’ την πλάτη του αντιπάλου. Δεν υπήρχε χώρος στην άμυνα του Παναιτωλικού. Θα πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, μόνο με την ταχύτητα αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο».

Οχι μόνο, λοιπόν, εντόπισε το πρόβλημα, αλλά έδωσε και τη λύση που περιλαμβάνεται σε δύο λέξεις: περισσότερη ταχύτητα. Παράλληλα, το γεγονός ότι ξεχώρισε τρεις παίκτες και τους ανέφερε στην κουβέντα, σημαίνει πως έμεινε ικανοποιημένος απ’ την προσπάθειά τους στο διάστημα που βρέθηκαν στο γήπεδο.

Προφανώς, σε μία τέτοια κατάσταση, θα ήθελε περισσότερη βοήθεια απ’ τους υπόλοιπους και μεγαλύτερη γρηγοράδα απ’ όλους. Μ’ άλλα λόγια, για τον Μεντιλίμπαρ δεν τίθεται θέμα λανθασμένης προσέγγισης στον αγώνα, ούτε ελλιπής προσπάθεια απ’ τους ποδοσφαιριστές.

Αυτό ασφαλώς είναι κάτι που περιμένει να βελτιωθεί στη συνέχεια, καθώς έστω κι αν υπήρξαν λάθη και… μουτζούρες στην απόδοση του Ολυμπιακού, ένα γκολ θα μπορούσε να έχει έρθει μέσα απ’ τις 66 σέντρες που έγιναν και τις 52 επαφές με την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εν όψει του αγώνα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι αν θα υπάρξουν και ποιες δια- φορές σε προσέγγιση και πρόσωπα, καθώς η ομάδα του Ακη Μάντζιου λογικά δεν θα ακολουθήσει την ίδια αμυντική προσέγγιση με εκείνη του Γιάννη Πετράκη και θα επιδιώξει να γίνει επιθετική.

Το εντυπωσιακό ως τώρα με τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ, πάντως, είναι πως δείχνει να βολεύεται καλύτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια, με βασικό «όπλο» τη γρήγορη μετάβαση, παρά εντός που οι κλειστές άμυνες στερούν αυτό ακριβώς το στοιχείο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News