Σαν Σήμερα - ΠΑΟΚ: Oταν αποχώρησε από το ματς με τον Παναθηναϊκό με εντολή Βουλινού

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1990, οι παίκτες του ΠΑΟΚ αποχώρησαν από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με απόφαση του προέδρου τους, Θωμά Βουλινού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις του διαιτητή, Ηλία Καραμάνη.

Πρόκειται για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ιστορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτή που έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου 1990 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο ΠΑΟΚ αποχώρησε από τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στο 77ο λεπτό, κι ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ με 3-0, ύστερα από απόφαση του προέδρου του, Θωμά Βουλινού. Αιτία, οι αποφάσεις του διαιτητή, Ηλία Καραμάνη, ο οποίος μόλις είχε αποβάλει τον Μαγκντί Τολμπά και τον Γιώργο Σκαρτάδο, για έντονες διαμαρτυρίες.

Ακόμα και σήμερα, που ο «Δικέφαλος» έχει επιστρέψει στην κορυφή και κατακτά τίτλους σχεδόν κάθε χρόνο, πολλοί οπαδοί του χαρακτηρίζουν επαναστατική κίνηση την αποχώρηση από εκείνον τον αγώνα. Άλλοι, πιο ψύχραιμοι, τη θυμούνται ως μια απόφαση που πάρθηκε εν βρασμώ ψυχής από έναν πρόεδρο που πάσχιζε για αποδοχή από τον κόσμο και εν τέλει κόστισε στον σύλλογο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποτελεί σημείο αναφοράς της πολυετούς προεδρίας του Βουλινού, ο οποίος απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 71 ετών.

Τι είχε συμβεί λοιπόν και ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ προχώρησε σε μια τόσο ακραία αντίδραση; Η κατάσταση ξέφυγε ύστερα από την κατακύρωση του τρίτου γκολ του Παναθηναϊκού από τον Βαγγέλη Βλάχο στο 56′. Ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος έβγαλε την ασίστ, είχε ξεκινήσει από θέση οφσάιντ, όμως ο διαιτητής κι ο επόπτης έδειξαν «παίζετε».

Οι Θεσσαλονικείς είχαν παράπονα και για μια φάση στο πρώτο ημίχρονο, όπου ζήτησαν πέναλτι σε πτώση του Τζόνι Αναστασιάδη. Στο βίντεο, όμως, φαίνεται ότι ο ομογενής απ’ την Αυστραλία επιθετικός πέφτει μόνος του, χωρίς να τον ακουμπήσει ο Γιόζεφ Βάντσικ.

Η αφορμή για τις διαμαρτυρίες που προκάλεσαν τις αποβολές του Μαγκντί και του Σκαρτάδου ήταν ένα φάουλ που έκανε στον Αιγύπτιο χαφ ο Ιάκωβος Χατζηαθανασίου και καταλόγισε ο Καραμάνης, χωρίς όμως να δείξει κάρτα στον δράστη. Στο σούσουρο που επακολούθησε, μπήκε μες στον αγωνιστικό χώρο ο Βουλινός και έπιασε έναν-έναν τους παίκτες της ομάδας του για να τους πει να κατευθυνθούν προς τα αποδυτήρια. Όπως κι έγινε.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και ο Θωμάς Βουλινός συζητούν στο περιθώριο γενικής συνέλευσης της ΕΠΑΕ, αρκετά χρόνια μετά τον επίμαχο αγώνα της 23ης Σεπτεμβρίου 1990.

Παρά τις παραινέσεις του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργου Βαρδινογιάννη, να συνεχιστεί κανονικά ο αγώνας, οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν βγήκαν ξανά τον αγωνιστικό χώρο. Μάταιες αποδείχθηκαν και οι προσπάθειες του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Σωτήρη Αλημίση, ο οποίος είχε βρεθεί στο ΟΑΚΑ για να κάνει την απονομή του τροπαίου του πρωταθλητή της προηγούμενης περιόδου στους «πράσινους».

«Θα θυσιαστούμε για να γίνει ένα έντιμο πρωτάθλημα», έλεγε ο Βουλινός στα αποδυτήρια. Ήταν η εποχή που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να έχει το πάνω χέρι στο παρασκήνιο. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ξεσπάσει και η περιβόητη υπόθεση Κιάππε, με τις καταγγελίες για τη δράση του «Θαλή απ’ το Ρέθυμνο», η οποία βέβαια δεν κατέληξε πουθενά.

Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε ακριβά την «επανάσταση» που έκανε ο Βουλινός. Ο αθλητικός δικαστής τον μηδένισε στο ήδη χαμένο παιχνίδι (διατηρώντας το  3-0 ως τελικό σκορ) και του αφαίρεσε τρεις επιπλέον βαθμούς. Ο Βουλινός τιμωρήθηκε με οκτάμηνη απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο 1 εκατ. δρχ.

Κέρδισε κάτι μακροπρόθεσμα ο «Δικέφαλος» του Βορρά; Μάλλον έχασε, αφού τερμάτισε τέταρτος στο πρωτάθλημα με τέσσερις βαθμούς διαφορά από την τρίτη ΑΕΚ και δεν θα έβγαινε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ετήσιος αποκλεισμός του Ολυμπιακού, για τα επεισόδια των οπαδών του στον αγώνα με τη Σαμπντόρια.

Ούτε ο Βουλινός μετατράπηκε σε λαϊκό ήρωα – παρότι στις μέρες μας βλέπουμε πολλούς να επικροτούν εκείνη την απόφασή του. Δύο χρόνια αργότερα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας και διέκοψαν το ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν, διαμαρτυρόμενοι για τα έργα και τις ημέρες του προέδρου, στον οποίο καταλόγιζαν την αδυναμία του συλλόγου να διεκδικήσει τίτλους.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 23 Σεπτεμβρίου

2022: Ο Ρότζερ Φέντερερ αγωνίζεται για τελευταία φορά σε επίσημο αγώνα τένις στο Laver Cup, που φιλοξενείται στην Ο2 Arena του Λονδίνου. Ο Ελβετός άσος, που θεωρείται από πολλούς ο πιο χαρισματικός τενίστας όλων των εποχών, εκπροσωπεί την Team Europe στο διπλό με συμπαίκτη τον Ράφαελ Ναδάλ και παρά την ήττα με 2-1 από τους Αμερικανούς Τζάκ Σοκ και Φράνσις Τιάφο, γνωρίζει την αποθέωση από χιλιάδες φιλάθλους.

2015: Μία ημέρα μετά τα 105α του γενέθλια, ο Ιάπωνας Χιντεκίτσι Μιγιαζάκι τρέχει την απόσταση των 100 μέτρων σε 42 δευτερόλεπτα και 22 εκατοστά του δευτερολέπτου και μπαίνει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο γρήγορος άνδρας άνω των 105 ετών στον κόσμο.

2003: Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά εξασφαλίζουν το χρυσό μετάλλιο στα 470 πριν την 11η και τελευταία ιστιοδρομία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας της Ισπανίας.

2000: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά στο Σίδνεϊ το τρίτο διαδοχικό ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τούρκου, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Αν και αγωνίζεται τραυματισμένος και μένει τέταρτος μετά το αρασέ, καταφέρνει να επικρατήσει με 390 κιλά στο σύνολο την κατηγορία των 85 κ. Την ίδια ημέρα, η Κατερίνα Θάνου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μ. με χρόνο 11.10, τερματίζοντας πίσω μόνο από την Αμερικανίδα, Μάριον Τζόουνς (10.75). Η ΔΟΕ θα αφαιρέσει το 2007 το χρυσό από την Τζόουνς, μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής της στο σκάνδαλο ντόπινγκ, όμως δεν έχει αναγνωρίσει ως νικήτρια Θάνου.

1995: Ο Παναθηναϊκός νικά με 5-3 τον Πανιώνιο στο Ολυμπιακό Στάδιο για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Ο αγώνας είναι ιστορικός για έναν ιδιαίτερο λόγο: ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει και τα πέντε γκολ των «πρασίνων» και ο Παντελής Τζούλης και τα τρία των «κυανέρυθρων».

1992: Ο 20χρονη τερματοφύλακας του χόκεϊ επί πάγου, Μανόν Ρεόμ, γίνεται η πρώτη γυναίκα που αγωνίζεται σε ομάδα του NHL, έστω και σε φιλικό προετοιμασίας. Υπερασπίζεται την εστία των Τάμπα Μπέι Λάιτνινγκ κόντρα στους Σεντ Λούις Μπλουζ και δέχεται μόνο δύο γκολ σε εννέα προσπάθειες των αντιπάλων της.

1988: Η Σοβιετική, Γελένα Σουσούνοβα, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ύστερα από σκληρή μάχη με τη Ρουμάνα, Ντανιέλα Σίλιβας. Η Σουσούνοβα επικρατεί με την ελάχιστη δυνατή διαφορά (79.662 βαθμοί έναντι 79.637).

1959: Ο Ολυμπιακός μάχεται σθεναρά στο Σαν Σίρο απέναντι στη Μίλαν, αλλά ηττάται με 3-1 και αποκλείεται στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (το πρώτο ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε λήξει ισόπαλο 2-2).

1959: Ο Απόλλων Σμύρνης συντρίβει με 23-0 τον ΠΑΟ Νέας Μελανδίας για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, σημειώνοντας το ρεκόρ ευρύτερης νίκης στον θεσμό. Δέκα γκολ σημειώνει ο Σάββας Παπάζογλου, επίδοση που συνιστά επίσης ρεκόρ.

1952: Ο Ρόκι Μαρτσιάνο νικά τον Τζέρσι Τζο Γουόλκοτ στη Φιλαδέλφεια με νοκ άουτ στον 13ο γύρο και γίνεται ο πρώτος λευκός παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας από το 1937.

1926: Ο Τζιν Τούνι νικά με απόφαση των κριτών τον Τζακ Ντέμσι και στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα υπερβαρέα της πυγμαχίας, σε έναν αγώνα στον οποίο σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης θεατών (120.757).

1913: Ο Γάλλος αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πετάει με μονοπλάνο πάνω από τη Μεσόγειο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News