Γαλατασαράι- ΠΑΟΚ: «Δυο πρωταθλητές στο Europa League - Ο ΠΑΟΚ του... ευφυή Κωνσταντέλια»

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Κανέρ Ισμπεγκεντιρέν ανέλυσε στο Sportday.gr το Γαλατασαράι – ΠΑΟΚ.

Γαλατασαραϊ και ΠΑΟΚ αναμετρούνται στην Κωνσταντινούπολη για την πρεμιέρα του League Phase του Europa League και ο Τούρκος δημοσιογράφος Κανέρ Ισμπεγκεντιρέν ανέλυσε στο Sportday.gr  την αναμέτρηση βάσει των δεδομένων που υπάρχουν:

Πέρυσι, τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό πρωτάθλημα είχαν διακοπεί λόγω της βίας κατά των διαιτητών, ενώ στο ξεκίνημα της σεζόν και οι πρωταθλήτριες αποχαιρέτησαν το UEFA Champions League στα προκριματικά…

Το  Γαλατασαραϊ – ΠΑΟΚ θα είναι μια μονομαχία δύο πρωταθλητών με παρόμοια μοίρες. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που έφερε το τρόπαιο του πρωταθλήματος στη βόρεια Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, έχοντας στον πλευρό του έναν ισχυρό επιχειρηματία, τον Ιβάν Σαββίδη, οδήγησε την αναβίωση μιας ολόκληρης πόλης και έβαλε τέλος στην ηγεμονία της Αθήνας.

Αν και στην ουσία πρόκειται για «διαμάχη» ομάδων, από κοινωνιολογική άποψη, ακόμη και η προέλευση του γράμματος «Κ» στο όνομα του ΠΑΟΚ έχει το χαρακτηριστικό ότι κουβαλάει αυτόν τον αγώνα δύο φιλικών εθνών που έζησαν μαζί πριν από πολλά χρόνια πολύ πέρα ​​από μια ποδοσφαιρική διοργάνωση…

Ειλικρινά, αν εργαζόμουν στην ομάδα τεχνικής ανάλυσης της Γαλατασαράι, θα έβαζα όλη την ομάδα να παρακολουθήσει τον αγώνα στον οποίο ο ΠΑΟΚ νίκησε 5-1 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ πέρυσι, γιατί αυτό το παιχνίδι είναι το πιο απτό παράδειγμα των δυνατοτήτων του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά κύπελλα αναδφορικά με το τι μπορεί να κάνει.

Με προπονητή τον Οκάν Μπουρούκ, η Γαλατασαράι είναι η πρωταθλήτρια των δύο τελευταίων σεζόν στην τουρκική Super League και τερμάτισε την περασμένη σεζόν στην κορυφή με 102 βαθμούς, ρεκόρ συγκομιδής πόντων, μπροστά από τη Φενερμπαχτσέ.

Η διαφορά βαθμών μεταξύ των αντιπάλων μπορεί να φαίνεται ουτοπική, αλλά το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες και αυτές της Ανατολίας στα τουρκικά πρωταθλήματα έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η Γαλατασαράι, που νίκησε 3-1 τη Φενερμπαχτσέ στο Καντικόι το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχει ανεβασμένο ηθικό. Τις τελευταίες δύο σεζόν , η Γαλατασαράι έχει συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Η Γαλατασαράι παίζει με υψηλό πρέσινγκ παρόμοιο με το Gegenpress του Κλοπ, βολεύοντας στο αντίπαλο ημίχρονο και μειώνοντας τη διάρκεια του αγώνα.

Η αποχώρηση δύο σημαντικών παικτών στο κέντρο της άμυνας στον ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν έχει επηρεάσει και τη μέθοδο του Λουτσέσκου στο crowd pressing. Αν και ο Κεντζιόρα ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης στο κέντρο της άμυνας στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, αναγκάστηκε από τον Παναθηναϊκό να παίξει με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάσει τον Σβαμπ να πάει σε αρκετές ατομικές μονομαχίες, με τον ΠΑΟΚ να μην καταφέρει να φτάσει στο γκολ

Στη Γαλατασαράι η τριάδα Μέρτενς-Σάρα-Τορέιρα στο κέντρο του γηπέδου μπορεί να αναλάβει παρόμοια αποστολή. Ο ΠΑΟΚ που παίζει ένα… γλυκό σκληρό ποδόσφαιρο με πρωτοπόρους τους Τάισον, Ζίβκοβιτς, Μουργκ, Κωνσταντέλια και Τισουντάλι ως «πρωτεργάτες», θα προσπαθήσει να επιτεθεί σε αμυντικά λάθη στη Γαλατασαράι για να βρει δίχτυα.

Ο Γιάννης Κωνσταντελιάς, ο οποίος ξεκουράστηκε για το παιχνίδι με τη Γαλατασαράι αφού πήρε μερικά λεπτά κόντρα στον Βόλο, θα μπορούσε να είναι ο βασικός του Λουτσέσκου σε αυτό το παιχνίδι. Ο Κωνσταντέλιας, ο οποίος συνδυάζει την τεχνική του ποιότητα με την αγωνιστική του ευφυΐα για να βρεθεί στο κενό μπροστά από την αντίπαλη εστία, θα μπορούσε να έχει ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της καριέρας του αν καταφέρει να ξεφύγει από τις προσωπικές μονιμαχίες. Ξέρω πόσο τον αγαπούν οι ΠΑΟΚτσήδες, μένει να δούμε αν θα γίνει θρύλος σαν τον Γιώργο Κούδα.

Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ αποτελεσματικός στις στημένες φάσεις, ο Ζίβκοβιτς μπορεί κατά καιρούς να σερβίρει τη μπάλα στο σημείο του πέναλτι, αλλά στο ανοιχτό παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο δυνατός στις μονομαχίες και είναι πολύ πιο «ήπιος» από τους παίκτες της Γαλατασαράι.

Μπάμπα και Οτο αφήνουν χώρους στην πλάτη τους όταν ανεβαίνουν. Η Γαλατασαράι θα στοχεύσει ακριβώς σε αυτόν τον χώρο με τους γρήγορους παίκτες της όπως οι Γιλμάζ και Ακγκούν. Ο Κοτάρσκι, που απέκρουσε το πέναλτι κόντρα στον Βόλο το Σαββατοκύριακο, έδειξε σημάδια σπουδαίου τερματοφύλακα με τη μεγάλη απόκρουση στη φάση με τον Ιωαννίδη, στο φινάλε του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Θα μπορούσε να γίνει ακόμα και βασικός τερματοφύλακας της Κροατίας, εκθρονίζοντας τον τερματοφύλακα της Φενέρμπαχτσε, Λιβάκοβιτς. Θα έχει αντίπαλο τον Βίκτορ Όσιμεν, παγκόσμιο σταρ αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Κοτάρσκι, που είναι αρκετά δυνατός για να σηκώσει στους ώμους του τον ΠΑΟΚ και έχει αυτοπεποίθηση μεγαλύτερη από την ηλικία του, ίσως κάνει ένα από τα σημαντικά βήματα για να γίνει αστέρι τερματοφύλακας με αυτό το ματς.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε τη… σκυτάλη από τον Μιρτσέα Λουτσέσκου, τον άνθρωπο που έκανε τη Γαλατασαράι πρωταθλήτρια το 2002 και τώρα φροντίζει την κληρονομιά του πατέρα του.

Ελπίζω να παρακολουθήσουμε έναν ευχάριστο αγώνα. Καλή τύχη και στους δύο!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News