Ολυμπιακός: Οι «ερυθρόλευκοι»… εξωτερικού είναι εδώ

Ο Ολυμπιακός αναχωρεί για το φιλικό με την Τράπανι στην Ιταλία και με αφορμή το πρώτο του τεστ έξω από την Ελλάδα ανατρέχουμε στα εκτός έδρας ρεκόρ («κλειδιά» των εξαιρετικών πορειών) του των τελευταίων ετών. Ποια είναι η αντίπαλός του, που ανέβηκε και προκάλεσε μεταγραφικό χαμό.

Ολες κι όλες δύο ομάδες είναι αυτές που είχαν εκτός έδρας περισσότερες νίκες από ήττες και στις δύο προηγούμενες σεζόν στην Ευρωλίγκα. Η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός.

Στο περσινό υποτονικό και με πολλές απουσίες ξεκίνημα, όταν έχασε δις μέσα στο ΣΕΦ τον πρώτο μήνα, ήταν το «διπλό» της πρεμιέρας στο ΟΑΚΑ που βοήθησε πολύ. Τον Νοέμβριο ήρθε κι εκείνο στο Βελιγράδι με την ξεσπιτωμένη Μακάμπι. Όταν άρχισαν να έρχονται μεγάλα «διπλά» με συνέπεια, δηλαδή από την παραμονή Χριστουγέννων μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου (επτά σε έντεκα εκτός έδρας αγώνες), ήρθε κι η διεκδίκηση της τετράδας, από κει που βολόδερνε ακόμα και εκτός ζώνης πλέι οφ.

Πρόπερσι, η… ισπανοκτόνα ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεκίνησε με θριάμβους μέσα στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Βιτόρια (στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές!) και δεν ξανακοίταξε πίσω στην κανονική περίοδο. Επρεπε να φτάσουμε τέλη Νοεμβρίου ώστε να ηττηθεί μακριά από το Φάληρο.

Πιο πολλά είναι και φέτος τα εκτός έδρας ματς στην αρχή της ρέγκιουλαρ σίζον: Φενερμπαχτσέ στην πρεμιέρα, Εφές και Μπάγερν διαδοχικά στην τέταρτη και την πέμπτη αγωνιστική. Με δύο «διπλά», δεδομένου κι ότι ενδιάμεσα έχει τη Ζαλγκίρις και τη στάσιμη Αρμάνι στο Ειρήνης και Φιλίας, οι βάσεις για την πρωταγωνιστική πορεία που όλοι αναμένουν θα έχουν τεθεί.

Σημειωτέον ότι ο Ολυμπιακός είχε θετικό εκτός έδρας ρεκόρ (9-8) ακόμα και την περίοδο 2020-21, που είχε τερματίσει δωδέκατος και καταϊδρωμένος. Το ρεκόρ του στο «σπίτι» του ήταν αρνητικό (7-10)!

Αφορμή για όλα αυτά, το ότι η «ερυθρόλευκη» αποστολή φεύγει για την Ιταλία και το πρώτο τεστ εκτός Ελλάδας. Μακάμπι Τελ Αβίβ (με το καλάθι του τιμώμενου και… κάθε άλλο παρά παλαίμαχου Γιώργου Πρίντεζη) και Ερυθρός Αστέρας -κεκλεισμένων των θυρών- καταβλήθηκαν οριακά στο ΣΕΦ, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο θύματά του (και δη με ανατροπές, από το -12) ήταν οι Βίρτους Μπολόνια και Φενερμπαχτσέ στο Ηράκλειο.

Η… νησιωτική τουρ καλά κρατεί, μια και το τελευταίο φιλικό (σ.σ: είχαν προγραμματιστεί δύο, αλλά δεν θα διεξαχθεί το δευτεριάτικο) πριν το Σούπερ Καπ στη Ρόδο, είναι αυτό με την Τράπανι. Ο σύλλογος της Σικελίας ανέβηκε διά περιπάτου στα ιταλικά «σαλόνια», μετά από 32 ολόκληρα χρόνια.

Μη βιαστείτε να πείτε ότι μετά τα ευρωλιγκάτα τεστ, τα… θέματα που θα πέσουν την Κυριακή θα είναι εύκολα. Η Τράπανι Σαρκ, όπως μετονομάστηκε πέρυσι η ιστορική Παλακανέστρο Τράπανι, έριξε πολλά λεφτά και διαθέτει πλέον ένα από τα πληρέστερα ρόστερ της Σέριε Α.

Εμειναν όλα τα αστέρια της, δηλαδή ο προπέρσινος περιφερειακός σκόρερ του Αρη, Τζέι Ντι Νότε, ο παλιότερα σέντερ της Κύμης, Κρις Χόρτον (που έπαιξε μετά σε Ναντέρ, Χάποελ Τελ Αβίβ, Λοκομοτίβ Κουμπάν), οι πολύπειροι Στέφανο Τζεντίλε και Αμάρ Αλιμπέγκοβιτς (με θητεία αμφότεροι στη Βίρτους, μεταξύ άλλων).

Το κυριότερο; Ηρθε αυτό το θέρος από κοτζάμ Εφές ο Γερμανός σέντερ Τίμπορ Πλάις, στην περιφέρεια οι μέχρι πρότινος ΝΒΑers Λάνγκστον Γκάλογουεϊ και Τζάστιν Ρόμπινσον, όπως επίσης η αποκάλυψη της Γαλατασαράι, Ακουάσι Γεμπόα (φόργουορντ), και ο γκαρντ Τζον Πετρουτσέλι, ηγετική φυσιογνωμία επί τριετία της δυνατής Μπρέσια και νατουραλιζέ στην εθνική Ιταλίας.

Νέος κόουτς, η παλιά καραβάνα και στην Ευρωλίγκα, Γιασμίν Ρέπεσα. Το 90-71 επί της Τρεβίζο και το 88-74 επί της Ρέτζο Εμίλια (μετά από συντριβή 28 πόντων από την Παρτίζαν, έχοντας ωστόσο πολλές απουσίες), καταδεικνύουν την ισχύ των νησιωτών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News