ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Να κρατήσει ή να διώξει τον Κούμαν;
Είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει αρμονία με τον πρόεδρο Τζουάν Λαπόρτα και οι διαφορές τους αποτελούν πηγή αποπροσανατολισμού για την ομάδα.
Ο Ρόναλντ Κούμαν την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου πριν την πρεμιέρα της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερν Μονάχου στο Champions League, χαρακτήρισε τη σχέση του με τον πρόεδρο Τζουάν Λαπόρτα «τέλεια». Τέσσερις ημέρες μετά στο ντοκιμαντέρ «Força Koeman» της ολλανδικής πλατφόρμας «Videoland» αποκαλύφθηκε πως δεν υπάρχει αρμονία μεταξύ τους. Είχαν προηγηθεί οι φήμες έπειτα από την ήττα με 3-0 από τους Βαυαρούς πως η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο απόλυσής του προπονητή.
Γιατί να τον κρατήσει;
Ο Ρόναλντ Κούμαν απέδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης. Πέρυσι, ανέλαβε μια ομάδα όπου ο καλύτερος της παίκτης ήθελε να φύγει, η διοίκηση του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου αντιμετώπιζε το ένα σκάνδαλο μετά από το άλλο και την ενδιέφερε μονάχα να καλυφθεί νομικά για την οικονομική κακοδιαχείριση των προηγουμένων χρόνων.
Ο Ολλανδός έδειξε να μην διστάζει να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όσους το αξίζουν. Άφησε στον πάγκο έμπειρους παίκτες όπως ο Φιλίπ Κοουτίνιο (πριν τον τραυματισμό του) για λογαριασμό του Πέδρι. Δεν έδωσε χρόνο συμμετοχής στον Μίραλεμ Πιάνιτς γιατί εκτιμούσε πως δεν τον άξιζε και κατά διαστήματα δεν υπολόγιζε και στον Αντουάν Γκριεζμάν. Στην ομάδα υπάρχει η αίσθηση πως είναι δίκαιος. Οι νεαροί παίκτες όπως ο Πέδρι, ο Άνσου Φάτι, ο Νίκο, ο Γκάβι, ο Σερτζίνιο Ντεστ και ο Ιλάις Μορίμπα (προτού φύγει) είδαν πως τους υπολογίζει και προσπαθεί να τους εξελίξει.
Στα δύσκολα, έστειλε τα σωστά μηνύματα στην αίθουσα Τύπου που βοήθησαν το κλαμπ να ηρεμήσει και να ενωθεί. Στο αγωνιστικό σκέλος, έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η βελτίωση της πίεσης ψηλά και η άνοδος της απόδοσης του Φρένκι ντε Γιόνγκ και του Ουσμάν Ντεμπελέ. Αναμφίβολα, είναι δική του επιτυχία η πίεση για την απόκτηση του Μέμφις Ντεπάι, ο μόνος που δίνει ελπίδα στους οπαδούς της ομάδας αυτή την αγωνιστική περίοδο.
Η Μπαρτσελόνα, μέσα σ’ όλα κατέκτησε κι έναν τίτλο, το Κύπελλο Ισπανίας. Ίσως, με την κατάλληλη στήριξη ο Κούμαν να μπορούσε να πετύχει περισσότερα. Ωστόσο, για την ώρα τα δύο σημαντικότερα πλεονεκτήματα υπέρ της παραμονής του είναι: το ύψος της αποζημίωσής του που ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ και το κλαμπ δεν έχει να του δώσει και η δυσκολία εύρεσης αντικαταστάτη – ότι ίσχυε, δηλαδή, πριν από μερικούς μήνες όταν ο Λαπόρτα και πάλι ήθελε να τον απομακρύνει.
Γιατί να τον διώξει;
Ο Ρόναλντ Κούμαν δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία αυτού που θέλει να δημιουργήσει ο Τζουάν Λαπόρτα. Το αγωνιστικό του πλάνο δεν ακολουθεί την λογική του προέδρου που είναι αυτή του Γιόχαν Κρόιφ. Έπειτα, ο Ολλανδός έχει την απόλυτη στήριξη των μεγαλύτερων αντιπάλων του προέδρου – άλλωστε με τη δική τους επιρροή τον προσέλαβε ο Μπαρτομέου. Δεν ήταν μια επιλογή βασισμένη σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά ανάγκης. Ο Κούμαν έχει γίνει ένα «όπλο» στα χέρια της αντιπολίτευσης για να επιτίθεται στον Λαπόρτα.
Αγωνιστικά, στα πιο σημαντικά κομμάτια η Μπαρτσελόνα δεν έχει εμφανίσει σημάδια βελτίωσης. Ούτε επιτίθεται καλύτερα, ούτε αμύνεται καλύτερα. Η εφημερίδα «Mundo Deportivo», που παρουσιάζει τον Κούμαν ως έναν εξαιρετικό προπονητή, πριν το Μπαρτσελόνα-Μπάγερν Μονάχου είχε πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Μάχη Τακτικής», αναφερόμενη στη «μάχη» των πάγκων μεταξύ του Ολλανδού και του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Στο γήπεδο, ο Γερμανός έδειξε πως είναι ανώτερος. Όπως σχεδόν και κάθε προπονητής μεγάλης ομάδας αυτή τη μια σεζόν και κάτι.
Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, με τον Μέσι να κάνει πράγματα και θαύματα η Μπάρτσα είχε τη δυνατότητα να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Οι αλλαγές του Κούμαν, όμως, της κόστισαν τα ματς με τη Γρανάδα και την Λεβάντε και τον τίτλο. Το κοουτσάρισμά του πολλές φορές έχει προκαλέσει απορίες ιδίως στους πιο έμπειρους παίκτες.
Η παραμονή του Κούμαν ως το τέλος της σεζόν στις παρούσες συνθήκες θα συνέχιζε να προκαλεί τριβή. Είναι από εκείνους που λένε δημοσίως την άποψή τους και έχει τον τρόπο να διαρρεύσει το μήνυμα που θέλει να στείλει. Ωστόσο, ο σύλλογος αμφιβάλλει για το αν είναι ο κατάλληλος να του εμπιστευθεί ακόμη και λίγους μήνες παραπάνω από την καριέρα του Πέδρι και του Άνσου Φάτι και των υπόλοιπων πολλά υποσχόμενων παικτών του, πόσο μάλλον να του επιτρέψει να τους έχει στη διάθεσή του για περισσότερο καιρό.
Οι προπονητές πάντοτε έπαιζαν ρόλο στην ιστορία της Μπαρτσελόνα κυρίως από τον Γιόχαν Κρόιφ και μετά. Εκείνοι είναι τα σημεία αναφοράς των «κύκλων» του συλλόγου κι αν φορούσαν τη φανέλα του εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές. Ο Λουΐς Φαν Χάαλ, ο Φρανκ Ράικαρντ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Λουΐς Ενρίκε.. Πλέον, όμως, το ερώτημα είναι ποιος θα αποφασίσει για το θέμα του προπονητή. Το 2003 (Ράικαρντ) και το 2008 (Γκουαρδιόλα) ήταν ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν. Το 2014 (Λουΐς Ενρίκε) ήταν ο Αντόνι Θουμπιθαρέτα. Ο Λαπόρτα έχει δίπλα του Τζόρντι Κρόιφ και τον Ματέου Αλεμάνι αυτή την περίοδο για τις ποδοσφαιρικές αποφάσεις…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'