Σαν Σήμερα - ΠΑΟΚ: Το έπος του Χάιμπουρι με την γκολάρα του Βρύζα

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 ο ΠΑΟΚ απέκλεισε την Άρσεναλ του Αρσέν Βεγκέρ μες στο σπίτι της, με ένα έξοχο σε εκτέλεση γκολ του Ζήση Βρύζα δύο λεπτά πριν από τη λήξη.

Ο ΠΑΟΚ φημίζεται για το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές βραδιές του έχουν προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε οπαδούς και ουδέτερους παρατηρητές. Κι ας μην συνδυάστηκαν απαραίτητα με προκρίσεις.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ένταση της ρεβάνς με την Μπάγερν το 1983 ή με την Μπενφίκα το 1999; Ακόμα καλύτερες όμως οι βραδιές που είχαν ευτυχές φινάλε, όπως εκείνη της 30ής Σεπτεμβρίου 1997; Τότε που ο ΠΑΟΚ απέκλεισε την Άρσεναλ από τον 1ο κιόλας γύρο του ΟΥΕΦΑ!

«Ξεγραμμένο» είχαν όλοι τον «Δικέφαλο» μετά την κλήρωση με τους «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βενγκέρ. Οι πιο δύσπιστοι δεν του έδιναν τύχη ούτε για τη ρεβάνς του «Χάιμπουρι», παρά τη νίκη του με 1-0 στην Τούμπα, με γκολ του Κώστα Φρατζέσκου.

«Δεν θα αντέξει τον ρυθμό της αγγλικής ομάδας στην έδρα της», έλεγαν ορισμένοι. «Τα γήπεδα στην Αγγλία είναι κατηφορικά», κάποιοι άλλοι. Ήταν ένα σκεπτικό που είχε βάση. Η εποχή Μποσμάν βρισκόταν στην αρχή της και η «ψαλίδα» μεταξύ των συλλόγων της Ελλάδας και της Αγγλίας δεν είχε ανοίξει τόσο πολύ. Δεν έπαυε όμως να είναι μεγάλη.

Για τον ΠΑΟΚ υπήρχε μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα, διότι προερχόταν από πενταετή απουσία από τα Κύπελλα Ευρώπης. Ο διετής αποκλεισμός που του είχε επιβάλει η ΟΥΕΦΑ για την εισβολή των οπαδών του στον αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν, την 1η Οκτωβρίου 1992, είχε επιδεινώσει τη διοικητική και αγωνιστική παρακμή του.

Αν και με την έφεση η ποινή μειώθηκε στο μισό, ο «Δικέφαλος» κατάφερε να την εκτίσει μόλις το 1995. Κι αφού «φλέρταρε» ακόμα και με τον υποβιβασμό την επόμενη σεζόν, κατάφερε να σφραγίσει το ξεχασμένο διαβατήριό του την άνοιξη του 1997, με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ που οφειλόταν στον προπονητή, Αγγελο Αναστασιάδη και τις μεταγραφές του Φρατζέσκου και του Σπύρου Μαραγκού.

Νέο αέρα έδινε και έλευση του Γιώργου Μπατατούδη στα διοικητικά. Και η ρεβάνς του «Χάιμπουρι» μπορεί να θεωρηθεί ως η οριστική έξοδος του ΠΑΟΚ από τα «πέτρινα» χρόνια του Θωμά Βουλινού.

Το ξεκίνημα, βέβαια, δεν ήταν καλό. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπήκαν φοβισμένοι στο γήπεδο και στο 23’ δέχθηκαν γκολ από το μεγάλο «αστέρι» της Άρσεναλ, τον Ντένις Μπέργκαμπ. Ο Αναστασιάδης, όμως, δεν έχασε την πίστη του – όχι μόνο στην Παναγιά, αλλά και στα παιδιά του στο γήπεδο. Το ίδιο έκαναν και οι περίπου 3.000 οπαδοί της ομάδας που την είχαν ακολουθήσει σ το Λονδίνο.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο «Δικέφαλος» ισορρόπησε κάπως το παιχνίδι, αλλά συνέχισε να δέχεται επιθέσεις. Χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές ο τερματοφύλακας Νίκος Μιχόπουλος για να διατηρήσει το 1-0, που έστελνε το ματς στην παράταση.

Τότε όμως (87’) ήρθε η στιγμή της απόλυτης έκστασης για τους παίκτες και τους φίλους του ΠΑΟΚ. Ο Αχιλλέας Ζαφειρίου βρήκε με κάθετη πάσα τον Ζήση Βρύζα έξω απ’ την αντίπαλη περιοχή. Ο Καβαλιώτης επιθετικός είδε μπροστά του τους υψηλόσωμους στόπερ της Άρσεναλ, τον Τόνι Άνταμς και τον Στιβ Μπουλντ, αλλά δεν δίστασε.

Με τις ντρίμπλες του ο Βρύζας δημιούργησε κενό χώρο ώστε να πιάσει ένα συρτό σουτ υπό καλές προϋποθέσεις και να «νικήσει» τον Ντέιβιντ Σίμαν. Και, φυσικά, δεν χρειάζεται να σας περιγράψουμε τι επακολούθησε.

«Zissis the end» ήταν ο ευφάνταστος τίτλος της «The Sun», που έκανε λογοπαίγνιο με το πασίγνωστο τραγούδι των Doors και παράλληλα ασκούσε κριτική στον Βενγκέρ.

Ευτυχώς για την Άρσεναλ, ο Γάλλος τεχνικός δεν κινδύνευσε να χάσει τη θέση του εξαιτίας εκείνου του αποκλεισμού. Θα τη διατηρούσε για πολλά χρόνια ακόμη και θα την οδηγούσε σε μερικές από τις κορυφαίες διακρίσεις της ιστορίας της, όπως το νταμπλ στο τέλος εκείνης της σεζόν.

Τόσο δυνατή ήταν η Άρσεναλ που είχε αποκλείσει ο ΠΑΟΚ. Εκτός από τον Μπέργκαμπ, διέθετε ακόμα τους Πατρίκ Βιεϊρα και Εμανουέλ Πετί (θα σήκωναν το χρυσό τρόπαιο του Μουντιάλ λίγους μήνες αργότερα), τον Ίαν Ράιτ, τον Νικολά Ανελκά και τον Μαρκ Όφερμαρς.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 30 Σεπτεμβρίου

2022: Εγκαινιάζεται η OPAP Arena, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ που έχει κατασκευαστεί στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον χώρο όπου βρισκόταν το παλιό.

2015: Με το πρώτο γκολ απέναντι στη Μάλμε, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Champions League, ο 30χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο φτάνει τα 500 τέρματα και με το δεύτερο, το 501ο στην καριέρα του, «πιάνει» τον Ραούλ στην πρώτη θέση των σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης.

2007: Ο Χάιλε Γκεμπρεσιλασιέ βελτιώνει το παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο όταν τρέχει τα 42.195 μ. σε 2 ώρες 04:26 στο Βερολίνο, βελτιώνοντάς το κατά 29 δευτερόλεπτα την παλιά επίδοση του Κενυάτη, Πολ Τέργκατ. Πρόκειται για το 24ο παγκόσμιο ρεκόρ του Αιθίοπα δρομέα.

2000: H συλλογή μεταλλίων της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ ολοκληρώνεται με το ασημένιο της Μιρέλας Μανιάνι στον ακοντισμό και δύο χάλκινα: ένα από την ομάδα του ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής (Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Μαρία Γεωργάτου, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου, Κλέλια Πανταζή) κι ένα από τον παλαιστή των 54 κ. της ελευθέρας, Αμιράν Καρντάνοφ. Με τέσσερα χρυσά, έξι ασημένια και τρία χάλκινα η χώρα μας καταλαμβάνει τη 17η θέση στον συγκεντρωτικό πίνακα.

1979: Διεξάγεται η 1η αγωνιστική του πρώτου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, που διοργανώνει η ΕΠΑΕ. Κόβονται 113.665 εισιτήρια και σημειώνονται 27 γκολ, με τον ΠΑΟΚ να σημειώνει το σκορ της ημέρας (6-2 την Καβάλα).

1964: Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει πρόκριση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όταν νικά με 3-2 την βορειοϊρλανδική Γκλεντόραν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (2-2 στον πρώτο αγώνα στο Μπέλφαστ).

1959: Ύστερα από πολυήμερες διαβουλεύσεις, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφασίζει την καθιέρωση του πρωταθλήματος της Εθνικής Κατηγορίας (αργότερα Α’ Εθνική και από το 2006, Super League). Στη νεοσύστατη κατηγορία αποφασίζεται να μετάσχουν, με βάση την κατάταξή τους στα προηγούμενα τοπικά πρωταθλήματα, οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες από την Αθήνα (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων, Πανιώνιος), τρεις από τον Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός, Α.Ε. Νικαίας), τρεις από τη Θεσσαλονίκη (Αρης, ΠΑΟΚ, Απόλλων Καλαμαριάς) και τέσσερις από την επαρχία (Δόξα Δράμας, Παγκορινθιακός, Παναιγιάλειος, Μ. Αλέξανδρος Κατερίνης). Άλλες δύο θέσεις θα κριθούν σε μπαράζ στα οποία θα μετάσχουν σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την επαρχία και θα βρουν νικητές τον Ηρακλή και την Προοδευτική.

1927: Ο θρύλος του μπέιζμπολ, Μπέιμπ Ρουθ, κάνει το 60ό του home run μες στη σεζόν στη νίκη των Νιου Γιορκ Γιάνκις επί των Ουάσινγκτον Σένατορς (4-2) και σημειώνει ρεκόρ που θα κρατήσει μέχρι το 1961, όταν θα το σπάσει ο Ρότζερ Μάρις με 61.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News