Σαν Σήμερα - Εθνική Ελλάδας: Η δεύτερη ευρωπαϊκή «κούπα» ήταν εξίσου γλυκιά

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 στο Βελιγράδι, η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ για δεύτερη φορά, με προπονητή τον αρχηγό της πρώτης «κούπας», Παναγιώτη Γιαννάκη.

Το πράγμα είχε φανεί από τον ημιτελικό. Ύστερα από την επική ανατροπή κόντρα στη Γαλλία, η Εθνική Ελλάδας είχε στεφθεί ήδη πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Κανείς δεν αμφέβαλλε.

Και πράγματι, στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 αυτό που όλοι περιμέναμε, έγινε πραγματικότητα και μάλιστα με τρόπο εμφατικό. Τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη συνέτριψαν με 78-62 τη Γερμανία του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι και ανέβασαν τη χώρα μας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για δεύτερη φορά, δεκαοχτώ χρόνια μετά το έπος του 1987.

Η δεύτερη κούπα ήταν εξίσου γλυκιά με την πρώτη. Δεν υπήρχε «καλαθομηχανή» στο παρκέ όπως ο Νίκος Γκάλης, υπήρχε όμως ένα άψογα «δεμένο» σύνολο, με πολλούς παίκτες κλάσης που θυσίαζαν το «εγώ» για το «εμείς».

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο σχετικά νέος ακόμα (είχε μόλις μεταγραφεί απ’ το Μαρούσι στον Παναθηναϊκό), Βασίλης Σπανούλης, είχαν ταιριάξει τέλεια με τον αρχηγό Μιχάλη Κακιούζη και τους Λάζαρο Παπαδόπουλο, Αντώνη Φώτση, Νίκο Χατζηβρέττα, Νίκο Ζήση, Κώστα Τσαρτσαρή, Δήμο Ντικούδη, Παναγιώτη Βασιλόπουλο και Γιάννη Μπουρούση.

Όλοι είχαν μερίδιο στην επιτυχία, που έφερνε την Ελλάδα σε πρωτοφανή θέση. Ήταν εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης στα δύο δημοφιλέστερα ομαδικά σπορ, το ποδόσφαιρο (από το 2004) και το μπάσκετ! Μόνο η Σοβιετική Ένωση, το 1960 και το 1961, είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο έως τότε.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της SportDay που κυκλοφόρησε την επομένη ήταν «Απέραντο Γαλάζιο» και περιέγραφε τέλεια την αθλητική (και όχι μόνο) νιρβάνα που ζούσαμε!

Ο τελικός αποδείχθηκε απλή υπόθεση. Από νωρίς η Εθνική μας έφτασε σε διψήφιο νούμερο τη διαφορά (28-18) και διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα μέχρι το τέλος. Οι χιλιάδες Έλληνες που είχαν κατακλύσει την «Μπεογκράντσκα Αρένα» φώναζαν από το 25ο λεπτό το οικείο από το ποδόσφαιρο σύνθημα «σήκωσέ το» και τα τελευταία λεπτά είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Οι διεθνείς πετούν στον αέρα τον «πρωτομάστορα» της επιτυχίας, Παναγιώτη Γιαννάκη.

Κορυφαίος παίκτης του τελικού ήταν ο Παπαλουκάς, κυρίως για τα διαδοχικά τρίποντα που πέτυχε όταν οι Γερμανοί μείωσαν κάπως τη διαφορά (39-34). Με 22 πόντους ο χαρισματικός γκαρντ ήταν και ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας στον τελικό, ενώ μαζί με τον Διαμαντίδη συμπεριλήφθηκαν και στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης – αν και τον τίτλο του MVP τον κέρδισε ο Νοβίτσκι.

Τα φώτα, όμως, είχαν πέσει στον Γιαννάκη, τον αρχηγό της ομάδας του 1987 που έγινε εκείνη την ημέρα ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε Ευρωμπάσκετ και ως προπονητής, πέρα από παίκτης – ειδική περίπτωση είναι ο Πράνας Λουμπίνας, ο οποίος ήταν παίκτης-προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1939, Λιθουανίας.

«Είμαι ευτυχισμένος επειδή μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ μ’ αυτούς τους πολύ καλούς παίκτες», δήλωνε με ταπεινότητα στα ΜΜΕ ο «Δράκος», την ώρα που στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας είχε στηθεί τρελό πανηγύρι για την κούπα.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 25 Σεπτεμβρίου

2011: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυμναστικής στο Μάριμπορ με 15.275 βαθμούς. 2009: Ακριβως στις 16:40, ο 37χρονος Γάλλος αθλητικός συντάκτης και φανατικός ποδηλάτης, Γκιγιόμ Πρεμπουά, φτάνει στο Παρίσι και ολοκληρώνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες έχοντας διασχίσει την Ευρώπη, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική και διανύοντας 13.156 χιλιόμετρα με τον εξής καταμερισμό: 69 διαδρομές (ημερήσιος μέσος όρος ποδηλασίας 190,6 χλμ.), πέντε ημέρες ανάπαυσης και έξι ημέρες για τις ενδιάμεσες μετακινήσεις.

2007: Ο Λιθουανός μπασκετμπολίστας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, υπογράφει μονοετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό έναντι 5.5 εκατ. ευρώ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού.

2005: Ο Πάολο Μαλντίνι γίνεται ρέκορντμαν συμμετοχών της Serie A στον νικηφόρο αγώνα της Μίλαν με την Τρεβίζο. Φτάνει τις 571 παρουσίες και ξεπερνά τις 570 που είχε ο διεθνής τερματοφύλακας, Ντίνο Τζοφ.

2004: Η Ανθή Καραγιάννη κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος της κατηγορίας F13 των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με άλμα στα 5.29 μ. Στην κολύμβηση, η Μαρία Καλπακίδου κερδίζει κι αυτή το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο S2 με χρόνο 1:28.70.

2002: Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα σκοράρει στο 20ό δευτερόλεπτο για την Άρσεναλ στον εκτός έδρας αγώνα με την Αϊντχόφεν (4-0) και ισοφαρίζει το ρεκόρ του ταχύτερου γκολ στην ιστορία του Champions League, που κατέχει ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο της Γιουβέντους από τον 1η Οκτωβρίου 1997 και τον αγώνα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» (ήττα με 3-2). Αργότερα, λεπτομερείς αναλύσεις θα δείξουν ότι το γκολ του Ζιλμπέρτο Σίλβα επιτεύχθηκε οριακά πιο γρήγορα (στα 20.07 δευτερόλεπτα έναντι 20.12 του Ντελ Πιέρο). Το ρεκόρ θα καταρριφθεί στις 7 Μαρτίου 2007 από τον Ρόι Μακάι της Μπάγερν, ο οποίος θα σκοράρει 10.12 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2-1) στην Allianz Arena.

2000: Ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ νικά με εντυπωσιακό φίνις τον Κενυάτη, Πολ Τέργκατ, στον τελικό των 10.000 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Η διαφορά των δύο αθλητών είναι μόλις 9 εκατοστά του δευτερολέπτου (27:18.20 έναντι 27:18.29).

1999: Ο Δημήτρης Αβράμης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης που διεξάγεται στο ΣΕΦ όταν νικά στον μικρό τελικό της κατηγορίας των 76 κιλών τον Γεωργιανό Ταριέλι Μελελασβίλι με 5-0.

1994: Ο Παναθηναϊκός νικά με 42-40 τον Ολυμπιακό σε νοκ άουτ αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας που διεξάγεται το ασφυκτικά γεμάτο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ, στα Πατήσια. Πρώτος σκόρερ αναδεικνύεται ο Νίκος Γκάλης με μόλις 11 πόντους.

1988: Η Ανατολικογερμανίδα κολυμβήτρια, Κριστίν Ότο, φτάνει τα έξι χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ με τη συμβολή της στη νίκη της ομάδας της χώρας της στα 4×100 μικτής. Τις προηγούμενες ημέρες η Ότο είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 50 και στα 100 μέτρα ελεύθερο, στα 100 πεταλούδα, στα 100 ύπτιο και στα 4×100 ελεύθερο.

1983: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος πετυχαίνει κι ένα υπέροχο γκολ, ο ΠΑΟΚ συντρίβει με 4-0 τον πρωταθλητή Ολυμπιακό σε αγώνα πρωταθλήματος που διεξάγεται στο ουδέτερο γήπεδο των Σερρών.

1979: Ο Θωμάς Μαύρος παραλαμβάνει το ασημένιο παπούτσι στην εκδήλωση του περιοδικού «France Football» στο Παρίσι. Ο επιθετικός της ΑΕΚ είχε αναδειχθεί δεύτερος στον πίνακα των Ευρωπαίων σκόρερ με 31 γκολ, πίσω από τον Ολλανδό, Κις Κιστ, της Αλκμαάρ (34).

1963: Ο Ολυμπιακός σημειώνει την πρώτη νίκη του στα Κύπελλα Ευρώπης. Με δύο γκολ που πετυχαίνει ο Γιώργος Σιδέρης, επικρατεί με 2-1 της πολωνικής Ζαγκλέμπιε Σόσνοβιτς στο «Γ. Καραϊσκάκης», στον πρώτο αγώνα του 1ου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

1962: Ο Σόνι Λίστον νικά με νοκ άουτ στον 1ο γύρο τον Φλόιντ Πάτερσον και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας. Θα διατηρήσει τον τίτλο μέχρι το 1964, όταν θα τον νικήσει ο Μοχάμεντ Αλί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News