ΑΕΚ - Χαβιέ Ριμπάλτα: Ο ιθύνων νους με το σπουδαίο βιογραφικό και τα μεγάλα deals

Σε μία κίνηση ουσίας, η ΑΕΚ ενέταξε στο δυναμικό της τον Χαβιέ Ριμπάλτα, ο οποίος αναμένεται να λάβει διοικητικό πόστο.

Μετά την φυγή του Παναγιώτη Κονέ από το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή, η θέση… ορφάνεψε στην ΑΕΚ. Αυτό το κενό, έρχεται για να καλύψει ο Χαβιέ Ριμπάλτα.

Ο 44χρονος Ισπανός, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τεχνικούς διευθυντές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχοντας εργαστεί σε κορυφαίες ομάδες και έχοντας διατελέσει μέρος σπουδαίων deal, τα οποία παραθέτουμε παρακάτω.

Μεταξύ άλλων, ο Ισπανός έχει συνεργαστεί από διάφορα πόστα στις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Μίλαν, Μαρσέιγ, Πάρμα, Τορίνο, Νοβάρα και Ζενίτ.

Κατά την παρουσία του στους «κόκκινους διαβόλους», διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην απόκτηση του Αντονί Μαρσιάλ από την Μονακό.

Κατά το πέρασμά του από την Γιουβέντους, ο Ριμπάλτα ακόμη μνημονεύεται για τις πολύ ουσιαστικές και με χαμηλό κόστος επιλογές του, που βοήθησαν την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Με εκείνον στο πόστο του αρχισκάουτερ, η «Γηραιά Κυρία» κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, με τρία συνεχόμενα νταμπλ, ενώ έφτασαν και σε δύο τελικούς Champions League. Στα σπουδαιότερα επιτεύγματά του, η πώληση του Πολ Πογκμπά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 105 εκατομμύρια ευρώ. 

Από τον τύπο της Ιταλίας, όπου έχει εργαστεί στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του, έχει λάβει το προσωνύμιο «Μυστικός πράκτορας 007». 

Ο ίδιος, κατάφερε να κλείσει το deal με τον Μπρούνο Φερνάντες, φέρνοντάς τον από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Γιουνάιτεντ. Χαρακτηριστικά, είχε αναφέρει πως ήταν το σπουδαιότερο ντιλ που έχει κάνει:

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για αυτό, αλλά η υπογραφή για την οποία είμαι πιο περήφανος είναι ο Μπρούνο. Ήταν όλα πολύ προσωπικά, πήγα να τον δω στην Πορτογαλία και τον παρέλαβα στο αεροδρόμιο.

Ήταν απρόβλεπτο να σκεφτώ ότι θα έφτανε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά με κάνει πολύ χαρούμενο. Είναι ένας διακεκριμένος παίκτης. Είναι πολύ δύσκολο να το δεις αυτό σε έναν μόνο ποδοσφαιριστή. Και παίζει χωρίς πίεση, φυσικά. Τα λάθη δεν τον επηρεάζουν, έχει την ψυχή ενός ηγέτη, απλά κοίτα τον τρόπο που έχει αλλάξει η Γιουνάιτεντ. Μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά»

Μια λίστα με τις σπουδαιότερες συμφωνίες του Ριμπάλτα:

Αρχικά, έφερε με 800 χιλιάδες ευρώ τον Πογκμπά από την Γιουνάιτεντ στην Γιουβέντους και τον πούλησε πάλι πίσω με 105 εκατομμύρια ευρώ.

Επαιξε ρόλο στην έλευση των Κομάν, Κεντίρα και Ντάνι Αλβες, μεταξύ άλλων, στην Γιουβέντους.

Στους «κόκκινους διαβόλους» έπαιξε ρόλο στις μεταγραφές των Μάτιτς, Λουκάκου και Σάντσεζ, ενώ στην Ζενίτ, πούλησε με 40 εκατομμύρια ευρώ τον Παρέδες για να φέρει τους Αζμούν και Μπάριος.

Τέλος, στο κεφάλαιο Μαρσέιγ, την πιο πρόσφατη ομάδα του, απέκτησε τους Εμπεμπά, Μπεϊγί, Βερετούρ και Αλέξις Σάντσες.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News