Ρομπέρτο Καλκαντέρα: Ο σοκαριστικός τραυματισμός που τελείωσε πρόωρα την καριέρα του

Ο σοβαρός τραυματισμός του επιθετικού του Εθνικού, Ρομπέρτο Καλκαντέρα, σόκαρε το πανελλήνιο στις 5 Οκτωβρίου 1975. Πώς ο Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του.

Κοντεύει να συμπληρωθεί μισός αιώνας από τον σοβαρό τραυματισμό του Ρομπέρτο Καλκαντέρα στις Σέρρες, στις 5 Οκτωβρίου 1975, αλλά οι οπαδοί του Εθνικού θα έχουν πάντοτε την απορία.

Πόσο ψηλά θα είχε φτάσει η ομάδα τους, αν ο Ουρουγουανός σέντερ φορ δεν είχε υποστεί αυτόν τον σοβαρό τραυματισμό, που έδωσε πρόωρο τέλος στην καριέρα του;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, βίντεο από την επίμαχη φάση δεν υπάρχει από το ματς της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1975-76. Οι περιγραφές, όμως, είναι σοκαριστικές. Μόλις στο 7ο λεπτό ο τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού, Ντράγκο Τζάκοβιτς, βγήκε έξω απ’ την περιοχή του χωρίς να έχει σκοπό να βρει την μπάλα και χτύπησε τον Καλκαντέρα με τις τάπες του παπουτσιού του, σκίζοντάς του άσχημα τον δεξιό μηρό.

Ο άσος των Πειραιωτών έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας και ο διαιτητής δεν απέβαλε τον Τζάκοβιτς (τότε οι κανονισμοί για το αντιαθλητικό παιχνίδι ήταν επικίνδυνα χαλαροί). Κανείς, όμως, δεν αντιλήφθηκε γρήγορα τη σοβαρότητα του τραυματισμού του.

Ο προπονητής του Εθνικού, Τζον Μόρτιμορ, άργησε να τον αντικαταστήσει κι αυτό επιβάρυνε την κατάστασή του. Οι «κυανόλευκοι» νίκησαν με 4-1 με τον Τάκη Χατζηιωάννογλου να σημειώνει χατ τρικ και το αποτέλεσμα κυριάρχησε στα «χτυπήματα» των εφημερίδων την επομένη. Ο Καλκαντέρα επέστρεψε με την αποστολή στην Αθήνα και κοιμήθηκε στο σπίτι του, ενώ σε κάποιες αναφορές στον τραυματισμό του γινόταν εκτίμηση για απουσία του από τις προπονήσεις για διάστημα δεκαπέντε έως είκοσι ημερών.

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, θα αποδεικνυόταν πολύ χειρότερη. Ο παίκτης χρειάστηκε να κάνει εισαγωγή στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου τον φρόντισε και ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, καταξιωμένος ορθοπαιδικός, Βασίλης Χατζηγιάννης. Μερικές μέρες αργότερα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που κράτησε τρεις ώρες, όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

Ο πρόεδρος του Εθνικού, Δημήτρης Καρέλλας, κατάλαβε ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή και πήρε την απόφαση να στείλει τον Καλκαντέρα στο Λονδίνο, όπου θα υποβαλλόταν σε επέμβαση από ειδικευμένους χειρουργούς. Δημιουργήθηκε κίνδυνος όχι απλώς να χάσει ο παίκτης το πόδι του, αλλά και την ίδια τη ζωή του, αφού χρειαζόταν πολλές φιάλες αίμα! Οι κίνδυνοι αυτοί εξέλιπαν όταν χειρουργήθηκε, αλλά η ζημιά για την καριέρα του ήταν ανεπανόρθωτη.

Ο Καλκαντέρα, ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής που κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική (με 20 γκολ την περίοδο 1974-75, μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη), έκανε ενάμισι χρόνο να αγωνιστεί ξανά σε επίσημο παιχνίδι του Εθνικού. Δεν ήταν, όμως, ποτέ ξανά ο επιθετικός που μπορούσε να σκοράρει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους μες στην περιοχή.

Όταν υπέστη τον βάναυσο τραυματισμό στις Σέρρες ήταν μόλις 25 ετών (γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1950). Το καλοκαίρι του 1977 αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 27 του, αφού παρά τις προσπάθειές του, δεν μπόρεσε να παίξει παρά μόνο σε ένα ματς πρωταθλήματος τη σεζόν που προηγήθηκε. Μια πολλά υποσχόμενη καριέρα είχε λάβει τέλος, πρόωρα και άδικα.

Διάσημος για ένα γκολ που δεν πέτυχε

Ο Καλκαντέρα (η σωστή προφορά είναι «Καλκατέρα», αλλά έχει επικρατήσει η πρώτη γραφή) δεν ήταν τυχαίος παίκτης. Από το 1969 μεταγράφηκε σε μία από τις μεγάλες ομάδες της Ουρουγουάης, τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο και είχε μικρή συμβολή στην κατάκτηση τριών εθνικών πρωταθλημάτων (1970, 1971, 1972), ενός Κόπα Λιμπερταδόρες (1971) κι ενός Διηπειρωτικού Κυπέλλου (1971).

Αντίπαλος στον διπλό τελικό της τελευταίας διοργάνωσης ήταν ο Παναθηναϊκός ως φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, αφού ο Άγιαξ δίστασε να αντιμετωπίσει τους σκληροτράχηλους Ουρουγουανούς. Και η ειρωνεία είναι ότι στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Γιάννης Τομαράς είχε πέσει θύμα ενός εγκληματικού χτυπήματος από τον Χούλιο Μοράλες, που έμελλε να δώσει πρόωρο τέλος στην καριέρα του.

Ο Καλκατέρα δεν ήταν ακόμα βασικό στέλεχος της Νασιονάλ και δεν αγωνίστηκε σε κανέναν από τους δύο τελικούς του Διηπειρωτικού. Με τον καιρό, όμως, αποκτούσε εμπειρίες και κέρδιζε χρόνο συμμετοχής. Όταν αποχώρησε είχε στο ενεργητικό του 29 γκολ σε 76 συμμετοχές. Οι οπαδοί της ομάδας, όμως, τον θυμούνται περισσότερο για ένα γκολ που δεν πέτυχε.

Στις 30 Μαΐου 1973, η Νασιονάλ αντιμετώπισε τη Ρασίνγκ για το Κύπελλο Μοντεβιδέο στο στάδιο «Σεντενάριο». Το σκορ ήταν 6-0 στο 85ο λεπτό, όταν ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Μάνγκα σούταρε από την περιοχή του. Η μπάλα πήρε τροχιά προς την αντίπαλη εστία και αναπήδησε πάνω από τον Αργεντινό τερματοφύλακα, Ποσάδας.

Ο Καλκατέρα ακολουθούσε την πορεία της μπάλας και θα μπορούσε να σκοράρει εκείνος. Προτίμησε, ωστόσο, να την αφήσει να κυλήσει στα δίχτυα, ώστε να μη στερήσει τη δυνατότητα από τον τερματοφύλακα της ομάδας του να χριστεί σκόρερ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 5 Οκτωβρίου

2008: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-0 την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο πρώτο ντέρμπι εκείνου του πρωταθλήματος. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Κοβάτσεβιτς στο 63′ και ο Ντιόγκο στο 66′.

2007: Η Μάριον Τζόουνς παραδέχεται ότι είχε πει ψέματα σχετικά με την χρήση στεροειδών στην υπόθεση BALCO και ταυτόχρονα ανακοινώνει την αποχώρησή της από τους στίβους. Τρεις ημέρες αργότερα θα παραδώσει τα πέντε μετάλλια (τρία χρυσά και δύο χάλκινα) που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2003: Ο τερματοφύλακας της Στουτγάρδης, Τίμο Χίλντενμπραντ, κρατά ανέπαφη την εστία του στον εντός έδρας αγώνα με την Κολωνία (0-0) και συμπληρώνει 825 διαδοχικά αγωνιστικά λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ. Καταρρίπτει, έτσι, το ρεκόρ της Μπουντεσλίγκα που κατείχε ο Όλιβερ Καν με 802 λεπτά από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν.

1997: Πεθαίνει στο Γηροκομείο Αθηνών σε ηλικία 97 ετών ο Παντελής Καραγιάννης, ένας από τους ιδρυτές της ΑΕΚ το 1924 στην Αθήνα, μαζί με τον Κώστα Σπανούδη και τους αδερφούς Αιμίλιο και Μενέλαο Ιωνά.

1997: Ο Γιάννης Κούρος σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στον Υπερμαραθώνιο των 24 ωρών διανύοντας απόσταση 303,506 χιλιομέτρων στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας

1995: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 52 ετών ο οδηγός ράλι, Κώστας Φερτάκης, που αγωνίζεται ανελλιπώς από το 1970 με μεγαλύτερη επιτυχία την πέμπτη θέση στη γενική του Ακρόπολις (1986) μαζί με τον Στράτη Χατζηπαναγιώτου.

1994: Η Δόξα Βύρωνα, ομάδα Γ’ Εθνικής τότε, κάνει την έκπληξη στο Κύπελλο αποκλείοντας τον ΟΦΗ με 6-5 στα πέναλτι, ύστερα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας. Οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στη 2η θέση του 15ου Ομίλου της 1ης φάσης και, όπως προβλεπόταν τότε, θα ακολουθούσε η διαδικασία των πέναλτι για να κριθεί η πρόκριση.

1988: Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα που συνεχίζει στα Κύπελλα Ευρώπης, αφού νικά με 2-0 την Ομόνοια στο ΟΑΚΑ και προκρίνεται στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η πρωταθλήτρια ΑΕΛ χάνει με 2-1 από την Ξαμάξ στην Ελβετία και γνωρίζει τον αποκλεισμό στα πέναλτι (3-0), ενώ η ΑΕΚ ηττάται με 2-0 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και χάνει το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια (1-0).

1986: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 4-1 στην Τούμπα, με συνέπεια να τραυματιστούν εννιά αστυνομικοί και ένας οπαδός.

1975: Ο Νίκι Λάουντα κερδίζει την πρώτη θέση στο Γκραν Πρι των ΗΠΑ και ανακηρύσσεται και τυπικά παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ο Αυστριακός πιλότος συγκεντρώνει 64,5 βαθμούς έναντι του 45 του δεύτερου, του Βραζιλιάνου Έμερσον Φιτιπάλντι.

1974: Ο Αμερικανός Ντέιβιντ Κουνστ ολοκληρώνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας καλύπτοντας 14.450 μίλια σε τέσσερα χρόνια και αλλάζοντας 21 ζευγάρια παπούτσια.

1965: Η Κολωνία συντρίβει με 13-0 την Ουνιόν Λουξεμβούργου στο πλαίσιο του Κυπέλλου Εκθέσεων. Πρόκειται για την ευρύτερη νίκη στην ιστορία της γερμανικής ομάδας.

1951: Αρχίζουν οι οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η ιδέα για την διοργάνωσή τους οφείλεται στον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, αντιπρόεδρο της ΔΟΕ και στους Άγγελο Βολανάκη, μόνιμο κάτοικο Αλεξάνδρειας και Ιωάννη Κετσεά, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (μετέπειτα ΕΟΕ). Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει με 13 μετάλλια (τρία χρυσά, επτά ασημένια και τρία χάλκινα).

1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των 1ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξαναγεμίζει το Παναθηναϊκό Στάδιο. Την ιδέα για τη διοργάνωση που θα είχε σκοπό τη συμφιλίωση των χωρών της Βαλκανικής ύστερα από δεκαετίες αιματηρών πολέμων είχε από το 1924 ο Δημητρός Δάλλας, πρόεδρος του Πανιωνίου και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ. Τον Σεπτέμβριο του 1928, μάλιστα, η Ελλάδα είχε διοργανώσει τους Προβαλκανικούς Αγώνες, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ξένων αποστολών.

1919: Ο Έντσο Φεράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει τη γνωστή εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που φέρει το όνομά του.

1918: Σκοτώνεται σε μάχη στο Βουζιέρ των Αρδεννών ο Γάλλος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, Ρολάν Γκαρός, μία ημέρα πριν τα 30ά του γενέθλια. Υπήρξε πρωτοπόρος της γαλλικής αεροπλοΐας και η πατρίδα του θα τον τιμήσει το 1920 δίνοντας το όνομά του στο κεντρικό γήπεδο όπου διεξάγεται το Γαλλικό Όπεν του τένις (το οποίο στην Ελλάδα και άλλες χώρες αναφέρεται ως «Ρολάν Γκαρός»).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News