Σαν Σήμερα - Γιώργος Κολοκυθάς: Πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ με την Εθνική στη 12η θέση

Η Εθνική Ελλάδας δεν κατάφερε να σταθεί ανταγωνιστική στο 15ο Ευρωμπάσκετ της Φινλανδίας, όμως γεύτηκε μια πρωτιά με την ολοκλήρωσή του, στις 8 Οκτωβρίου 1967. Ο Γιώργος Κολοκυθάς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Αν νομίζετε ότι ο Νίκος Γκάλης είναι ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, κάνετε μεγάλο λάθος.

Στις 8 Οκτωβρίου 1967 ολοκληρώθηκε το 15ο Ευρωμπάσκετ, στα γήπεδα της Φινλανδίας. Η Σοβιετική Ένωση κατέκτησε τον τίτλο νικώντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 89-77, όμως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης δεν αναδείχθηκε ο Σεργκέι Μπέλοφ ή ο Μοντέστας Παουλάουσκας ούτε κάποιο άλλο «αστέρι» της.

Τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλον παίκτη σημείωσε ο Έλληνας φόργουορντ, Γιώργος Κολοκυθάς, παρότι η Εθνική μας κατέλαβε μόλις τη 12η θέση ανάμεσα στις 16 συμμετέχουσες. Με 227 πόντους, δηλαδή μέσο όρο 25,4 ανά αγώνα, ο άσος του Παναθηναϊκού κατέλαβε την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ, δείχνοντας από τότε ότι το μέλλον του αθλήματος ήταν λαμπρό.

Βέβαια, μιλάμε για μια εποχή κατά την οποία το ελληνικό μπάσκετ είχε σημειώσει ήδη διακρίσεις. Το 1966 η ΑΕΚ είχε προκριθεί στο Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Φαίδων Ματθαίου, ο Κώστας Μουρούζης και ο Μίμης Στεφανίδης είχαν παίξει με επιτυχία στο ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ από το 1949 κιόλας η Εθνική Ελλάδας είχε μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ (έστω σε εκείνη την περίεργη διοργάνωση στην Αίγυπτο με τις πολλές απουσίες).

Ο Κολοκυθάς είχε ύψος 1.95 μ. και ήταν ένας χαρισματικός φόργουορντ, που αγωνιζόταν με επιτυχία και ως «τριάρι» και ως «τεσσάρι». Εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχε τρίποντο, το βάρος του σκοραρίσματος έπεφτε στους ψηλούς και ο «Μύτος» (όπως ήταν το παρατσούκλι του) κατάφερνε να στέλνει την μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο, χάρη στην αλτικότητα και την πλαστικότητα στις κινήσεις του.

Η κορυφαία εμφάνισή του στο Ευρωμπάσκετ του 1967 ήταν εκείνη κόντρα στην Ισπανία, στις 7 Οκτωβρίου. Ήταν ο πρώτος αγώνας για τις θέσεις 9-12 (αφού η Ελλάδα είχε τερματίσει 5η ανάμεσα σε οκτώ ομάδες στον όμιλο της Α’ Φάσης) και ο Κολοκυθάς πέτυχε 43 πόντους, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ με το εθνόσημο.

Η «Ρόχα» επικράτησε με 99-95 στην παράταση, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Εμιλιάνο Φερνάντεθ, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ με μέσο όρο 21,8 πόντους. Σχεδόν τέσσερις λιγότερους από τον μέσο όρο του Κολοκυθά, ο οποίος θα επαναλάμβανε τη διάκριση και στο επόμενο Ευρωμπάσκετ, το 1969 στην Ιταλία.

Συνολικά πέτυχε 1.807 πόντους σε 90 συμμετοχές με την Εθνική μέχρι το 1971, είχε δηλαδή 20,1 πόντους ανά αγώνα σε μια εποχή που δεν υπήρχε τρίποντο.

Σε συλλογικό επίπεδο, ο Κολοκυθάς κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό (1967, 1969, 1971, 1972) και αναδείχθηκε άλλες τρεις φορές πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης: το 1964 και το 1966 με τη φανέλα του Σπόρτιγκ, απ’ τον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του και το 1967 με το «τριφύλλι».

Μετά το τελευταίο πρωτάθλημα που πανηγύρισε, αναγκάστηκε να σταματήσει το μπάσκετ σε ηλικία μόλις 28 ετών, λόγω ενός προβλήματος στο γόνατο, αλλά είχε αφήσει ήδη τεράστιο αποτύπωμα. Το 1970 επιλέχτηκε στη Μικτή Ευρώπης, ενώ το 1991 το επίσημο περιοδικό της FIBA τον συμπεριέλαβε στους 50 κορυφαίους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.

Οι νεότεροι τον θυμούνται από τη θητεία του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, όπου για πολλά χρόνια κατείχε το πόστο του γενικού αρχηγού των εθνικών ομάδων. Το 2005 στο Βελιγράδι γεύτηκε «από μέσα» την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ, αν και τις περισσότερες φορές είχε τόση αγωνία για τη νίκη που δεν άντεχε να παρακολουθεί τους αγώνες.

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου 2013 από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 67 ετών.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Οκτωβρίου

2010: Με γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο 57′, η Ελλάδα επικρατεί με 1-0 τη Λετονίας στο «Γ. Καραϊσκάκης» και σημειώνει την πρώτη της νίκη στα προκριματικά του Euro 2012.

2000: Η Ferrari εξασφαλίζει τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος των κατασκευαστών της Formula 1 για πρώτη φορά μετά το 1979, χάρη στη νίκη του Μίχαελ Σουμάχερ στο γκραν πρι της Σουζούκα, στην Ιαπωνία.

1999: Η Λάιλα Αλί, η μικρότερη κόρη του Μοχάμεντ Αλί, κάνει το ντεμπούτο της στην επαγγελματική πυγμαχία νικώντας την Έιπριλ Φόουλερ με νοκ άουτ στο 31ο δευτερόλεπτο.

1994: Ολοκληρώνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 13ο Cosmovolley, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα της πετοσφαίρισης. Το τρόπαιο κατακτά η Ιταλία με προπονητή τον Αργεντινό Χούλιο Βελάσκο και αστέρια τους Λορέντζο Μπερνάρντι, Λούκα Κανταγκάλι, Αντρέα Τζάνι, Πάολο Τοφόλι, Αντρέα Γκαρντίνι, Αντρέα Τζόρτζι, νικώντας στον τελικό την Ολλανδία με 3-1. Η Ελλάδα προκρίνεται στα προημιτελικά σημειώνοντας νίκες επί της Ρωσίας, του Καναδά και της Αλγερίας και καταλαμβάνει την 6η θέση, μια και γνωρίζει την ήττα με 3-0 από τη Βραζιλία την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης.

1989: Ο Πανιώνιος νικά με 4-1 τον Ολυμπιακό Βόλου στη Νέα Σμύρνη και μένει μόνος πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα της Α’ Εθνικής με 8 βαθμούς (έχει τέσσερις νίκες και μία ήττα με σύστημα 2-1-0). Είναι η τελευταία φορά έως και σήμερα που οι «κυανέρυθροι» βρίσκονται μόνοι στην κορυφή του εθνικού μας πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο.

1978: Ο Αμερικανός Μάριο Αντρέτι ανακηρύσσεται και τυπικά παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1. Παρά το γεγονός ότι τερματίζει 10ος στο γκραν πρι του Καναδά, κατακτά την 1η θέση της γενικής κατάταξης με 64 βαθμούς, 13 περισσότερους από τον δεύτερο, Ρόνι Πέτερσον.

1972: Ο Βραζιλιάνος Έμερσον Φιτιπάλντι κατακτά και τυπικά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1 για πρώτη φορά στην καριέρα του. Αν και δεν τερματίζει στο τελευταίο γκραν πρι της σεζόν, στην πίστα του Γουότκινς Γκλεν των ΗΠΑ, κερδίζει τον τίτλο με 16 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, Τζάκι Στιούαρτ.

1967: Ο Αμερικανός κολυμβητής, Μαρκ Σπιτς, σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδα με 2:05.7, σε αγώνες στο Δυτικό Βερολίνο. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε βελτιώσει το ρεκόρ και στα 100 μέτρα πεταλούδα με 55.7.

1925: Η Αϊλίν Τζόελ, κόρη του εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη αλόγων Τζιμ Τζόελ, γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει κούρσα στην οποία επιστρέπεται συμμετοχή αναβατών και των δύο φύλων, τον αγώνα 4 μιλίων του Τάουν Πλέιτ.

1917: Η Ουρουγουάη συντρίβει με 4-0 τη Βραζιλία στο Μοντεβιδέο και κάνει μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του 2ου Κόπα Αμέρικα (το οποίο ονομάζεται ακόμα Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής). Το σκορ ανοίγει στο 8′ ο 18χρονος Έκτορ Σκαρόνε και ακολουθούν δύο τέρματα από τον Άνχελ Ρομάνο (17′, 77′) κι ένα από τον Κάρλος Σκαρόνε (86′).

1904: Για πρώτη φορά διεξάγονται αγώνες αυτοκινήτων με τη μορφή οργανωμένου αθλήματος. Ο Τζορτζ Χιθ κερδίζει το πρώτο Vanderbilt Cup.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News